StoryEditorOCM
ŠibenikSonja Ninić-Ševo

"Kamenčići" teško dolaze do osobnih asistenata: To su osobe bez kojih invalidne osobe ne mogu funkcionirati - oni ih hrane, odijevaju, kuhaju ručak...

Piše Katarina Rudan
19. ožujka 2019. - 12:47

Među brojnim aktivnostima koje provodi županijska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Kamenčići", sa sjedištem u Šibeniku, je i projekt osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koji se financira nepovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Udruga je registrirana 1997. godine, a javnosti je postala prepoznatljiva zadnjih osamnaest godina, od kada je vode roditelji djece, te je u tom razdoblju postigla značajne rezultate na području vođenja brige i pružanja pomoći, i djeci s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima. Udruga trenutno broji 48 članova koji se svakodnevno nalaze u prizemlju upravne zgrade bivše tvornice TEF-a u Crnici. Za osobe s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta, koje su, nažalost, vezane za invalidska kolica i kuću, izuzetno je važno da imaju osobne asistente. Oni su velika pomoć i roditeljima ili skrbnicima takvih osoba. Ovaj projekt Udruga je provodila i u prethodne tri godine, te će ga, zahvaljujući nepovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.870.000 kuna, provoditi i sljedeće tri godine.

– Na projektu osobne asistencije, kako ga mi skraćeno nazivamo, zaposleno je 13 osoba koje pomažu isto tolikom broju osoba s teškim invaliditetom. U gradu Šibeniku smo jedina udruga koja pruža osobnu asistenciju i voljeli bismo kad bi i druge udruge provodile ovakve projekte jer je potreba daleko više. Inače, pravo na osobnog asistenta ima svaka invalidna osoba, a mi pokrivamo potrebe naših korisnika koji imaju teža tjelesna ili intelektualna te takozvana udružena oštećenja. Osobni asistent je s tom osobom četiri sata dnevno u njezinu domu i pomaže oko svega – kaže predsjednica "Kamenčića" Sonja Ninić-Ševo.

Obitelj invalidne osobe ima prednost kod odabira osobnog asistenta jer je tendencija da to bude osoba iz sredine u kojoj invalidna osoba živi.

– Naravno, ako te osobe imaju želju i volju za ovaj vrlo zahtjevan posao, jer asistenti zapravo rade sve što invalidna osoba ne može. Od održavanja osobne higijene, hranjenja, odijevanja do kuhanja ručka, posluživanja i svega ostalog. Ako obitelj nema takvu osobu, onda osobne asistente tražimo preko Zavoda za zapošljavanje, s tim da osobni asistenti ne mogu biti članovi uže i šire obitelji korisnika i moram priznati da dosta teško dolazimo do osobnih asistenata. Taj posao ne može svatko raditi, potrebna je empatija prema invalidnim osobama – kaže Ninić-Ševo i dodaje da su potrebe za osobnim asistentima veće.

– Javljaju nam se obitelji kojima je potrebna pomoć za njihova člana s teškim invaliditetom. Za sada nema novih natječaja za osobne asistente, ali ako se pojave, spremni smo ući kao partneri u novi projekt, kako bi što više osoba i obitelji dobilo pomoć. Moramo također imati na umu da su roditelji sve stariji, djeca s teškim invaliditetom odrastaju kao i sva druga djeca, sami o sebi se ne mogu se brinuti i potrebna im je tuđa pomoć – na kraju će predsjednica Udruge Sonja Ninić-Ševo, koja i sama ima odraslu invalidnu kćer.

18. travanj 2024 18:50