stdClass Object ( [id] => 1041492 [title] => Nakon što su objavljene upute za novu školsku godinu, Šibenčani i dalje puni pitanja: I roditeljima i djeci jedino je jasno da im ništa nije jasno [alias] => nakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Škola je pred vratima. Kako će izgledati i kako će biti organizirana nastava, a nadasve hoće li djeca u svojim školama biti sigurna, pitanja su koja muče i šibenske roditelje već izluđene koronom i epidemiološkim mjerama i preporukama, ovakvim i onakvim, njihovim poštivanjem i nepoštivanjem dok se se svakoga dana prebrojavaju zaraženi i oboljeli od bolesti Covid-19 da bi posljednjih tjedana padali i rekordi od kada je u veljači epidemija zahvatila i Hrvatsku? Muči ih cijelo more nepoznanica koje su se samo množile kako je rastao broj oboljelih, a upute koje je u ponedjeljak, s debelim zakašnjenjem, donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, nisu dovoljno jasne i konkretne, smatraju roditelji s kojima smo razgovarali želeći čuti njihova razmišljanja, nelagode i bojazni s kojom, zajedno sa svojom djecom, dočekuju početak nove školske godine.

Jedna od njih je Iva Milutin, majka dvoje djece od kojih jedno pohađa vrtić, a starija kći ide u srednju školu. Milutin je šibenskoj javnosti poznata i kao pokretačica velike online peticije od prije tri godine kojom je tražila da Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, po uzoru na druge, sve brojnije, sredine osigura besplatne udžbenike za svoje školarce. Bez dlake na jeziku prozivala je odgovorne zbog derutnog izgleda i prostora u kojem radi dječji dispanzer. Bunila se i uspjela pokrenuti, ili barem ubrzati u radu gradske komunalce, da urede dječje igralište na Bualima... Upute o radu škola resornog ministarstva za nju su, reći će bez uvijanja, "totalna nebuloza".

- Mjere su sve zakomplicirale više nego da ih nema. Ne ulijevaju mi povjerenje niti je ikome jasno što i kako će biti. Čini mi se da su donesene tako da se školama dalo da se same brinu oko svega. Ministarstvo se očito nije na vrijeme pripremilo za početak školske godine - govori Milutin i dodaje kako je sva ova situacija djeci i roditeljima izvor ogromnog stresa. Premda, ističe, nije ju strah da se njezina kći u školi zarazi, ali stalna upozorenja stručnjaka kako dolazi teška jesen i zima u kojoj tko zna što nas čeka, nameću i pitanje koliko će povratak u klupe dugo trajati.

Histerija oko 'fibre'

- Moram reći da me, kao roditelja, nije toliko strah same zaraze, niti se bojim da će mi se dijete zaraziti u školi. Mislim da su u školi sigurni više nego što su sad na ljetnim praznicima. S druge strane, mislim da nikakva testiranja ni mjerenja temperature prije odlaska u školu nisu potrebna. Od virusa se sakriti ne možemo, možemo se samo pokušati zaštititi. Histerija s mjerenjem temperature i testiranjem nema nekog smisla, pogotovo ako možete biti zaraženi bez simptoma, a isto tako test može biti negativan danas, a nakon dva dana pozitivan. Djeci je, prema mom mišljenju, puno bolje i jednostavnije da su u školi. Prvenstveno zbog toga što su među vršnjacima i u svom radnom okruženju na koje su navikli. Kući je puno dodatnih podražaja koji ih vrlo lako mogu ometati u kvalitetnom učenju. Prošlogodišnje iskustvo s online nastavom mene je kao roditelja zadovoljilo, ali mislim da je moja kćer bila daleko manje zadovoljna. Škola joj je prolazila sasvim okej, ali prijatelji i druženje s razredom pokazali su se apsolutno nezamjenjivim- smatra Milutin.

Povratak u školu s olakšanjem je dočekala i Ivana L. čiji sin ide u šesti razred jedne šibenske osnovne škole. Jer, škola, naglašava, nema samo obrazovnu funkciju.

