StoryEditorOCM
Šibeniknesvakidašnja narudžba

Šibenik kupuje - topove! Replike povijesnog oružja stižu na tvrđavu sv. Ivana, potrošit će se više od milijun kuna

Piše Gordan Zubčić
20. siječnja 2022. - 17:07

Kada se lokalna vlast, bez obzira na stranački dres, od novca koji "utrži" od poreznih i komunalnih obveznika krene u kupnju službenih vozila, poklona za goste i poslovne partnere ili najobičnijih olovaka za službenike, skloni smo ih "udariti po prstima" i ukazati na (ne)potrebnost nekih troškova.

S druge strane, ispod radara nikad dovoljno iskontrolirane javne nabave prođu milijuni kuna, daleko od očiju građana, ali tada je u pravilu riječ o obavljanju nekih radova, kupnji opreme i sličnim poslovima. Ovog puta Šibenik se odlučio za kupnju - topova.

Da, dobro ste pročitali, lokalna vlast otvorila je nadmetanje za isporuku oružja, ali ne za obranu i zaštitu Krešimirova grada nego za kulturno uzdizanje, i to uz obilatu potporu iz europske blagajne. Za procijenjenu vrijednost nešto veću od milijun kuna, od potencijalnih isporučitelja očekuje se postavljanje replika povijesnih topova na tvrđavu Svetog Ivana nakon njezine obnove.

Posao bi trebao potrajati tri mjeseca, a baštinski biser, šibenčanima omiljena Tanaja, trebao bi biti opremljen s nekadašnjim glavnim adutima mletačke posade za obranu od osmanskih udara. Bit će stoga zanimljivo vdjeti kome će pripasti unosan posao na spomeniku kulture iz 17. stoljeća čija se obnova, malo je reći, dobrano razvukla.

Nakon dvaju "produžetaka" rokova, radovi na prostoru koji obuhvaća 18 tisuća četvornih metara trebali su biti dovršeni još krajem rujna, do blagdana sv. Mihovila i Dana grada Šibenika, ali svjedoci smo da je i taj termin već probijen četiri mjeseca. I još će biti...

Cijeli projekt dosegnuo je vrijednost od 63 milijuna kuna, što je 13 milijuna ili gotovo 30 posto više od prvotnog plana.

18. travanj 2024 13:21