StoryEditorOCM
ŠibenikPREGLED VIJESTI

Sve na jednom mjestu: donosimo najvažnije novosti i aktualnosti iz grada Šibenika

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2024. - 10:31

Gradu Šibeniku 200 tisuća eura za četiri otočna projekta

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa više od 200 tisuća eura financirat će četiri projekta Grada Šibenika. Uređenje šetnice na otoku Krapnju, tako, financirat će se sa 67.500 eura, za sanaciju šetnice na otoku Zlarinu bit će izdvojeno 76.400 eura dok će treću, završnu fazu uređenja dječjeg igrališta i boćališta na otoku Žirju Ministarstvo poduprijeti sa 42.500 eura, a javnu rasvjetu na otoku Krapnju sa 23.700 eura.

Navedeni šibenski projekti prijavljeni su na Javni poziv za dostavu prijedloga Programa razvoja otoka za 2024. godinu kojega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo koncem prosinca prošle godine te su uvršteni među 71 odabrani projekt jedinica lokalne samouprave. Sredstva za financiranje tih projekata u ukupnom iznosu od 4 milijuna i 91 tisuću eura osigurana su u ovogodišnjem državnom proračunu.

image
Grad Sibenik/

Ugovore koji se odnose na odabrane projekte na nedavnoj je svečanosti u Zadru preuzeo Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika zahvalivši na sredstvima koji su dodijeljeni šibenskim otočkim projektima.

„Naši su otoci bogatstvo grada Šibenika i nacionalno bogatstvo te upravo kroz ovakve male, kapitalne infrastrukturne projekte kojima poboljšavamo i oplemenjujemo životni prostor naših otočana, to i dokazujemo. Ovo je samo nastavak višegodišnjih ulaganja Grada Šibenika u naše naseljene otoke i nastavak uspješnih prijava na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. I proteklih 10 godina smo prijavljivali projekte na Program razvoja otoka, a prošle godine smo ubacili u petu brzinu i sad dvije godine za redom imamo maksimalni skor – odobrena su nam sredstva za sva četiri prijavljena projekta, odnosno otoka. Nakon izgradnje kanalizacijskog sustava na Krapnju, otvaranja Hrvatskog centra koralja na Zlarinu i početka radova na vodoopskrbnom sustavu za Kaprije i Žirje, koji su u punom jeku, mi ne živimo na staroj slavi. Za unaprjeđenje života na otocima šibenskog arhipelaga mi radimo punom parom“ – istaknuo je zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Za pripremu dokumentacije buduće energane Šibeniku dodijeljeno 3 milijuna kuna

Gradonačelnik Željko Burić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, potpisali su ugovor o dodjeli sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja s uređaja za obradu otpadnih voda u obuhvatu Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

To je druga faza zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom na šibenskom području, nakon što je prije dvije godine otvoren najsuvremeniji centar za gospodarenje otpadom za cijelu Šibensko-kninsku županiju. Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje

image

Za pripremu dokumentacije buduće energane Šibeniku dodijeljeno 3 milijuna kuna

Grad Šibenik/

količine otpada koji se odlaže na odlagališta,smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

Projekt je vrijedan 2.948.000,00 eura, a Fond će u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacije.

„Kada gledamo četiri centra za gospodarenje otpadom koja trenutno rade u Republici Hrvatskoj, CGO Bikarac zaista može biti odličan primjer zatvorene cjeline i kružne brige o zbrinjavanju otpada. Na Bikarcu imamo odlaganje otpada, postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, pretovarne stanice i prateću infrastrukturu, a ovo je sada drugi korak zaokruživanja sustava budući da će otpad postati izvor nove energije. Još jednom čestitam Gradu, gradonačelniku i stručnim službama“, kazao je ovom prilikom ministar Habijan.

image

Za pripremu dokumentacije buduće energane Šibeniku dodijeljeno 3 milijuna kuna

Grad Šibenik/

„Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem u Šibeniku je riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak, a projektom energane u sklopu CGO Bikarac uspostavit ćemo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja nam, posredstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pruža punu potporu“, poručio je gradonačelnik Burić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je da je Fond od samog početka bio i financijska i stručna podrška Gradu i projektnom timu za vrijeme gradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

"Iz Kohezijskog fonda je za izgradnju osigurano skoro 15 milijuna eura, a Fond je iz nacionalnih sredstava dao još oko 7,5 milijuna eura. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da danas Bikarac radi u skladu s najvišim standardima, a današnjim potpisivanjem Ugovora smo otvorili i završno poglavlje uspostave modernog sustava gospodarenja otpadom u Šibeniku, ali i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji“, smatra Balen.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te direktor CGO Bikarac Robert Podrug.