- Mislim da je socijalna komponenta koju djeca razvijaju u školi vrlo važna za njihov psihički razvoj. Moje je dijete reklo kako se želi vratiti u školu i da će poludjeti ako opet sve bude online. Mislim da im je takva nastava bila i napornija, koliko god da je moj sin odlikaš i vrlo je samostalan u radu. Osim toga, nama u obitelji problem je i to što nemamo odgovarajući prostor u kući za nastavu na daljinu. Zato mi je drago što se ide normalno u školu. Iako, naravno, postoji strah, ali nadam se da će sve biti u najboljem redu. Zato mislim da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve ove mjere i preporuke trebalo donijeti puno prije da budemo upoznati sa svim mogućim situacijama: što ako se dijete ili nastavnik razboli, što je s maskama, moraju li ih svi nositi, kako će se čistiti i dezinficirati prostor, kako će funkcionirati viši razredi zbog kabinetske nastave, hoće li biti podijeljeni u dvije smjene, primjerice u školi koju pohađa moje dijete, što je s djecom putnicima i onima koji ovise o javnom prijevozu, kako će se održavati distanca, kakav je točno protokol ako se dijete razboli ili ako razred ide u samoizolaciju?

Otvorena pitanja

- Sve je trebalo razraditi do u detalje da nema otvorenih pitanja. Ovako, upute su stigle prije nekoliko dana, a vrtići, recimo, počinju s radom tjedan nakon toga. Gdje je tu vrijeme da se odrade sve potrebne pripreme. Mlađi sin ide u vrtić i, primjera radi, prošle godine u ovo vrijeme već bi bio održan roditeljski sastanak, znali bismo u kojoj je grupi i koje su tete, a sada još ništa ne znamo- kaže mama Ivana.

Brdo upitnika je i nad glavom majke jedne srednjoškolke (podaci poznati redakciji) koja boluje od autoimune bolesti. Da se nju pita, ona bi i ovu školsku godinu odradila online. Razlog je vrlo jednostavan, zbog naravi svoje bolesti, ta je djevojka vulnerabilna, kako to kažu epidemiolozi, tj. izrazito osjetljiva i podložna većem riziku za razvoj težih oblika bolesti Covid-19.

Djetetu koje se u svojoj bolesti dovoljno puta suočavalo s životno ugrožavajućim situacijama, dodatan strah nije potreban. Treba mu sigurnost. Stoga, mama ove srednjoškolke smatra kako su donesene epidemiološke mjere i upute trebale biti puno prije poznate, a sve što su škole uspjele napraviti da se približe propisanim mjerama zaštite, jer je, napominje, iluzorno očekivati da se sve može sto posto poštovati, budući da je svaka škola priča za sebe, svaka ima svoje probleme i ograničenja. Također, da škole nakon što obave svoje o tomu izvijeste roditelje. U današnje vrijeme ništa lakše od toga. Ionako su svi umreženi i premreženi, škole imaju e-mail adrese svih učenika, pa i roditelja, razredi svoje WhatsApp grupe...

Zaboravili na rizičnu djecu?

- Koliko god se do sada govorilo o školi i početku nastave nigdje nisam čula ni pročitala, barem u nekom okviriću, da se spominju djeca koja boluju od imunusupresivnih bolesti ili primaju lijekove koji djeluju na imunosni sustav. Nitko ih ne spominje. Takve djece nema puno, i hvala Bogu da je tako, ali oni pripadaju rizičnoj skupini. Moja cura bi najradije da ima online nastavu. Zato, jer se boji... Zbog sve te djece, mislim da je trebalo nešto napraviti i za njih, da im se ova situacija olakša. Zato su ove mjere za škole trebale biti prije donesene, jer suština je da se odmah svi pridržavamo mjera, a ne, da primjerice, svi skupa dođemo u školu i saznamo da se moramo razdvojiti- kaže ova mama.

- Kao roditelj voljela bih znati je li se razmišljalo i ovakvoj djeci i kakvi su modeli nastave predviđeni za njih. Također, važno mi je znati jesu li maske u razredu i po hodnicima obvezne, hoće li se dezinfekcija temeljito obavljati pri ulazu u razred, hoće li biti obvezna? Također, što znači pojačana higijena? Što će se, kada i kako čistiti, hoće li dezinficirati klupe, kvake... Ti su detalji izuzetno važni za ovakvu djecu. Njima se ne može jednostavno reći: moraš u školu kao drugi, stavi masku i to je to. Ta djeca imaju dodatne bojazni i mora ih se uvjeriti da će u školi biti sigurni- zaključuje svjesna kako će odgovore na ta pitanja morati sama potražiti, pa sljedećeg tjedna o tomu planirana razgovarati s pedagogom u školi.

A da će sljedećih desetak dana svi u školama imati pune ruke posla, ali i punu glavu briga o tomu koliko su provedive propisane upute, jasno je ravnateljici OŠ Juraj Šižgorić Ivani Rupić. Jasno joj je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve prebacilo na leđa škola i ravnatelja koji će se sada morati snalaziti kako znaju i umiju. No, Rupić smatra da to i nije tako loše, jer svaki ravnatelj najbolje zna što u svojoj školi može napraviti i kako organizirati sigurnu i kvalitetnu nastavu.

