StoryEditorOCM
ŠibenikJEZA USRED ŠIBENIKA

Stanari sa zebnjom gledaju zlokobni ‘tunel‘: Srušit će nam se skela na glavu, bit će mrtvih, žena se jedva izvukla!

Piše Toni Veljača
3. ožujka 2023. - 08:49

Dugo, gotovo čitavo desetljeće, traje agonija stanara Ulice biskupa Fosca u staroj šibenskoj gradskoj jezgri. Pored stoljetnih kamenih kuća, među kojima je i ona u kojoj je rođen Nikola Tommaseo, ulicu godinama krasi, kako tamošnji stanari kažu “tunel” – drvena konstrukcija sačinjena od niza stupova i greda, postavljena kao zaštita zbog opasnosti od urušavanja derutne kuće koja se nalazi na početku ulice, nedaleko od crkve svetog Frane.

image

Bolje je i ne gledati prema gore

Nikša Stipaničev/Hanza Media

image

Skela je pretvorena u mini deponij

Nikša Stipaničev/Hanza Media

image
Nikša Stipaničev/Hanza Media

Imućniji obnavljaju

Nažalost, jedna je to od brojnih kritičnih lokacija u samom centru, jer problematičnih, derutnih kuća koje vape za obnovom je poprilično. Problem je jasan – nemarni vlasnici odmahuju rukom na sanaciju, dok su Gradu ruke vezane jer nema mehanizme da ih natjera na obnovu. Začarani je to krug u kojem najviše ispaštaju građani, turisti – u konačnici stanari, koji ruševine kojima se nagrđuje vizura povijesne jezgre moraju gledati svakodnevno.

Oni s dubljim džepom, kuće u povijesnoj jezgri uspjeli su adaptirati, obnoviti, pretvoriti u apartmane, hotele, no problem je još uvijek prisutan, jer stvarno stanje postaje kudikamo jasnije ako pogled podignete prema gore. Pročelja, krovovi, fasade, prozori, sve u fazi raspadanja – slika je koja ne može biti na ponos gradu koji želi biti nova, popularna turistička destinacija.

Istina, posljednjih godina situacija se nešto poboljšala, pripomogao je u tom kontekstu i Grad, sufinancirajući stanarima stare gradske jezgre obnovu fasada, krovišta, ugradnju prozora, vrata kroz projekt “Novo lice Šibenika”. Obnova je spor, zahtjevan, pa i skup proces, a strpljenja kod stanara povijesne jezgre – sve je manje.

Strpljenje polako gube i stanari Ulice biskupa Fosca. Posjetili smo ih, rado smo se odazvali na njihov poziv jer im je, kako kažu, voda došla do grla.

Ugrožena i djeca

Nedaleko od crkve svetog Frane, kako smo naveli na početku, prije desetak godina postavljena je skela koja štiti prolaznike u slučaju urušavanja dvokatnice koja se nalazi u doista lošem stanju. Inače, riječ je o kući u vlasništvu nekog od nasljednika iz obitelji Šare – bogate šibenske obitelji, čija se imovina predratnih četrdesetih godina prošlog stoljeća procjenjivala na desetke milijuna dolara, a koja i danas posjeduje brojne nekretnine u staroj gradskoj jezgri.

Privremeno rješenje – postalo je izgleda trajno. Kuća je u stanju kao što je bila i prije cijelo desetljeće – no zato skela propada. Trula, oštećena – jednako kao i kuća – zahtijeva obnovu, bolje rečeno kompletnu zamjenu.

– Apelirali smo nebrojeno puta, ali nikakvog pomaka još uvijek nema. Kao što vidite skela je u groznom, za nas stanare, ali i prolaznike, u vrlo opasnom stanju. U nekoliko navrata komunalci su popravljali skelu, mijenjali trule stupove ali to je još uvijek nedovoljno. Strah nas je ovdje prolaziti – kazali su nam stanari.

Da njihove strepnje nisu uzaludne, dokazuje i slučaj od prije desetak dana. Naime, dogodilo se ono čega su se i pribojavali. Dio grede koji je pridržavao drvenu konstrukciju, a koji je bio u gotovo raspadnutom stanju se odlomio i pao na nesretnu prolaznicu.

– Veliki komad grede se odlomio i pao mi na glavu, srećom prošla sam bez ozljeda. Ako se već kuća ne može obnoviti, onda cijelu skelu treba srušiti i napraviti novu prije negoli netko pogine – ogorčeno će stanarka gradske jezgre.

Osim što je cijela drvena konstrukcija postala opasnost sama po sebi, za pojedince je postala mjesto gdje mogu odbaciti otpad. Staklene boce, plastične vrećice pune miješanog komunalnog otpada... nema što nismo zatekli.

