StoryEditorOCM
ŠibenikZavršen prvi Hackathon

U Trokutu se okupili IT-jevci, sjedili su na jednom mjestu 24 sata i smišljali kako riješiti javni prijevoz: Mladi Šibenčani zaradili 10 tisuća kuna

Piše Toni Veljača
6. prosinca 2021. - 12:21
U centru za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut održalo se natjecanje Hackathon. Natjecatelji su trebali ponuditi najbolje rješenje kako unaprijediti gradski prijevoz, dok je nagrada za najbolje rjesenje bila 10000 kuna.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Svečanim proglašenjem pobjednika te dodjelom nagrada, završen je prvi Hackathon u gradu Šibeniku. Natjecanje je trajalo 24 sata, točnije od 3. do 4. prosinca, te je među ostalom okupilo srednjoškolce, studente, programere i grafičke dizajnere. Sudionici natjecanja imali su samo jedan zadatak, osmisliti digitalno, odnosno IT rješenje kojim bi se unaprijedio javni gradski prijevoz.

Podsjetimo, Hackathon “City Hack” dio je projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“ čija je ukupna vrijednost gotovo 99 milijuna kuna. Projekt je organizirao Inkubator za nove tehnologije “Trokut” u suradnji s gradom Šibenikom a sve s ciljem poticanja i suradnje s mladim talentima u razvoju novih rješenja u sektoru IT-a.

- Projekt, osim što je zapravo nastavak jednog puno većeg projekta je i promidžbena aktivnost čiji je cilj promovirati natjecanje u znanju te sam IT sektor – istaknuo je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika.

Istaknuo je Mišura kvalitetu prezentiranih rješenja, te pohvalio odaziv na natjecanje.
- Očekivao sam da će biti četiri do pet prijavljenih ekipa. Međutim, bilo ih je devet i mogu reći da sam i više nego zadovoljan. Nekoliko ideja me oduševilo i mislim da bi i mi, kao gradska uprava mogli neke od tih prijedloga primijeniti u rješavanju problema javnog prijevoza – zaključio je Mišura.

Zadatak sudionika je bio razviti i predstaviti rješenja koja su usredotočena na nekoliko ključnih područja: poboljšati i pratiti prometne uvjete i trendove, poboljšati sigurnost na cesti, osigurati pametan i učinkovit transportni sustav te dati prioritet kretanju ljudi i robe.

Gotovo 30 sudionika, podijeljenih u devet timova radilo je puna 24 sata, sve uz podršku i nadzor dodijeljenih mentora. „Trokut“ im je također osigurao hranu, piće te kutke za odmor. Zadovoljstvo po završetku projekta nije krila ni direktorica „Trokuta“, Dijana Mudrinić.

- Jako smo zadovoljni, mislim da je Šibenik pokazao da ima mlade ljude pune potencijala koji mogu pokazati kakav nas svijet čeka sutra odnosno kako ga oni vide - istaknula je Mudrinić.

Želja je, tvrdi Mudrinić, Hackathon održavati svake godine, odnosno pretvoriti ga u godišnji događaj.
- Idemo dalje i sljedeće godine. Nadam se da će u sljedećim izdanjima ovog natjecanja biti sve više i više sudionika. Moram pohvaliti i natjecatelje, što se nas tiče svi su pobjednici. Izdržali su natjecanje koje nije bilo jednostavno, trajalo je 24 sata, nijedan tim nije odustao i to je jedan pokazatelj koliko su bili predani u svom radu – zaključila je direktorica.

Članovi stručnog žirija su bili Miro Tesla, Frane Urem i Ante Burazer. Redom stručnjaci iz područja informacijske tehnologije zaista nisu imali jednostavan zadatak. Pred njih su postavljeni kriteriji za ocjenjivanje kako bi sama digitalna rješenja bilo jednostavnije vrednovati. Tako su natjecatelje ocjenjivali na osnovu inovativnosti, strateškog razmišljanja, praktične provedbe te prezentacije.

- Nekoliko ekipa se istaknulo od samog starta kao favoriti natjecanja. Generalno, bilo je jako zanimljivih ideja – naglasio je Ante Burazer, jedan od članova stručnog žirija.

Istaknuo je Burazer srednjoškolce čije je znanje iz područja tehnologije već sada na zavidnoj razini.
- Bilo mi je nevjerojatno vidjeti ovako mlade ljude, srednjoškolce s ovakvim idejama. Velika većina, koju smo danas ovdje imali priliku vidjeti već sada ima znanja iz područja 3D modeliranja i programiranja što je sjajno – zaključio je Burazer.

Spomenimo napokon i pobjednike prvog izdanja Hackathona. Prvo mjesto i nagradu od 10.000 kuna osvojila je ekipa „EMM“, inače učenici drugog razreda Tehničke škole Šibenik, smjera elektrotehničar.

Drugo i treće mjesto, zauzele su ekipe „Prometala podmetala“ te „Bipsići“ koji su odnijeli utješne nagrade od pet i tri tisuće kuna.

Srednjoškolci iz Tehničke škole nagradu su osvojili na račun inovativnih senzora za pješački prijelaz odnosno mrtvi kut koji bi svjetlosnom signalizacijom upozoravao sudionike prometa na potencijalne opasnosti.

Za natjecanje tvrde, nisu se dugo pripremali.
- Saznali smo za natjecanje prije nekoliko dana. Zapisali smo ideje na papir, ali smo u suradnji s mentorima ustanovili da to nije dovoljno dobro. Na kraju smo došli na ovu ideju. Vodila nas je misao da predložimo konkretan primjer koji bi se u vrlo kratkom vremenu mogao implementirati u Šibeniku – istaknuo je Noa Vlahov, jedan od članova pobjedničke ekipe.

Osim Noe, dio pobjedničkog tima su bili: Petar Stojnić, Marko Dabro, Luka Relja i Luka Štrkalj.

Na pitanje gdje će potrošiti novčani iznos, bili su gotovo jednoglasni.
- Novac ćemo uložiti u kriptovalute – kroz smijeh će pobjednici prvog Hackathona.

23. travanj 2024 18:01