StoryEditorOCM
ŠibenikOdlukom Suda časti

Peran uvjetno isključen: Bivši načelnik šibenske policije i nesuđeni pomoćnik donedavnog ministra Bošnjakovića četiri godine "na ledu" u HDZ- u

Piše Davorka Blažević
2. listopada 2020. - 12:36

Sud časti HDZ-a donio je odluku o ubvjetnom isključenju Branka Perana iz HDZ-a. Peran će, naime, biti isključen iz HDZ- a ukoliko se tijekom naredne četiri godine svojim postupcima na bilo koji način ogriješi o Statut stranke. Odluku o uvjetnom isključlenju, od 28. rujna 2020., nam je potvrdio predsjednik Suda Časti Dragan Zlatović, ograđujući se od bilo kakvih komentara, jer je postupak u tijeku i, kako je izjavio," ne možemo komentirati niti javno obrazlagati istu odluku"

Protiv Perana je pokrenut stegovni postupak na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Šibenik zbog pisma medijima od 27. srpnja 2020. kojim se temeljni ogranak HDZ-a Grebaštice, čiji je Peran bio predsjednik, obraća javnosti s kritičkim opservacijama o radu stranke, izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da je Šibeniik po prvi put ostao bez HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru, zahvaljujući izabranom zastupniku Nediljku Dujiću koji je ponovo, baš kao i u prošlom sazivu Sabora, odbio konzumirati svoj zastupnički mandat. U priopćenju za javnost grabaštički ogranak poziva i druge temeljne ogranke da im se pridruže i reagiraju na tu okolnost.

Priopćenje je šibenski Gradski odbor HDZ-a protumačio kao poziv na bunt i ocjenio da je to sasvim dovoljno da Sudu časti predlože raspuštanje TO HDZ-a Grebaštice, i pokretanje stegovnog postupka protiv Branka Perana kao predsjendika ogranka. U slučaju da Sud časti prihvati prijedlog GO HDZ-a za povjerenika TO predložen je tajnik GO Stipica Protega.

U međuvremenu na Peranovu adresu stiglo je dosta teških riječi, a uz ostalo, predsjednik GO HDZ-a Željko Burić mu je poručio da osnuje svoju stranku ako je nezadovoljan s HDZ-om.
Peranu se primarno zamjeralo što je TO, kojem je bio na čelu,izašao s kritičkim mišljenjem u javnost, umjesto da su se obratili stranačkim tijelima i tražili da se raspravi o problemima koji kod njih izazivaju nezadovoljstvo. Kao poseban krimen stavlja mu se na teret da je dovodio u pitanje legalnost i GO i ŽO HDZ-a, iako Peran javno to nije nigdje kazao.

Kako bilo, Branko Peran,bivši načelnik PU Šibensko-kninske i nesuđeni pomoćnik ministra Bošnjakovića, bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, "zaradio" je svojevrsnu četverogodišnju suspenziju, zbog javnog "izražavanja mišljenja" iza kojeg stoji temeljni ogranak.

Na ovu, reklo bi se drakonsku, mjeru, Peran najavljuje žalbu Visokom sudu časti smatra da nije počinio tešku povredu Statuta stranke.

-Ono što mi se spočitava je da sam opetovano osporavao legitimitet tijela na lokalnim razinama, i to samo zbog toga što sam pismeno upitao čelnike stranke u ime TO Grebaštice da mi dostave informaicju na temelju čega GO i ŽO HDZ-a i dalje obavljaju svoje funkcije iako im je mandat istekao u proljeće 2020. Osim toga, kandidirali su se na redovnim stranačkim izborima, koji su naknadno privremeno odgođeni, dakle, nikada o tome nisam govorio za medije, za razliku od njih koji su me napadali kroz medije bez valjanih razloga. Stvarno ne razumijem- kazao nam je Peran- da ne smiješ tražiti ni pojašnjenje.

Iznenađen je da do danas nitko iz vodstva stranke na gradskoj i županijskoj razini nije našao za poztrebno s njim porazgovarati u vezi sa spornim priopćenjem TO HDZ-a Grebaštice ili bilo kojim drugim problemom, a niti je bio pozvan na Gradski odbor kada je donesena odluka o raspuštanju ogranka i stegovnom postupku protiv njega.

Nedvojbeno je, ističe Peran, da je priopćenje stav našeg TO, a da je pravo člana HDZ-a slobodno izražavati svoje mišljenje na stranačkim tijelima zajamčeno Statutom stranke (čl.10, st.3, čl. 5, st. 2). Statut HDZ-a također govori o javnosti rada koja se ostvaruje javnim djelovanjem, uz ostalo izjavama i priopćenjima za medije, objavama na internetsakim stranicama itd.

Otkako je preuzeo TO Grebaštica, tvrdi Peran, "dobili smo sve izbore na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, te izbore za EU parlament, što nije bio slučaj ranije", pa ga utoliko više čude tako rigorozne mjere raspuštanja ogranka i pokretanja stegovnog postupka protiv njega kao predsjendika radi "izrečenog mišljenja". -Ako sam ja krivac, onda nije trebalo raspustiti ogranak, a ako je kriv ogranak koji stoji iza prioćenja, onda se ne može stegovno kažnjavati samo mene- zaključuje Peran i pita se je li njegov najveći grijeh što se kandidirao za predsjendika ŽO HDZ-a.

Šef šibenskog HDZ-a Željko Burić: Ne razmišljam o tome

Predsjednik šibenskog HDZ-a, Željko Burić, koji je inicirao stegovni postupak, odbija takvu kvalifikaciju i kaže:- Nisam ja ništa inicirao, to je učinio sam Branko Peran kad je odlučio svojim postupcima kršiti Statut HDZ-a. Sud časti je tijelo iznad ingerencija Gradskog odbora i ja ne mogu komentirati njihovu odluku, niti o tome razmišljam a niti hoću, pogotovo kad se radi o ljudima koje godinama poznajem, a zašto je Peran tako postupio to pitajte njega.

Krnji sastav Suda časti

U cijelom postupku intrigantan je još jedan detalj. Sud časti je odlučivao u krnjem sastavu, jer izabrana članica tog tijela Ivana Tomić, nije članica Suda časti, a ni HDZ-a (!) od 2. lipnja, što nam je i osobno potvrdila! Unatoč tome, tvrdi Peran, njezino se ime navodi i na dokumentu iz rujna, kao regularne članice Suda časti (?!)

18. travanj 2024 03:04