StoryEditorOCM
ŠibenikZATVORENA SJEDNICA

Osim zabrane rada nedjeljom, sve druge odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite utemeljene su na Ustavu, konstatirali su suci Ustavnog suda

Piše Marina Karlović Sabolić
14. rujna 2020. - 15:34

Šest mjeseci nakon što je pandemija zatvorila Hrvatsku, Ustavni sud se sastao i odlučio da su akcije, odluke i postupci Nacionalnog stožera Civilne zaštite bili ustavni.

Iza dobro zatvorenih vrata trinaestero ustavnih sudaca većinom je glasova odlučilo da je zabrana kretanja, zatvaranje kafića i restorana te onemogućavanje rada nizu tvrtki bilo napravljeno u skladu sa hrvatskim Ustavom i zakonima. Samo jedna je mjera dovedena u pitanje: ona koja se odnosi na zabranu rada nedjeljom.

Iako je, ističu u Ustavnom sudu, težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti, stoji o odluci. Ovakav pravorijek podržalo je deset ustavnih sudaca. Tri ih je bilo protiv.

- U bitnom, Ustavni sud zaključio je da Hrvatski sabor može u ostvarivanju svoje zakonodavne ovlasti kada ograničava pojedina ljudska prava i slobode postupati na temelju dviju ustavnih osnova predviđenih člancima 16. i 17. Ustava. Odluka o tome na temelju koje od navedenih ustavnih osnova će ograničiti pojedine slobode i/ili prava u isključivoj je nadležnosti Hrvatskog sabora – stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o najmu stanova iz 2018. godine koje se odnose na status zaštićenih najmoprimaca. Zakonske izmjene predviđale su da zaštićeni najmoprimci nakon 1. rujna 2023. moraju plaćati najamninu po ekonomskoj, a ne zaštićenoj cijeni. Druga opcija koja im je ostavljena na raspolaganju je da otkupe stan u kojem žive. Po cijeni koju odredi vlasnik. Treća opcija koja im je bila na raspolaganju je da napuste stanove i predaju ih u posjed vlasnicima. Čime gube sve: i dom u kojem su godinama življeli, i novac koji su ulagali u njegovo održavanje.

- Ustavni sud utvrdio je da država nije ispunila pozitivnu obvezu u rješavanju odnosa između najmodavaca (vlasnika stanova) s jedne strane, i zaštićenih najmoprimaca (stanara u stanovima u tzv. privatnom vlasništvu) te da je u osiguravanju vlasničkih prava najmodavaca, prekomjeran teret prebacila na drugu kategoriju građana, zaštićene najmoprimce - zaključuje se u priopćenju Ustavnog suda. 

Inače, troje ustavnih sudaca - Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec – zatražili su da se sjednica Ustavnog suda otvori za javnost, no njihov prijedlog nije dobio potporu većine. Tako da je Ustavni sud odluku o ocjeni ustavnosti rada Nacionalnog stožera Civilne zaštite donio na zatvorenoj sjednici. Protiv toga je oštro prosvjedovalo Hrvatsko novinarsko društvo.

U HND-u takvu odluku Suda smatraju protivnom demokratskim standardima, slobodi medija i pravu javnosti da bude detaljno informirana. Pritom naglašavajući da ostaje snažan dojam da Ustavni sud nešto skriva od novinara, odnosno od javnosti.

- I sve to događa se u zemlji članici Europske unije koja je donedavno predsjedala tom istom unijom - stoji u priopćenju HND-a.

15. lipanj 2024 21:12