- Nama ravnateljima sada su dane neke veće ovlasti nego li je to bilo u prvom valu korone. Naravno upućeni smo na suradnju sa lokalnim stožerom civilne zaštite, a toga se malo i pribojavam, jer na proljeće ta suradnja nije bila baš učinkovita. Bila je previše spora. Prvi komentari kolega na upute resornog ministarstva kažu da sve nije baš jasno, ali vidjet ćemo. U četvrtak je najavljen sastanak u gradskoj upravi sa svim ravnateljima osnovnih škola i dosta očekujem od tog sastanka- naglasila je Rupić.
Nova će školska godina, nema sumnje, biti kao hod po oštrici mača. Tisuće je situacija koje je nemoguće predvidjeti, ali Rupić je optimistična. I tom virusu, kao i drugima prije njega, kaže, jednom će doći kraj!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila stresa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => gomila stresa 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-31 14:25:51 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-31 14:30:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-31 14:30:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 156 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/31\/14480112.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14480112_1280.jpg":"1280x1280","k_14480112_1024.jpg":"1024x1024","k_14480112_640.jpg":"640x640","k_14480112_480.jpg":"480x480","k_14480112_340.jpg":"340x340","k_14480112_220.jpg":"220x220","o_14480112_1280.jpg":"1280x853","o_14480112_1024.jpg":"1024x682","o_14480112_640.jpg":"640x426","o_14480112_480.jpg":"480x320","o_14480112_340.jpg":"340x226","o_14480112_220.jpg":"220x146","h_14480112_1280.jpg":"1280x854","h_14480112_1024.jpg":"1024x683","h_14480112_640.jpg":"640x427","h_14480112_480.jpg":"480x320","h_14480112_340.jpg":"340x227","h_14480112_220.jpg":"220x147","pp_14480112_1280.jpg":"1006x1280","pp_14480112_1024.jpg":"805x1024","pp_14480112_640.jpg":"503x640","pp_14480112_480.jpg":"377x480","pp_14480112_340.jpg":"267x340","pp_14480112_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38696820 Threads: 5 Questions: 7118021852 Slow queries: 3307130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608876727 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/nakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno-1041492 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/nakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno-1041492?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372001 [name] => nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nastava [link] => /tag/nastava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 406914 [name] => škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skola [link] => /tag/skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616490 [name] => Ivana Rupić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 16:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-rupic [link] => /tag/ivana-rupic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 616491 [name] => Iva Milutin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 16:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => iva-milutin [link] => /tag/iva-milutin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila stresa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon što su objavljene upute za novu školsku godinu, Šibenčani i dalje puni pitanja: I roditeljima i djeci jedino je jasno da im ništa nije jasno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-38-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/31/14480112.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/31/14480112.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropixilustracija ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Škola je pred vratima. Kako će izgledati i kako će biti organizirana nastava, a nadasve hoće li djeca u svojim školama biti sigurna, pitanja su koja muče i šibenske roditelje već izluđene koronom i epidemiološkim mjerama i preporukama, ovakvim i onakvim, njihovim poštivanjem i nepoštivanjem dok se se svakoga dana prebrojavaju zaraženi i oboljeli od bolesti Covid-19 da bi posljednjih tjedana padali i rekordi od kada je u veljači epidemija zahvatila i Hrvatsku? Muči ih cijelo more nepoznanica koje su se samo množile kako je rastao broj oboljelih, a upute koje je u ponedjeljak, s debelim zakašnjenjem, donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, nisu dovoljno jasne i konkretne, smatraju roditelji s kojima smo razgovarali želeći čuti njihova razmišljanja, nelagode i bojazni s kojom, zajedno sa svojom djecom, dočekuju početak nove školske godine.

Jedna od njih je Iva Milutin, majka dvoje djece od kojih jedno pohađa vrtić, a starija kći ide u srednju školu. Milutin je šibenskoj javnosti poznata i kao pokretačica velike online peticije od prije tri godine kojom je tražila da Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, po uzoru na druge, sve brojnije, sredine osigura besplatne udžbenike za svoje školarce. Bez dlake na jeziku prozivala je odgovorne zbog derutnog izgleda i prostora u kojem radi dječji dispanzer. Bunila se i uspjela pokrenuti, ili barem ubrzati u radu gradske komunalce, da urede dječje igralište na Bualima... Upute o radu škola resornog ministarstva za nju su, reći će bez uvijanja, "totalna nebuloza".