Grad Šibenik traži izvođača radova za proširenje dječjeg vrtića „Šibenski tići“

Dječji vrtić „Šibenski tići“ pod upravljanjem gradske javne ustanove za predškolski odgoj „Smilje“ je prije nekoliko godina bio u utrci za najljepši vrtić u Hrvatskoj. Šibenska gradska uprava mu namjerava proširiti kapacitete, a u drugom koraku uz njega napraviti i manju dvoranu za rekreaciju. S tim ciljem raspisan je javni natječaj u kojem se traži izvođača radova za gradnju prve faze proširenja i uređenje okoliša, procijenjene vrijednosti 981 tisuća eura bez PDV-a.

„Za ovaj vrtić smo ishodovali pravomoćnu građevinsku dozvolu i izradili izvedbeni projekt. Na osnovu toga smo na poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prijavili proširenje kapaciteta, tj. izgradnju dva nova samostalna dnevna boravka, te smo za sufinanciranje izgradnje od ministarstva Znanosti i obrazovanja osvojili maksimalni iznos od 2.448.000 kuna, odnosno 325 tisuća eura“, kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

image

Sibenik, 090620.
Press konferencija u povodu zavrsetka projekta Energetska obnova zgrade djecjih vrtica Gradja i Sibenski tici.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

U području zahvata se nalazi postojeći obnovljeni objekt dječjeg vrtića „Šibenski tići“ sa svojim pripadajućim uređenim okolišem, ali i nekoliko derutnih objekata predviđenih za uklanjanje s neuređenim okolišem. Grad Šibenik u ovoj fazi planira izgradnju novog, dodatnog objekta za dvije nove dječje skupine s vlastitim garderobama i sanitarnim čvorovima, te nužnim pratećim sadržajem poput garderobe za odgajatelje, čajnom kuhinjom, spremištem i strojarnicom na prostoru derutnih objekata. Dok u drugoj fazi, koja će uslijediti naknadno, planira izgradnju samostalne dvorane dimenzija površine za rekreaciju 12x12 metara kao višenamjenskog prostora sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima, uključujući onaj za djecu smanjene pokretljivosti, spremište rekvizita te kabinet s garderobom. Stari i novi dio vrtića bit će spojeni toplom vezom, tj. mostom. U okoliš će se smjestiti dječja igrališta i posadit će se tradicionalne mediteranske kulture i autohtono bilje.

Početak radova se očekuje odmah po okončanju izbora izvođača radova, a stavljanje izgrađenih i opremljenih prostorija u funkciju u rujnu 2025.

„Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju. Odmah na početku našeg prvog mandata smo izgradili dječji vrtić ‘Mali Mihovil‘ na Jamnjaku. Zatim smo obnovili dječji vrtić ‘Kućica‘ na Baldekinu, okoliš dječjeg vrtića ‘Veslo‘ u Zatonu, centralni dječji vrtić ‘Vidici‘, te dječje vrtiće ‘Građa‘ i ‘Šibenski tići‘, a prošle godine smo završili izgradnju i opremanje novog centralnog dječjeg vrtića ‘Ljubica‘ u Crnici za do 80 djece. U ovu svrhu često osvajamo bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava poput Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ili Ministarstva graditeljstva, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, za što trebamo imati dobro pripremljenu građevinsku dokumentaciju, ali i dobro napisanu projektnu prijavu. Kontinuirano podižemo kvalitetu predškolskog standarda ulažući u predškolsku infrastrukturu te nam je želja na gradskom zemljištu na prostoru Mažurica i državnom zemljištu u bivšoj vojarni Gomljanik izgraditi velike suvremene vrtiće za do 200 djece. Također ćemo na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura, u sklopu projekta Batižele, rezervirati parcelu za izgradnju novog vrtića“, zaključio je Mileta.

