Ovog je tjedna izabrano novo Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice. U novom sastavu ovog savjetodavnog, ali i operativno važnog tijela, među ostalima, sjedit će i poznati šbenski kuhar, vlasnik čuvenog šibenskog restorana i chef Rudolf Štefan, piše Kult plave kamenice
Ulazak Štefana i njegovog kolege Kruna Kapetanovića u Turističko vijeće HTZ-a možda bi mogao označiti početak strateških promjena u dosad katastrofalno amaterskom odnosu države prema hrvatskoj gastronomiji.
Gospodin Štefan vjerojatno je najznačajniji hrvatski chef 21. stoljeća, poslije razdoblja Marija Čerhaka.
Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma doslovno oduvijek vode katastrofalnu gastronomsku politiku. Restorani koje Ministarstvo turizma proglašava restoranima godine u stvarnosti nikad ne spadaju u deset ili dvadeset najboljih u zemlji, a u nekim slučajevima ni u prvih pedeset.
Umjesto pravilno valorizirane tradicije i najbolje ponude, HTZ sustavno promovira rustikalno i folklorno kuhanje kao temelj hrvatske gastronomije, što je smiješno, anakrono i kontraproduktivno. Hrvatska nigdje u svijetu nije prepoznata kao gastronomska destinacija.
Hrvatska, s druge strane, raspolaže s nekim od najvrednijih europskih delikatesa; bijeli tartufi, plava tuna, kvarnerski škampi, istarska i dalmatinska maslinova ulja. Pretvaranje Hrvatske u internacionalno relevantnu gastronomsku destinaciju strateški je razvojni zadatak hrvatskog turizma.
Nadamo se da gospoda Štefan i Kapetanović mogu razbiti birokratsku i intelektualnu lijenost hrvatske turističke politike, i početi stvarati preduvjete za globalnu afirmaciju hrvstske gastronomije, piše Kult plave kamenice