StoryEditorOCM
ŠibenikTreću godinu za redom

U šibenskim osnovnim školama održan Školski medni dan: 367 prvaša dobilo visokokvalitetni med s hrvatskih pčelinjaka

Piše šibenski.hr
8. prosinca 2020. - 09:34

Treću godinu zaredom, 7. prosinca, kada se ujedno obilježava spomendan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske, proveden Školski medni dan.

Cilj projekta je podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača.

Tako je i 367 učenica i učenika prvih razreda u osnovnim školama u gradu Šibeniku, dobilo je visokokvalitetni med s hrvatskih pčelinjaka, zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Nacionalna staklenka dio je projekta Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede jer oblikom informira potrošača da je riječ o medu hrvatskih proizvođača.

Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

- Grad Šibenik je uključen u projekt od samog početka, a cilj je osvijestiti potrebu kod djece za češćim konzumiranjem meda budući da je riječ o iznimno zdravoj namirnici. Osim edukativne vrijednosti, projekt promovira lokalne proizvođače meda koji su nosioci oznake kvalitete Med hrvatskih pčelinjaka- kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Paško Rakić.

Vrijednost projekta je 10.000 kuna.

16. travanj 2024 16:57