StoryEditorOCM
ŠibenikSVETI NIKOLA IMA UNESCO-ovu ZASTAVU, MILIJUNE KUNA I ZABRANU

Unatoč jasnoj zabrani postavljenoj na ploči, turisti joj ne mogu odoljeti, te krše propis, a nakon što je stavljena pod UNESCO-ovu zaštitu njihovo je zanimanje još i veće... Ne ulazite, tvrđava vas može ubiti!

10. srpnja 2018. - 10:50

UNESCO-ova zastava na Tvrđavi svetog Nikole neodoljiva je pozivnica za posjet i obilazak te najljepše i najznačajnije šibenske gradske utvrde, smještene na ulazu u Kanal svetog Ante. No, i godinu dana nakon što je u Krakovu, kao dio obrambenog venecijanskog fortifikacijskog sustava iz 16. i 17. stoljeća, upisana na Listu svjetske kulturne baštine, čime je Šibenik postao jedini grad u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu koji je, uz katedralu svetog Jakova, dobio i drugi UNESCO-ov spomenik, tvrđava je i dalje zatvorena za posjetitelje.

Iako je poprilično dobro sačuvana u izvornom graditeljskom obliku, nije osobito sigurna za obilazak: pristanište i drvena rampa koja vodi do ulaza u tvrđavu vape za sanacijom, a najveću opasnost predstavljaju otvori na platou koji nemaju sigurnosne ograde, pa pad u njih može kobno završiti. Stoga je županijska Javna ustanova Priroda, koja upravlja tvrđavom, na morskom ulazu postavila ploču s upozorenjem i zabranom posjeta. Unatoč tomu, turisti joj ne mogu odoljeti, a nakon što je stavljena pod UNESCO-ovu zaštitu. njihovo je zanimanje još i veće. Potvrđuje to i ravnateljica Prirode Anita Babačić Ajduk, koja kaže kako im se sve češće obraćaju i razne agencije, no na siguran posjet i obilazak moći će računati tek dogodine.

Ipak, u proteklih godinu dana nije se sjedilo prekriženih ruku, tvrdi šibensko-kninski župan Goran Pauk, a prva godišnjica uvrštenja tvrđave na UNESCO-ov popis obilježena je i vrlo konkretnim koracima.

– U ponedjeljak, 9. srpnja, točno na godišnjicu upisa Tvrđave sv. Nikole na popis svjetske baštine UNESCO-a, s ponosom najavljujemo početak građevinskih radova vezanih uz rekonstrukciju i sanaciju pristaništa i pristupne rampe. Izvođenje radova u potpunosti financira Šibensko-kninska županija u iznosu od 1,23 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka "Tonikom" iz Dubrovnika, a trajat će 120 dana – kazao je Pauk.

Također, za mjesec dana počet će i radovi na projektu sigurnosti, koje u iznosu od 400.000 kuna financira Ministarstvo kulture, a kada sve bude dovršeno, tvrđava će moći biti otvorena za javnost.

– Ulažemo velike napore kako bismo sljedeće sezone tvrđavu otvorili za posjećivanje s morske strane – oprezan je s rokovima Pauk. Jer spomenik od svjetske važnosti traži i posebnu proceduru, pa to ponekada znači i dulje rokove. No, UNESCO-ova markica donosi i prednosti te olakšava pristup financijskim izvorima – objašnjava Babačić Ajduk.

Do sada je, naime, za obnovu Tvrđave sv. Nikole samo u protekloj godini osigurano i ugovoreno ukupno oko 30 milijuna kuna. I sve bi se to moglo podvesti tek pod jednu fazu obnove i revitalizacije utvrde koja je sastavni dio projekta šetnice u Kanalu sv. Ante.

– Proces revitalizacije Tvrđave sv. Nikole pod UNESCO-ovom zaštitom prepoznala su i mjerodavna ministarstva. Ministarstvo kulture nam je odobrilo gotovo 600.000 kuna za konzervatorsko-tehnički elaborat obnove unutrašnjosti, koji je izradio Hrvatski restauratorski zavod. U ovoj godini osigurano je i već spomenutih 400.000 kuna za realizaciju projekta koji će omogućiti sigurno posjećivanje, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a odobrilo je projekt vrijedan 2,6 milijuna kuna za izradu dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, te 26 milijuna kuna za zaštitnu, tzv. buffer zonu, i to za drugu fazu projekta turističke valorizacija Kanala sv. Ante.

Ministarstvo državne imovine dodijelilo je Šibensko-kninskoj županiji bivšu vojarnu Minerska na korištenje na rok od 40 godina. Provedena su i arheološka istraživanja u kliještima tvrđave i podvodna istraživanja u području mula. Vrata za kopneni ulaz koja smo tražili nisu pronađena, no nećemo odustati od povezanosti s kopnom u projektu obnove, prije svega zbog sigurnosnih razloga. Nadalje, izrađen je projekt uređenja prihvatnog centra za tvrđavu na otočiću Školjiću. U tijeku je i javni natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije, a u pripremi je i natječaj za izradu plana upravljanja tvrđave – nabrojili su detaljno Pauk i Babačić Ajduk.

O konačnim iznosima i trajanjima radova do potpune i cjelovite obnove za sada nitko ne može govoriti. Izvjesno je da će se oni obavljati postupno, pa ako sljedeće godine turisti i nahrupe na tvrđavu, nimalo im neće smetati ako se istodobno bude radila i, primjerice, sanacija plašta Sv. Nikole.

08. svibanj 2024 13:37