– Bilo je tu svega, od narkomanskih igala do ovih staklenih, pivskih boca koje se i sada nalaze gore, a koje nerijetko i propadnu kroz rupe na skeli. Ulica se naslanja na Osnovnu školu Fausta Vrančića, ovdje prolazi jako puno djece. Naši apeli su i zbog njihove sigurnosti – kazuje nam druga stanarka, inače profesorica po struci, koja je unatoč svemu imala pozitivno mišljenje o šibenskim komunalcima.

image

Sve je trulo...

Nikša Stipaničev/Hanza Media

image

Biži ćuko, i tebe će poklopit!

Nikša Stipaničev/Hanza Media

– Komunalci zaista iziđu na teren, na svaki naš poziv. Kako je cijela skela trulila, oni su tako mijenjali stupove, ali to su tek minimalni zahvati – kazuje nam profesorica.

Kontaktirali smo Antu Nakića, pročelnika Odjela za komunalne djelatnosti grada Šibenika, koji nam je kazao kako Grad razmišlja o naplati naknade za zauzimanje javnih površina, čime bi privatne vlasnike natjerali na sanaciju.

– Nedavno smo radili izmjene odluke o korištenju i naknadama za korištenje javnih gradskih površina te trenutno sagledavamo mogućnosti da za sve ovakve i slične površine krenemo s naplatom naknada za zauzimanje površina, jer ne vidimo na koji način potaknuti privatne vlasnike takvih građevina da se pokrenu i krenu sa sanacijama, prodajom ili bilo kojim drugim postupcima koji bi za konačni cilj imali uređenje i stavljanje u funkciju tih starih i derutnih objekata – kazao nam je Nakić.

Teško je to ostvarivo

Kontaktirali smo potom i dogradonačelnika Šibenika Danijela Miletu, koji nam je potvrdio ono što smo sumnjali – a to je da Grad nema pravne mehanizme kojima bi natjerao vlasnika, i ove kuće, i brojnih u centru Grada na obnovu vlastitih objekata.

– Realno gledajući, Grad ne može tu puno toga napraviti. Teoretski, mogli bi sami krenuti u obnovu kuća o svom trošku, pa naknadno sudski naplatiti troškove sanacije. Ali u tom slučaju radi se o milijunskom iznosu, a to je teško ostvarivo – kazuje nam Mileta.

Koliko dugo će trajati suživot stanara Ulice biskupa Fosca s devastiranom kućom i skelom, teško je procijeniti, unatoč tome, optimistični su.

– Nadamo se da će nakon vašeg teksta doći do bar nekakvih promjena – gotovo uglas će stanari.

Nadamo se i mi.

Ruševina po Zakonu

– Radi se o zgradi kat. oznake 5813/1 k.o. Šibenik, koja se nalazi na raskrižju Ulice 15. siječnja 1873. i Ulice biskupa Fosca. Taj objekt je ruševina po definiciji Zakona o građevinskoj inspekciji pa je za njega nadležan Konzervatorski odjel. Koliko znam oni su pokrenuli postupke iz svoje nadležnosti. Komunalni redar je prilikom vođenja postupka saznao da su vlasnici preko izvođača radova zatražili odobrenje (zbog zaštite svih korisnika javne površine/ulice) za postavljanje skele i dobili ga (prije 10-ak godina). Kako je skela pokrivena odobrenjem, a u dotrajalom je stanju i više ne služi svrsi zaštite zdravlja i života prolaznika, Grad postupa na temelju čl. 11. Odluke o komunalnom redu tako da rješenjem nalaže održavanje skele u urednom stanju. Također smo već na temelju čl. 11. Odluke ispustili obvezne prekršajne naloge prema suvlasnicima (u siječnju 2023. godine) – ističe Nakić.


Prisiliti vlasnike da svoje urede i stave u funkciju

– Unazad nekoliko mjeseci pokrenuti su razni postupci na više lokacija, u Ulici Jurja Dalmatinca, Vladimira Nazora gdje ćemo nastojati prije svega prekršajnim odredbama i naplatom javnih površina prisiliti vlasnike takvih objekata na poduzimanje mjera u cilju konačnog uređenja i stavljanja u funkciju. Niz je različitih primjera gdje vlasnici tvrde da su u postupku ishodovanja potrebnih dozvola da bi krenuli u sanaciju/rekonstrukciju objekata, gdje onda prvenstveno nalažemo hitne sanacije dijelova nekretnine koji prijete padom na javnu površinu, kao i postavljanje zaštitnih konstrukcija kojima će se osigurati prohodnost i zaštita javnih površina dok vlasnici ne steknu uvjete da bi pristupili cjelovitoj sanaciji/rekonstrukciji – kazuje Nakić.

19. travanj 2024 05:58