StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne vijesti

Šibenik: na jednom mjestu doznajte sve najvažnije novosti iz vašeg grada

Piše Promo
15. studenog 2018. - 10:56

Rekord: dolazaka 39 posto više, a noćenja 43 posto

Značajan porast turističkih noćenja i dolazaka u posezoni rezultat je kontinuiranog rada na obogaćivanju turističke ponude grada Šibenika. Pored prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, Šibenik je danas prepoznat i u segmentu kongresnog turizma, gdje nastavljamo razvijati ponudu s ciljem pozicioniranja Šibenika kao nacionalnog središta ove grane turizma. Izvrsni rezultati za listopad potvrda su da idemo u pravom smjeru – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Iako su udarni mjeseci turističke sezone iza nas, Šibenik i dalje bilježi sjajne turističke rezultate. U listopadu ove godine Šibenik je posjetilo 22.740 turista, što je 39 posto više u odnosu na lanjski listopad, kada je Šibenik posjetilo 16.310 turista.

Zamjetan porast turističkih dolazaka odrazio se i na podatke o broju noćenja na prostoru koji pokriva šibenska Turistička zajednica, pa je tako u listopadu 2018. godine ostvareno 59.450 noćenja, što je 43 posto više od 41.675 noćenja ostvarenih u listopadu prošle godine. Većinu noćenja ostvarili su strani turisti s udjelom od 83 posto, od čega su Šibenik najviše posjećivali državljani Njemačke (18.258 noćenja), Švicarske (6656 noćenja) i Velike Britanije (3302 noćenja). Vodeći pružatelji smještajnih kapaciteta su šibenski hoteli, koji se mogu pohvaliti s 45.389 noćenja u odnosu na lanjskih 29.083, odnosno porastom od čak 56 posto. U ovom segmentu najveće povećanje ostvario je hotel "Amadria Park" (ex "Solaris") koji je zabilježio rast od 67 posto, odnosno 15.139 noćenja više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Gledajući na razini godine, cjelokupna šibenska turistička sezona bila je uspješna. U promatranom razdoblju od siječnja do listopada 2018. godine, Šibenik su posjetila 287.872 turista, što je porast od pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabilježen i u okviru noćenja, jer je ostvareno 1.268.329 komercijalnih noćenja u odnosu na lanjskih 1.256.022. Rast noćenja zabilježili su hoteli (osam posto) i privatni smještaj (devet posto), a kampovi su zabilježili pad (16 posto) zbog planskog smanjenja kapaciteta kampa Solaris. Većinu noćenja u 2018. godini ostvarili su strani državljani (89 posto), prije svega oni iz Njemačke (234.030 noćenja), Poljske (103.595 noćenja) i Nizozemske (75.584 noćenja). Domaći turisti su u promatranom razdoblju ostvarili 138.035 noćenja, odnosno 11 posto svih noćenja na prostoru šibenskoga TZ-a u dosadašnjem pregledu 2018. godine.

Važno je naglasiti kako navedenim podacima nije obuhvaćen nekomercijalni turistički promet, odnosno boravak vlasnika, članova njihovih obitelji, ostale rodbine i prijatelja u kućama i stanovima za odmor te boravak turista u ostalim objektima u kojima se usluga smještaja ne naplaćuje. Stoga su realne brojke vjerojatno i osjetno veće.

Sa Splićanima ugovor od tri milijuna kuna

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i predstavnici izvođača radova Tomislav Albin i Nikša Korda potpisali su ugovor o izvođenju radova pete faze uređenja bivšega kina "Odeon". Ukupna vrijednost radova iznosi nešto više od tri milijuna kuna, od čega je Grad Šibenik uspješno ostvario pola milijuna kuna sredstava Ministarstva kulture.

– Projekt uređenja bivšega kina "Odeon" podijeljen je u faze jer se radi o objektu u izrazito derutnom stanju. Ovim ugovorom ulazimo u završnicu obnove, a nakon radova na petoj fazi, koja će ujedno značiti i kraj građevinskih radova, predstoji nam opremanje dvorane. Šibenik će ovim projektom u centru grada dobiti modernu i multifunkcionalnu dvoranu koja će omogućiti kongresna zbivanja, održavanje kazališnih predstava i kinoprojekcija, te će promijeniti kulturnu i društvenu scenu grada – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Podsjetimo, dvorana nekadašnjeg kina "Odeon" rekonstruira se fazno od 2013. godine radi stavljanja u funkciju polivalentne dvorane namijenjene odražavanju kino i kazališnih predstava te kulturno-glazbenih događanja, do održavanja konferencija i kongresa. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je između 12 i 13 milijuna kuna.

