StoryEditorOCM
Šibenikraste netrpeljivost

Roditelji djece koja pohađaju vjerske i privatne vrtiće opet ‘opleli‘ po šibenskoj vlasti; Ovaj put razlog su našli u maškarama

Piše Ana Petrić
23. veljače 2023. - 16:15

Ovogodišnji Pokladni utorak u Šibeniku prošao je bez tradicionalne maškarane povorke, što je izazvalo prilično negativne reakcije građana, a osjećaj razočaranja - ne jenjava. Svi se prisjećaju onih maškaranih povorki koje su gradom prolazile od Baldekina pa do rive gdje se tradicionalno sudilo ‘‘Krnji‘‘, krivcu za sve nedaće u prethodnoj godini, a povorku bi predvodila Šibenska narodna glazba. Nekoć su u maškarama uživali i mladi i stari, s vremenom je ta euforija jenjavala, a danas, 2023. godine, maškare u Šibeniku obilježila je samo nekolicina gradskih vrtića i to – na Poljani.

Vratimo se koju godinu unatrag, točnije koju godinu p.k. (prije korone). Tjedan dana prije glavne karnevalske povorke, gradonačelnik bi dječjim maškarama predao ključeve Grada, a one bi na taj način zavladale gradom. U središnjoj karnevalskoj povorci na Pokladni utorak sudjelovali bi šibenski vrtići, osnovne i srednje škole, gradske udruge, koji bi gradom prodefilirali većinom u grupnim maskama, a na ulice bi izašli baš svi. Tada je maškare u Šibeniku organiziralo Društvo naša djeca u suradnji s Gradom Šibenikom, no to je društvo u Šibeniku prestalo s radom, a drugih zainteresiranih za organiziranje maškara kakve su nekoć bile – izgleda da ove godine nije bilo.

Da se Pokladni utorak ipak koliko toliko obilježi u Krešimirovom gradu, pobrinule su se ravnateljice gradskih predškolskih ustanova ‘‘Šibenska maslina‘‘ i ‘‘Smilje‘‘, a u tome ih je podržala gradska vlast i Turistička zajednica Grada Šibenika. Na Poljani su se okupili mališani iz nekoliko dječjih vrtića, a preko medija su na manifestaciju bili pozvani – svi.

No, roditelji čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće revoltirani su ponajprije zbog izostanka tradicionalne maškarane povorke, a za to krive – gradsku vlast. Više od toga, žalosti ih ‘‘činjenica da ove godine djeca koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće od Grada nisu dobila poziv da sudjeluju na pokladama, iako su pozivnice stizale posljednjih 20 godina, od početka postojanja privatnih i vjerskih vrtića‘‘, kako su naveli u svom javnom priopćenju, odnosno pismu upućenom gradskim ocima.

image

ilustracija

Nikša Stipaničev/Cropix

Izostanak pozivnice za sudjelovanje na pokladama protumačili su kao ‘‘obračunavanje gradske vlasti sa ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića preko leđa njihove djece‘‘. ‘‘Obračunavanje‘‘ se, pretpostavljamo, referira na situaciju unazad nekoliko mjeseci u kojoj su predstavnici roditelja čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće, od gradske vlasti tražili izjednačavanje proračunskih subvencija za njihove vrtiće sa vrtićima kojima je osnivač Grad, što je tada gradonačelnika Željka Burića frapiralo, a kao kompromisno rješenje im je ponudio jednake iznose roditeljskih mjesečnih naknada za sve vrtiće. No, vratimo se maškarama.  

-Ne samo da je jadno što su za organizaciju svega privatni i vjerski vrtići kao i škole saznali preko medija nego je i neprofesionalno i diletantski odrađen posao jer nisu pozvane službeno niti srednje, niti osnovne škole, kao niti privatni i vjerski vrtići, a u gradskim vrtićima su, na žalost, ostala i sva djeca manjeg uzrasta i također nisu sudjelovala u maškarama jer je vrijeme održavanja manifestacije bilo u radno vrijeme većine ljudi. Time je iz ovog događaja izostavljen izrazito veliki broj djece i građana. Stječe se dojam da su na papiru sva djeca bitna, ali u stvarnosti to nije ni blizu istini. Grad je dvoličan. Ima dvostruka mjerila. Ne može i ne smije biti diskriminacije među djecom, ali evo to se opetovano čini! Ovo je postala već lakrdija i sramota Grada, odnosno njegove politike – piše u priopćenju roditelja predstavnika vjerskih i privatnih vrtića.

Dodali su i kako im je jasno da je Društvo Naša djeca u Šibeniku prestalo sa djelovanjem, a koje je bilo glavni organizator maškara u gradu, ali kako to ne znači da se maškare ne trebaju održavati te kako je Grad taj koji daje sredstva za organiziranje manifestacija.

-DND Šibenik (Društvo naša djeca Šibenik) uistinu je prije slao pozivnice i organizirao sastanke i "okupljao" entuzijaste zaljubljenike u maskenbal, ali Grad daje sredstva. DND Šibenik je stao s djelovanjem to je istina, ali nije u drugim gradovima to posao koji odrađuje DND pa su se maškare održale i u manjim mjestima i gradovima kao u Zatonu i u Drnišu, Murteru tradicionalno.  Za to postoje udruge i ljudi u gradu koji za organizaciju takvih i sličnih manifestacija dobivaju novac i plaću. Grad je sponzor ili turistička zajednica – stoji u priopćenju.

Komentar na razjedinjene i oskudne ovogodišnje maškare zatražili smo od Mirjane Žurić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, koja nam je potvrdila kako Grad nije organizator dječjih maškara već je njegova uloga u održavanju maškara podržati program financijskim sredstvima, omogućiti nesmetano korištenje javnih gradskih površina, koordinirati policiju za zaustavljanje prometa u vrijeme održavanja manifestacije te osigurati sigurnost sudionika.

-Dakle, ovogodišnje dječje maškare organizirale su dvije predškolske ustanove, a ne gradska administracija te Grad nikome nije slao pozivnice, kao ni prethodnih godina. Zakonski način na koji se mogu dobiti javna sredstva za organizaciju određenih programa je javni natječaj. Stoga će, za narednu godinu, Grad Šibenik raspisati javni poziv za organizaciju maškara na koji će se zainteresirane udruge, organizacije ili ustanove moći javiti, ponuditi svoje programe i ostvariti sredstva za provođenje istih. Grad će i dalje pružati potporu programima od općeg interesa, uključujući i pokladne programe, ukoliko će za njih postojati interes - dodaje pročelnica.

Netrpeljivost roditelja predstavnika privatnih i vjerskih vrtića prema gradskoj vlasti svakim korakom samo raste, a ono ‘‘obračunavanje‘‘, izgleda, polako postaje jednosmjeran proces.

20. travanj 2024 02:55