Nove odore Šibenskoj gradskoj straži

Šibenska gradska straža dobit će nove odore, a šivanje 13 kompleta odora bit će povjereno domaćim obrtnicima. Dogovoreno je to na sastanku predstavnika istoimene Udruge sa Željkom Burićem, gradonačelnikom grada Šibenika i njegovim suradnicima Paškom Rakićem i Dinom Karađolom, direktorom Turističke zajednice grada Šibenika. Šibenska gradska straža, naime, ove će godine obilježiti 17 godina od osnutka. Kroz to vrijeme postala je nezamjenjivi dio šibenskog javnog i kulturnog života te nacionalno prepoznatljiva povijesna postrojba koja pronosi ime svog grada, kao i cijele Županije te predstavlja njegovu bogatu povijest na svim važnim manifestacijama i događanjima diljem Hrvatske.

„Zbog brojnih javnih predstavljanja, odaziva na pozive prijateljskih povijesnih postrojbi i događanja koja baštine povijesne vrijednosti, Šibenska gradska straža vremenom je postala jaki šibenski brend. Stoga nam je od velike važnosti da se članovi ove naše Udruge nastave predstavljati u najboljem i najvjerodostojnijem izdanju. Šivanje novih odora, u tom smislu, spada među prioritete. Drago nam je što ćemo osiguranjem financijskih sredstava za tu namjenu pridonijeti još kvalitetnijem radu Šibenske gradske straže, povijesne postrojbe na koju smo kao Šibenčani izuzetno ponosni“- kazao je gradonačelnik Burić.

image

Šibenska gradska straža dobit će 13 novih odora

Na financijskoj pomoći, u ime Udruge zahvalio je Nenad Sljepčević, predsjednik Udruge Šibenska gradska straža, podsjetivši kako su nove odore šibenskih gradskih stražara doista neophodne budući da se nakon određenog vremenskog razdoblja moraju zanavljati.

„ Ova pomoć došla nam je u najboljem trenutku jer, uz ostalo, i svojim odorama predstavljamo svoj grad i njegovu slavnu povijest. Šibenska gradska straža iz godine u godinu povećava broj javnih nastupa, putovanja i angažmana. Bude godina u kojima bilježimo i po 140 događanja na kojima neposredno sudjelujemo. To nas veseli, ali i zahtjeva primjerenu razinu opreme. Sada možemo biti sigurni da ćemo, u svakom pogledu, biti na razini zadatka te još jednom od srca zahvaljujemo gradonačelniku Buriću i gradu Šibeniku“- rekao je Sljepčević.

Pristigle četiri ponude za rekonstrukciju dijela ceste u Mandalini

Grad Šibenik zaprimio je četiri ponude za rekonstrukciju dijela ceste u Mandalini. Riječ je o nerazvrstanoj prometnici - dionici od Ulice Velimira Škorpika do Policijske uprave - koja je dio planskih aktivnosti na održavanju i osuvremenjivanju mreže gradskih ulica.

image

Pristigle četiri ponude za rekonstrukciju dijela ceste u Mandalini

Grad Šibenik/

Ponude su otvorene posredstvom video-linka, a ponuditelji su bili MP Beton iz Solina, Strabag d.o.o. iz Zagreba, TEC gradnja d.o.o. iz Šibenika te Čigra d.o.o. iz Šibenika. Ponude će se detaljno pregledati te obaviti izbor najpovoljnijeg ponuditelja koji zadovoljava sve natječajne uvjete. Vrijednost pristiglih ponuda, bez PDV-a je u rasponu od 874 tisuće kuna do milijun kuna.

Ovaj infrastrukturni zahvat nadovezuje se na radove na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na istoj dionici u Ulici Velimira Škorpika te na uređenje okoliša „Centra novih tehnologija – Trokut“. Cilj projekta je osigurati visoku razinu prometne usluge ne samo za vozače, nego i za pješake, te podići komunalni standard ove gradske dionice na višu razinu.

03. svibanj 2024 21:55