StoryEditorOCM
ŠibenikŽirje

Zasukali rukave: Radna akcija za čišći, ljepši i zeleni otok sreće

Piše Šibenski.hr
16. travnja 2018. - 18:07

Da entuzijazam i dobre ideje nisu sami po sebi dovoljni bez zasukanih rukava, vrlo dobro znaju članovi novoosnovane udruge mladih Žirjana pod nazivom Žirje otok sreće (ŽOS) koji su proteklog vikenda, 14. i 15. travnja, u suradnji s Ekološkom udrugom Žir i DVD-om Žirje odradili prvi dio radne akcije „Za čišći, ljepši i zeleniji otok sreće“, a uz potporu Turističke zajednice Grada Šibenika koja već drugu godinu za redom donira sadnice i zemlju povodom akcija za uređenje otoka Žirja.

Radna akcija je započela u uvali Muna, a sadržavala je sadnju cvijeća, čupanje korova, brušenje i bojanje klupa na rivi te uklanjanje olupina, odnosno radilo se na uljepšavanju uvale Muna za nadolazeću sezonu, kao i stvaranju preduvjeta da uvala bude uredna i održavana tijekom cijele godine. Za početak ove radne akcije lokacija nije izabrana slučajno, budući upravo u toj uvali ovog malog zaboravljenog otoka šibenskog arhipelaga, Žirje će sljedeći tjedan posjetiti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a koji posjet je planiran u sklopu izmještanja Ureda Predsjednice u Šibensko-kninsku županiju u periodu od 17. do 19. travnja, te kojoj posebnoj gošći Žirjani žele pripremiti i ugodan doček.

Akcija „Za čišći, ljepši i zeleniji otok sreće“ planira se nastaviti tijekom cijele godine po svim ostalim uvalama na otoku Žirju, prije svega u suradnji s ostalim udrugama otoka Žirja, ali i u suradnji sa svima onima koji vole taj otok i željni su sudjelovati od prve stepenice prema cilju koji ova mlada udruga ima, a taj cilj je vraćanje života na otok.

A za to potencijala itekako ima, sudeći po fotografijama koje su ovaj vikend napravljene na otoku Žirju.

02. svibanj 2024 18:49