StoryEditorOCM
ŠibenikPrijete svima

Ruševne kuće na Gorici samo što ne padnu na prolaznike i na obnovljene kuće u susjedstvu: iz građevinske inspekcije stigli nemušti odgovori

Piše Ivo Mikuličin
27. siječnja 2024. - 19:07

 

Svaka čast društvu "Juraj Dalmatinac" na obnovi šibenskih povijesnih portala, ali kad će u punom smislu te riječi početi obnova goričkih ruševnih kuća?! Točnije, zapuštenih privatnih objekata, koji su, primjerice, u Ulici svete Luce (kuća s brojem 16), bez krova ili u Ulici Jurja Petrovića (kuća s brojem 10), u takvom stanju da iz napuštenih vrata raste nemalo stablo smokve!

Problem bi bio nešto blaži da obje spomenute ruine nisu neposredno uz kamene stube, kojima se za 2-3 minute stiže do šibenskog povijesnog bisera, pa bodu u oči i turiste, koji hrle na tvrđavu svetog Mihovila.

Nije baš nevažna ni činjenica kako te starudije izravno ugrožavaju ne tako davno obnovljene kuće u staroj gradskoj jezgri. Točnije, dovode u pitanje i značenje sredstava gradskog proračuna. iz  iz kojega je subvencionirano renoviranje drugih kuća u staroj gradskoj jezgri, posebice na Gorici.

Kad smo na taj problem prije više od tri godine upozorili građevinsku inspekciju dobili smo najprije nemušte odgovore, a potom i objašnjenje "kako, za razliku od drugih zemalja Europske unije, u Hrvatskoj nema zakonske osnove da privatne vlasnike prisile na obnovu ili prodaju"?! Je li zaista nemoguće u tom smislu nešto poduzeti?!

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
30. travanj 2024 06:41