– Radovi u ovoj fazi koštat će 3.053.000 kuna, a rok za izvođenje radova su četiri mjeseca. Oni podrazumijevaju uređenje fasade sa strane glavne ulice, sanitarne čvorove, montažu kompletne rasvjete i ugradnju svih unutarnjih vrata. Do sada je, točnije od 2013. do 2017. godine, u adaptaciju bivšega kina "Odeon" uloženo oko 6,1 milijun kuna. U tom iznosu Ministarstvo kulture je sudjelovalo s ukupno 3,9 milijuna kuna jer se Grad svake godine prijavljivao na natječaje i povlačio sredstva. I u ovoj fazi radova Ministarstvo nam je na raspolaganje stavilo pola milijuna kuna – rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Nikša Korda, direktor tvrtke "Polinom" d.o.o., kazao je kako se nada da će radove obaviti u predviđenom roku te da će Grad Šibenik biti zadovoljan kvalitetom izvedbe.

Kupili teren od Grada za proizvodni objekt

Tvrtka za građenje i trgovinu "Skelin Mont" d.o.o. u Poduzetničkoj zoni Podi izgradit će novi objekt na parceli od 11.360 kvadrata, a kupoprodajni ugovor u Uredu gradonačelnika potpisali su gradonačelnik Željko Burić i direktor tvrtke Ivica Skelin.

– Uz turizam, po kojem je Šibenik sve više prepoznat, iznimno je važan segment razvoja malog i srednjeg poduzetništva te širenje naše Poduzetničke zone Podi. Čestitam Ivici Skelinu na jačanju poslovanja te tvrtki želim mnogo uspjeha u radu, a priželjkujemo sve više investitora i proizvodnih pogona na Podima – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

– Gradit ćemo proizvodni pogon za aluminijske konstrukcije, a proizvodnja će se odvijati po najnovijim standardima. Na oko 3500 kvadrata niknut će novi objekt, a uz proizvodni segment, obuhvatit će i tzv. showroom, gdje će se moći ispitati kvaliteta materijala. Investicija je vrijedna 17 milijuna kuna, a već se krenulo s postupkom ishođenja građevinske dozvole – rekao je Ivica Skelin, vlasnik tvrtke "Skelin Mont" d.o.o., tvrtke koja zapošljava 92 radnika.

Novi pogon, koji će biti najmoderniji na ovim prostorima, otvorit će mogućnost zapošljavanja novih 20-ak radnika, te dodatno širenje tržišta koje sada obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i druge susjedne zemlje. Kupoprodajna cijena parcele iznosi 56.800 eura, a investitor se obvezao u roku od 18 mjeseci od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora pribaviti urednu građevinsku dozvolu za gradnju, odnosno potvrdu glavnog projekta sukladno idejnom projektu i dobivenoj lokacijskoj dozvoli te započeti s gradnjom.

Prijave za obrazovanje odraslih

Grad Šibenik, u partnerstvu s udrugom "Ardura" iz Šibenika, provodi projekt "Zajedno u bolje sutra", s primarnim ciljem stručnog osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba. Predmet javnog poziva je prijava dugotrajno nezaposlenih osoba na programe obrazovanja: razvoj mobilnih aplikacija (Android), web-dizajner, CAD specijalist, CNC operater, programiranje u programskom jeziku Java.

– Svi zainteresirani trebaju ispunjavati sljedeće uvjete: prilikom ulaska u projektne aktivnosti mladi u dobi do 29 godina trebaju biti kontinuirano nezaposleni više od šest mjeseci, dok osobe starije od 30 godina trebaju biti nezaposlene više od 12 mjeseci.
Projekt "Zajedno u bolje sutra" financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je povećati stručna znanja i osnažiti neke vještine dugotrajno nezaposlenih osoba kako bi postali konkurentniji na tržištu rada, odnosno kako bi lakše pronašli posao u atraktivnim i traženim zanimanjima ICT sektora, navodi se u pozivu.

