StoryEditorOCM
Šibenikjedinstvena izložba

Zanimljivo je danas na šibenskoj rivi, nemojte ni vi propustiti ovaj lijepi događaj

Piše Ana Petrić
19. travnja 2023. - 12:02

Zanimljivo je danas na šibenskoj rivi, ispred hotela ‘‘Jadran‘‘, gdje do 20 sati imate priliku razgledati jedinstvenu izložbu "Blago jadranskog podmorja‘‘. Riječ je o mobilnoj izložbi ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava i koralja postavljenoj u 12-metarskom autobusu u organizaciji Turističke zajednice grada Šibenika.

Izložba sadrži 225 najljepših i pomno izabranih eksponata od 65 vrsta morskih organizama izloženih u vitrinama i opremljenih stručnim i znanstvenim nazivima, a iznad svakog eksponata se nalazi i podvodna fotografija prirodnog okruženja morskih organizama. 

image

U specijalnom autobusu na rivi postavljena je izložba ‘‘Blago jadranskog podmorja‘‘ autorice Doris Dajić na kojoj se mogu vidjeti školjke, puževi, rakovi, spužve i koralji
 

Nikša Stipaničev/Cropix

-Glavna misija ovog projekta je edukacija te zaštita okoliša i prirode, isto tako i bioraznolikosti Jadranskog mora, a izložba je mobilna jer nismo htjeli biti stacionirani na jednom mjestu već smo htjeli njome putovati diljem Hrvatske. Izložene su i neke zaštićene vrste koje je bitno napomenuti, mnogi nisu svjesni koje to vrste u našem moru izumiru i koliko im mi zapravo štetimo, ali i kako možemo pridonijeti da ne dolazi do tog osiromašenja vrsta kojem svjedočimo iz godine u godinu - kazala je Doris Dajić, autorica izložbe, a koja je ujedno i izronila veći dio eksponata. Onih koji nisu na prevelikim dubinama, dodala je.

image

Doris Dajić, autorica izložbe

Nikša Stipaničev/Cropix

Izložba je svoje putovanje započela u Crikvenici 2021. godine, a u ovotjednoj turi proći će cijelu Šibensko - kninsku županiju, od Rogoznice i Brodarice, do Skradina, Drniša, Vodica i Pirovca.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

-Osobno mi je vrlo drago što je ova edukativna izložba došla i u Šibenik i što će proći našu županiju jer i ja sam nekoć ronio, a i da djeca i mladi ovo vide i ponešto i nauče. Turistička zajednica Grada Šibenika već godinama i organizira i sudjeluje u akcijama čišćenja našeg podmorja, odnosno nastojimo podizati ekološku svijest. Nadam se da će ova izložba svima poslužiti da vide i da shvate da je Jadransko more naš najjači resurs i da moramo voditi brigu o njemu - istaknuo je Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
03. svibanj 2024 05:41