StoryEditorOCM
Šibenikdugačka lista

Tragično stradala stečajna upraviteljica Radojka Danek bila je povezana sa sudbinom čak 201 tvrtke

Piše Ljubica Vuko/SD
31. siječnja 2021. - 19:50

Tragično stradala stečajna upraviteljica šibenske tvrtke "Matkol" Radojka Danek, prema podacima Sudske mreže, položila je stručni ispit za stečajnog upravitelja 26. srpnja 2001. godine pred ispitnim povjerenstvom Ministarstva pravosuđa.

Otada je provela cijeli niz stečajnih postupaka, a bila je i profesionalno angažirana u više tvrtki radeći kao diplomirani ekonomist na različitim radnim mjestima. To zvanje je stekla 1984. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a od te godine živjela je u Šibeniku. Sve do kobne subote, 30. siječnja 2021., kada je ubijena.

Kolika je bila njezina povezanost s poduzetnicima, pokazuju podaci iz Sudskog registra Ministarstva pravosuđa, bilo da je bila privremena ili stečajna upraviteljica, bilo kao likvidatorica ili članica uprave i nadzornog odbora.

Lista povezanih društava s Radojkom Danek poprilično je duga, na njoj je, kako je navedeno u Sudskom registru, čak 201 tvrtka.

U većini njih bila je privremena stečajna upraviteljica ili stečajna upraviteljica i uz većinu njih u rubrici "status subjekta" stoji oznaka "brisan".

Koliko je u svim tim poduzetničkim pričama bilo loših poteza, koliko su svemu kumovale krize i nepoticajna poduzetnička klima, teško je govoriti, ali činjenica je da su zapale u poteškoće, da su pokrenuti stečajni postupci i da su izbrisane kao da nikad nisu postojale.

Zadnji upis iz 4. siječnja 2021.

Zadnje što je upisano u registru uz ime Radojke Danek je od 4. siječnja ove godine – pozicija likvidatora za likvidacijsku masu iza tvrtke "Bruno" d.o.o. za trgovinu, prijevoz i građevinske iskope. U prosincu 2020. imenovana je privremenom stečajnom upraviteljicom tvrtke "Zelena boja" j.d.o.o. za trgovinu, a 27. siječnja 2021., tri dana prije tragičnoga kraja, i stečajnom upraviteljicom.

U studenome 2020. postala je i likvidator za likvidacijsku masu iza "Thalassa" d.o.o. te stečajna upraviteljica za stečajnu masu iza A.A. d.o.o. za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, kao i za stečajnu masu iza "Prometa" d.d. za trgovinu na veliko i malo.
Nadalje, u srpnju 2020. postala je stečajna upraviteljica za stečajnu masu iza "Vladislava" j.d.o.o. za turizam, a prije godinu dana, u siječnju 2020., za likvidatora u slučaju likvidacijske mase iza "Siene" d.o.o. za poslovanje s nekretninama i usluge u likvidaciji.

Od manjeg broja aktivnih tvrtki povezanih s Radojkom Danek, a u kojima je posao ostao nedovršen, još je navedeno da je od 11. svibnja 2018. stečajna upraviteljica u tvrtki "Say Hotel" u stečaju, od 3. listopada 2018. u "Bilice Prometu" d.o.o. (od travnja 2018. je bila privremena stečajna upraviteljica), od kraja studenoga 2019. stečajna upraviteljica u "Adriatic Servisu" d.o.o., od 23. listopada 2019. u "Habitati" d.o.o., od 7. veljače 2017. u društvu "Sanabilis", od 18. studenoga 2013. bila je stečajna upraviteljica u tvrtki "Vaše auto" d.o.o.

U sudski registar kao stečajna upraviteljica "Matkola" upisana je 21. studenoga 2018., dan nakon otvaranja stečaja nad tvrtkom u vlasništvu Branka Kolopera.

Muka vjerovnicima i dužnicima

Od tvrtki čiji status se vodi kao aktivan, a u kojima je bila stečajna upraviteljica (ili privremena) u registru su navedeni TEF tvornica elektroda i ferolegura, "Laguna Murtar" (privremeni upravitelj), SID (upisana do 28. siječnja 2021.), "Gastro Brala" i "Vigens".

"Radila sam u 'Šibenki' d.d. od 1985. godine na raznim radnim mjestima od samostalnog referenta uvoza - izvoza, zamjenika direktora, direktora CEOP-a i računovodstva, te savjetnik Uprave za financijske i komercijalne poslove. Radila sam u komunalnom poduzeću 'Bucavac' d.o.o. Primošten kao direktor, a od 2005. godine radim na radnom mjestu direktora financija u Nautičkom centru Prgin – Remontno brodogradilište Šibenik d.o.o.", napisano je u životopisu Radojke Danek na Sudačkoj mreži.

U Sudskom registru upisano je i da je nešto više od godinu dana, 2014. i 2015., bila članica uprave Županijskog radija Šibenik, a evidentirano je i da je od 3. rujna 2020. predsjednica Nadzornog odbora Inkubatora za nove tehnologije "Trokut Šibenik" d.o.o.

Koliko je sve i kakvih sudbina u svim tim poduzetničkim pričama koje su završile u stečaju, znaju najbolje oni koji su to sve prošli.

No, svaki stečajni postupak značio je muke i vjerovnicima i dužnicima. Za stečajne upravitelje značio je posao za koji su, prema uredbi Vlade RH, mogli dobiti nagradu u iznosu najviše od 795 tisuća kuna, od čega s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase najviše 630.000 kuna, s osnove dodatne nagrade najviše 150.000 kuna i s osnove posebne nagrade najviše 15.000 kuna.

U predračunu troškova stečajnog postupka "Matkola", bruto nagrada Radojki Danek planirana je u iznosu 630.000 kuna, uz pretpostavku da postupak traje 12 mjeseci. Ostao je otvoren i nakon više od dvije godine i, nažalost, završio tragično za njegove sudionike.

24. svibanj 2024 12:13