StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Strah od onečišćenja: Što je Kopenhagen kontra Bikarca!

Piše Ivo Mikuličin
22. rujna 2024. - 10:07

Što je Kopenhagen kontra Bikarcu! Ta (polu)ozbiljna teza ima jamačno nemalu težinu poslije saznanja da je spalionica smeća izgrađena u središtu glavnoga grada Danske, dok neki oporbeni političari drže “da je Bikarac preblizu Šibeniku, te kako valja ispitati valjanost zamisli da on bude spalionica smeća za cijelu Dalmaciju”.

Nije riječ samo o Kopenhagenu. Spalionica smeća je i blizu središta Beča te (ne)posredno proizvodi struju i toplinsku energiju uopće. Na temelju odluke austrijske vlade da je dozvoljena jedna spalionica na milijun stanovnika, što je otprilike i ekvivalent odnosa Bikarca i cijele Dalmacije.

No, u cijeloj problematici valja čuti i mišljenje iskusnog urednika HRT-a Petra Vlahova, koji će:

- A tko vam može potvrditi da je riječ samo o političkim “kontrama”!? Tko kaže da iza stavova o “opasnim spalionicama” ne stoje interesne skupine!? Zar nismo davno slušali opaske u stilu “da nam ne treba autoput” ili sada “kako nam ne trebaju novi nogometni stadioni”!!?

I još nešto kao šlag na ne baš ukusnu ekološku tortu. Vrijedi spomenuti podatak da su Danci iznad spalionice smeća u Kopenhagenu uredili skijalište. Bez (šibenskog i hrvatskog) straha o onečišćenju!

Crnjac hvali Šibenčane

- Ne pretjerujem kad kažem da je 113. šibenska brigada bila među najboljima, ako ne i najbolja hrvatska postrojba u Domovinskom ratu. Pa ljudi šibenskog kraja su praktički sami izborili prvu veliku hrvatsku pobjedu kad su u rujnu 1991. godine potjerali sa Šibenskog mosta zloglasnog Ratka Mladića – otvorio se u privatnom razgovoru s legendarnim košarkaškim sucem Zoranom Grpcem umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske Miljenko Crnac.

Očito, general misli bolje o šibenskim ratnicima nego mi, Šibenčani! Kao da nam nikad nije dosta prepirki tko je zaslužniji za uspjehe u slavnom Rujanskom ratu, koji obilježavamo ovih dana!

Zatvoreno kazalište

Više nema nikakve dvojbe oko toga da je Šibensko narodno kazalište zatvorilo svoja vrata radi nemalih radova oko rekonstrukcije.

- U idućih 6 mjeseci naši će glumci, uglavnom, gostovati, dok će organizatori ostalih priredba u našem kazalištu, jednostavno rečeno, morati potražiti nove lokacije - otkrio nam je ravnatelj Šibenskog kazališta, Jakov Bilić.

Tradicionalni, 27. božićni koncert “Zdravo, o zvijezdo mora” već je našao svoj dom, u lijepo uređenoj dvorani hotelsko-turističkog kompleksa “Solaris”.

- Sa zadovoljstvom smo prihvatili zamisao o udomljenju koncerta, bolje rečeno nastavka jedne zaista specifične šibenske tradicije, koja počiva na starom običaju “Osmina”. Potrudit ćemo se da cijeloj priredbi damo i svoj, poseban doprinos – benevolentno su poručili iz menadžmenta “Solarisa”.

Škola na kapriju!

Ima li emotivnije vijesti za one koji imaju bodulske korijene, od informacije da je ponovno otvorena osnovna škola na Kapriju!? Kako se onda ne sjetiti jedne od prvih novinskih vijesti, stare 51 godinu koje je potpisao autor ove rubrike, a koja je govorila o novoj školskoj kuhinji na spomenutom otoku!?

Naravno, ne možemo izbjeći ni spomen jedne gotovo karikaturalne priče s Kaprija. Kad smo prije pedesetak godina stigli na otok bili smo izuzetno počašćeni od ondašnjeg predsjednika Mjesne zajednice, koji je imao nadimak Bilo Jaje. No, dok smo se spremali natrag predsjednik nas je, blago rečeno, iznenadio svojom molbom.

- Nemojte puno lipo pisati o Kapriju! Doći će nam brojni turisti, pa nećemo moći živiti od njih – zamolio nas je ondašnji kaprijski “poglavica” Bilo Jaje.

Bolnička “kuhinja”

Uvijek, kad se ne možemo od prve odlučiti za neku stranu u (tihom) sukobu, po nekom nepisanom pravilu sjetimo se davne izjave pokojnog Berislava Markovića, tajnika KK Jugoplastika:

- Najteže mi je bilo kad su zaratili Egipat i Izrael. Kao član Saveza komunista trebao bih biti za (nesvrstani) Egipat, ali majka mi je Židovka!?

Jednaka je situacija oko “kuhinje” u svezi s izborom novog(starog) ravnatelja šibenske bolnice. Smjenu aktualnog zagovara mladi i potentni intelektualac Ivan Malenica, a ostanak “u sedlu” doktora Stipaničeva stari i stručni lisac dr. Željko Burić. Dakako, temeljno je pitanje, ako izuzmemo privatne simpatije prema Ivanu i Željku, što je važnije: stranačka stega ili struka!?

Ne, ne želimo preskočiti ostale “kuhare” u bolnici i oko nje. Pogotovu što se držimo dobre, stare: o (političkim) pokojnicima ništa loše!

 

22. rujan 2024 10:09