U multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" župan Goran Pauk danas je Marici Šiklić, tajnici Udruge uzgajivača ovaca i koza Dalmacije predao dokumentaciju potrebnu za postupak registracije oznake izvornosti "Dalmatinske janjetine", kao posebne vrste mesa ograničenog na uzgoj, ispašu i klanje janjadi ovce pramenke na području cijele Dalmacije, od otoka pa do južnih obronaka Velebita.
Izradu specifikacije i prateće dokumentacije potrebne za postupak dobivanja oznake izvornosti financirale su zajednički Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, a nositelj projekta je regionalna udruga stočara.
Kada se za najviše godinu dana, kako se čulo, prvo u Ministarstvu poljoprivrede, a zaključno s odlukom Europske komisije završi ova procedura, naziv "dalmatinska janjetina" moći će koristiti jedino certificirani proizvođači s prijavljenim grlima stoke i dokazima o propisanoj hranidbi. Specifikacija uvažava također i ljetnu nomadsku ispašu u planinama, što je stoljećima običaj dalmatinskih ovčara.
Drugim riječima, ono što prokušani šmekeri znaju već na prvi pogled, miris i okus, uskoro će biti specificirano po europskim pravilima i uzusima, o čemu je danas govorila Marina Krvavica s kninskog veleučilišta, voditeljica projekta registracije oznake izvornosti.
U najkraćem, temelji zaštite izvornosti dalmatinske janjetine su u specifičnoj kvaliteti mesa zahvaljujući neobično velikoj raznolikosti biljnih vrsta koje čine ipak skromnu ispašu dalmatinske pramenke na tipično ovčjim pašnjacima gdje se vegetacija od davnine prilagodila ovci po kojoj je Dalmacija i dobila ime - od ilirske riječi "dalma" ili "delma".
Kako se očekuje, brendiranje dalmatinske janjetine otvara mogućnosti izvoza u EU i povećanje broja ovaca i uzgajivača, naročito u opustjeloj Zagori. Na području Šibensko-kninske županije inače, uzgaja se oko 70-tak tisuća ovaca, no mogućnosti su znatno veće.
StoryEditorOCM
ŠibenikBruxelles potvrđuje ono što mi odavno znamo
Za godinu dana dalmatinska janjetina postaje europski brend
31. siječnja 2017. - 14:34