StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Uz ZG vrećice treba jodlati da budu korisne, a mogli su jednostavno iskoristiti šibenski sustav prikupljanja škovaca

Piše Branimir Periša
9. listopada 2022. - 14:27

Dobra Parona ima saket na glavi i s otin gnizdon na glavi spuštala se toga jutra iz svoga stana u bufetić u prizemlju. U nekin drugin prilikaman ne bi naveli šta na njemu piše, da ne radimo besplatnu reklamu ovin i onin firmaman, ali ovaj put važan je natpis na kesi koju je natakala na glavu i ispod koje jon na mistiman proviriva teke kose, s nečin namazane.

Vražje žensko, jopeta je ona to smotala šesno i sa moton, da ne pari gnizdo navr’ glave, nego kako spada složeni turban. Otaj saket i mirita da se š njimen postupa na lipe jerbo je rič o plavoj ZG vrićici za metropolitanske škovace, ka dres od Dinama. Najpopularniji, biće i najskuplji saket u zemlji o komen se na televizijaman iz dana u dan objavljuju minute i minute reportaža. Da jon je na glavi gosposki Dijorov kapelin, ne bi bila tolko uznosita ka otoga jutra iza svoga šanka.

Oštriji mrliš

- Skužajte, je da van oto na glavi stoji cakum pakum, za pasti na guzicu, ali... Jel’ van se neko možda, da prostite, popiša iza šanka!? - otrovno je ubada El Tigre i njuši zrak šireći nozdrve, ka lovački pas. Šta je, je, teke daje amonijakon, pitanje je na mistu, iako svi znadu u čemu je stvar.

- Ma je, sigurno! Kolko ste samo godina nabili u taj dio tila na kojen sidite, da ne govorin o bračnomen stažu, pa ne znate da piture za kosu imaju taki oštriji mrliš, po amonijaku! - rekla je ona smireno, ne dajući se isprovocirati.

- Aha! - rastegla su nji’ obojica u jedan glas, ka zbor. U otomen je dakle, stvar! - klima glavon Bili Smo Uskoro, a El Tigre bez glasa potvrđuje.

- Ma čujte - objašnjava in - sve računan da će mi pitura boje držati ako u tretmanu frizure koristin zagrebačku vrećicu. Zagrebački poteštati su oto ipak prekopirali iz Švicarske, pa sve računan, ako je otamo, da je stvar dobra ala švicarska čikulata i precizna, ka švicarski sat. Nisu Švicarci od jučera, a ni Zagrebčani, e!

- Ma je, al’ nismo ni mi Šibenčani od jučera. Mogli su Zagrebčani iskopirati naš sustav prikupljanja škovaca, a ne švicarski. Ol mi nismo prvi grad koji je rješija svoj centar za gospodarenje sa škovacaman!? Pa lakše je iz Zagreba proći svetin Rokon do Šibenika nego kroz Mon Blan da se dođe do Švicarske - primjetija je El Tigre. Na to je Bili Smo Uskoro doda da neki vrag s otin zagrebačkin vrićicaman biće leži u detalju, ka i uvik.

Itaju škovace uz put

- U pravu si - otpovrnija mu je El Tigre. - Ja mislin da je stvar u otomen da svaki građanin koji koristi otu vrićicu da bi u njoj moga odlagati škovace triba znati jodlati. U otomen je stvar, jerbo ZG vrićica očito dobro služi samo ako građanin zajodla dok je odlaže. U otomen je tajna i biće kurve Švicarci nikome nisu rekli u čemu je kvaka da bi stvar dobro radila do kraja. S druge strane - dovršija je teoriju - šibenske pisme znade svaki purger, sicite me di san najtanji.

- Je, onaj refren iz poznate pisme klape Šibenik “…ma ne mogu slomit mene da su i sto puta jači…” recimo. Oto pivuše svi oni koji škovace itaju pokraj puta, ol digdi u ogradu. Sve za ne platiti koju kunu - primjetija je B. S. Uskoro. Na šta ga je El Tigre upozorija da ne vrluda priko mire i neka se drži teme.

- Ček, ček… Nećete mi valjda reći da mi pitura neće dobro uvatiti ako cilo vrime dok mi je saket na glavi ne jodlan? - zabrinila se Dobra Parona.

Odgovorili su jon ka iz puške da se to more nadoknatiti tako da in zavrti turu na svoj račun.

19. travanj 2024 22:07