Prijave se dostavljaju u Pisarnicu Grada Šibenika, na adresu: Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, 22000 Šibenik, s naznakom "Prijava za programe osposobljavanja u sklopu projekta 'Zajedno u bolje sutra'", n/p Josipa Kursan. Javni poziv bit će otvoren dok se ne prikupi dovoljan broj polaznika za navedene programe.

Tko će urediti Tvrđavu svetog Ivana?

Grad Šibenik je objavio postupak javne nabave za izvođača radova na projektu "Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana". Procijenjena vrijednost nabave, u koju nije uključen PDV, iznosi 26.658.091 kunu, a rok izvršenja radova je 18 mjeseci.

– Sv. Ivan je naša najveća tvrđava i treći biser fortifikacijskog sustava Šibenika, koji će zaokružiti cjelinu turističke valorizacije šibenskih kopnenih utvrda. Revitalizacija povijesne baštine europskim novcem naš je potencijal razvoja, a turističku atraktivnost smo iskoristili za jačanje gospodarstva – rekao je gradonačelnik Željko Burić, ističući i važnu ulogu Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" u projektu.

Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave: sjeverni dio tvrđave poznat kao "Kliješta" i južni zvan "Zvijezda". Obnovom Tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovit će se bedemi te će se uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć tehnike 3D video-mappinga, na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Na tvrđavi će se smjestiti i Edukativni kampus, opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorom. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim prostorima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone i duljem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Dokumenti su svim zainteresiranim ponuditeljima dostupni preko Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a rok za dostavu ponuda je 5. prosinca 2018., do 13 sati.

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan domovine

U Šibeniku je proteklog vikenda održana druga sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Tom prigodom članovi Savjeta susreli su se s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, koji ih je pozdravio na prigodnom programu u šibenskome Hrvatskom narodnom kazalištu. Članovi Savjeta posjetili su katedralu sv. Jakova, samostan sv. Frane i Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, a u kazalištu su uživali u prigodnom glazbenom repertoaru Šibenskog pjevačkog društva "Kolo".

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske savjetodavno je tijelo Vlade koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan matične zemlje.

Najbolji program za Europski dan tvrđava

U Veneciji je prošlog tjedna održan drugi Godišnji kongres i Generalni sastanak Europske federacije povijesnih gradova – EFFORTS, na kojemu sudjeluju članovi federacije, predstavnici četrdesetak europskih gradova i ustanova. Osim rasprave o radu federacije, razmjene iskustava i dodatnog umrežavanja članova, na Kongresu je usvojena zajednička deklaracija koja sadrži šest prijedloga za budućnost europske utvrđene baštine. Jedna od najvažnijih akcija koje je federacija pokrenula jest obilježavanje Europskog dana tvrđava, održanog tijekom rujna ove godine na 70 lokacija u 11 europskih država, od slavnih Vaubanovih utvrda Francuske sve do dalekog Kaunasa u Litvi. Kao svojevrsni zaključak Europskog dana tvrđava, dodijeljena je nagrada za najbolji program obilježavanja, koji je osvojila JUK Tvrđava kulture Šibenik.

U ime ustanove nagradu je preuzela Đurđa Vrljević Šarić, stručna suradnica za međunarodnu suradnju i projekte. Podsjetimo, Europski dan tvrđava obilježen je na šibenskim tvrđavama od 20. do 22. rujna. Održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a tvrđave je u tri dana obišlo više od 2000 posjetitelja. Tijekom programa predstavljena je publikacija "Šibenik – grad tvrđava", u izdanju Tvrđave kulture, otvorena je izložba "Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća", a na tvrđavi Barone održane su edukativne radionice za djecu.

Središnji dio programa bila je međunarodna konferencija "Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele", koja je na Tvrđavi sv. Mihovila okupila više od 70 kulturnih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske.

– Iznimno mi je drago što smo osvojili ovu nagradu jer se radi o međunarodnom priznanju struke koja također na različite načine upravlja brojnim srodnim lokalitetima širom Europe. Potvrdilo se ono što je na nacionalnoj razini već poznato – da Tvrđava kulture itekako zna osmisliti i provesti odličan program. Veselimo se budućim aktivnostima u okviru organizacije EFFORTS – rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

01. lipanj 2024 20:56