StoryEditorOCM
ŠibenikNećete umaknuti

Unatoč tome što je šibenska oporba ustala na zadnje noge: ‘Big Brother‘ od 10 milijuna nadzirat će nas s 230 kamera

Piše Branimir Periša
7. kolovoza 2020. - 15:44
Svaki put kada se na gradskom području dogodi kakva devastacija, društvene mreže eksplodiraju od pitanja: Gdje je videonadzor?ilustracija/Bozidar Vukicevic/Cropix

Gradsko vijeće potvrdilo je prijedlog gradonačelnika Željka Burića i njegova tima da gradska uprava u ovoj i idućoj godini uloži 10 milijuna kuna za postavljanje bežične gradske mreže i videonadzora, s čime bi se, obrazloženo je, na šibenske ulice uveo prometni i komunalni red.

Rečena sredstva namaknut će se iz dugoročnog namjenskog kredita od 27,5 milijuna kuna koji Grad podiže kod HPB-a s rokom otplate 12 godina, a treba ga iskoristiti do 31. prosinca 2021. godine. Veći dio novca uložit će se u završni dio rekonstrukcije bivšeg kina "Odeon", dvorane koja odnedavno nosi naziv Kuća umjetnosti "Arsen" u čast velikom Arsenu Dediću, slijedi izgradnja vrtića "Ljubica" u Crnici, zatim uređenje dječjih i sportskih igrališta, poboljšanje infrastrukture Poslovne zone Podi te naposljetku uređenje i opremanje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu.

Na sjednici GV-a prihvaćen je i rebalans skromnijega gradskog proračuna s obzirom na krizu uvjetovanu epidemijom korone, a oporba se tijekom opsežne rasprave najviše obrušila na troškove uvođenja videonadzora, koji će, prema objašnjenju dogradonačelnika Danijela Milete, s 230 kamera pokrivati 74 kritične lokacije u Šibeniku. Osim potrebama policije za nadziranje prometa, služit će i komunalnom redarstvu, što je u oporbenim redovima izazvalo pravu buru negodovanja protiv "Velikoga brata" kojemu neće umaknuti niti najbanalniji prekršaji građana.

Nitko od oporbenih govornika nije se o tome afirmativno izjasnio, a Nenad Samaržija (Hrast) ustvrdio je da će milijuni kuna u ozračju krize biti utrošeni da bi se nadziralo pse i mačke, jer izvan sezone u gradu nikog nema poslije 19 sati. Nezavisni Anton Dobra odgodio bi tu investiciju za bolja vremena, a k tome još, Gradsko vijeće nije upoznato s time što se kupuje? Kakve su kamere u pitanju? –​ izmjenjivao se na govornici s Miletom, koji ga je u jednom trenutku upitao znači li to da se zalaže za vandalizam i prekršaje u prometu.

Suvremen i jeftin sustav

– Svaki put kada se na gradskom području dogodi kakva devastacija, bez obzira na to je li riječ o dječjim igralištima, razbijanju vodenog sata, odlaganju smeća gdje mu nije mjesto ili ako nečiji pas onečisti javnu površinu, a vlasnik ne ukloni izmet, društvene mreže eksplodiraju od pitanja: "Gdje je videonadzor?".

Prema Mileti, to će biti najsuvremeniji sustav videonadzora u zemlji i razmjerno jeftin, zato što je jednak broj kamera Grad Zagreb platio dvostruko skuplje. Miletino objašnjenje kao da je dodatno rasplamsalo oporbenjake, te je Milorad Mišković Casper (HSS) zaključio da je riječ o najobičnijoj perverziji, s obzirom na to da se namjerava zaraditi na prekršajima, što jako ružno zvuči. Nije mu namjera omogućiti gradskim službama da kažnjavaju i proganjaju građane, tim više što u ovome vremenu treba štedjeti svaku kunu.

Gradonačelnik Željko Burić nije se međutim, dao poljuljati u čvrstom stavu da neće odustati od sankcioniranja onih koji se oglušuju o kulturološka i komunalna pravila života u urbanoj sredini na štetu svih ostalih. Devastacije gradske imovine, odlaganje krupnog i građevinskog otpada pored kontejnera za kućni otpad... – svemu tome stat će se na kraj uvođenjem videonadzora. Uostalom, zaključio je Burić, ne želimo provesti ništa što već ne postoji u europskom krugu zemalja otprije desetak godina.

U opravdanost te investicije nije uspio uvjeriti ni Rikarda Marenzzija (NL Stipe Petrine) koji je posljednji iz oporbenih redova istupio s govornice. Smatra da će se uvođenjem videonadzora jedino povećati troškovi. Nastat će novi problemi, jer onaj koji je naumio kršiti pravila radit će to i dalje, s kamerama ili bez njih – uvjeren je Rikard Marenzzi.

18. travanj 2024 12:36