- Mjere su sve zakomplicirale više nego da ih nema. Ne ulijevaju mi povjerenje niti je ikome jasno što i kako će biti. Čini mi se da su donesene tako da se školama dalo da se same brinu oko svega. Ministarstvo se očito nije na vrijeme pripremilo za početak školske godine - govori Milutin i dodaje kako je sva ova situacija djeci i roditeljima izvor ogromnog stresa. Premda, ističe, nije ju strah da se njezina kći u školi zarazi, ali stalna upozorenja stručnjaka kako dolazi teška jesen i zima u kojoj tko zna što nas čeka, nameću i pitanje koliko će povratak u klupe dugo trajati.

Histerija oko 'fibre'

- Moram reći da me, kao roditelja, nije toliko strah same zaraze, niti se bojim da će mi se dijete zaraziti u školi. Mislim da su u školi sigurni više nego što su sad na ljetnim praznicima. S druge strane, mislim da nikakva testiranja ni mjerenja temperature prije odlaska u školu nisu potrebna. Od virusa se sakriti ne možemo, možemo se samo pokušati zaštititi. Histerija s mjerenjem temperature i testiranjem nema nekog smisla, pogotovo ako možete biti zaraženi bez simptoma, a isto tako test može biti negativan danas, a nakon dva dana pozitivan. Djeci je, prema mom mišljenju, puno bolje i jednostavnije da su u školi. Prvenstveno zbog toga što su među vršnjacima i u svom radnom okruženju na koje su navikli. Kući je puno dodatnih podražaja koji ih vrlo lako mogu ometati u kvalitetnom učenju. Prošlogodišnje iskustvo s online nastavom mene je kao roditelja zadovoljilo, ali mislim da je moja kćer bila daleko manje zadovoljna. Škola joj je prolazila sasvim okej, ali prijatelji i druženje s razredom pokazali su se apsolutno nezamjenjivim- smatra Milutin.

Povratak u školu s olakšanjem je dočekala i Ivana L. čiji sin ide u šesti razred jedne šibenske osnovne škole. Jer, škola, naglašava, nema samo obrazovnu funkciju.

- Mislim da je socijalna komponenta koju djeca razvijaju u školi vrlo važna za njihov psihički razvoj. Moje je dijete reklo kako se želi vratiti u školu i da će poludjeti ako opet sve bude online. Mislim da im je takva nastava bila i napornija, koliko god da je moj sin odlikaš i vrlo je samostalan u radu. Osim toga, nama u obitelji problem je i to što nemamo odgovarajući prostor u kući za nastavu na daljinu. Zato mi je drago što se ide normalno u školu. Iako, naravno, postoji strah, ali nadam se da će sve biti u najboljem redu. Zato mislim da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve ove mjere i preporuke trebalo donijeti puno prije da budemo upoznati sa svim mogućim situacijama: što ako se dijete ili nastavnik razboli, što je s maskama, moraju li ih svi nositi, kako će se čistiti i dezinficirati prostor, kako će funkcionirati viši razredi zbog kabinetske nastave, hoće li biti podijeljeni u dvije smjene, primjerice u školi koju pohađa moje dijete, što je s djecom putnicima i onima koji ovise o javnom prijevozu, kako će se održavati distanca, kakav je točno protokol ako se dijete razboli ili ako razred ide u samoizolaciju?

Otvorena pitanja

- Sve je trebalo razraditi do u detalje da nema otvorenih pitanja. Ovako, upute su stigle prije nekoliko dana, a vrtići, recimo, počinju s radom tjedan nakon toga. Gdje je tu vrijeme da se odrade sve potrebne pripreme. Mlađi sin ide u vrtić i, primjera radi, prošle godine u ovo vrijeme već bi bio održan roditeljski sastanak, znali bismo u kojoj je grupi i koje su tete, a sada još ništa ne znamo- kaže mama Ivana.

Brdo upitnika je i nad glavom majke jedne srednjoškolke (podaci poznati redakciji) koja boluje od autoimune bolesti. Da se nju pita, ona bi i ovu školsku godinu odradila online. Razlog je vrlo jednostavan, zbog naravi svoje bolesti, ta je djevojka vulnerabilna, kako to kažu epidemiolozi, tj. izrazito osjetljiva i podložna većem riziku za razvoj težih oblika bolesti Covid-19.

Djetetu koje se u svojoj bolesti dovoljno puta suočavalo s životno ugrožavajućim situacijama, dodatan strah nije potreban. Treba mu sigurnost. Stoga, mama ove srednjoškolke smatra kako su donesene epidemiološke mjere i upute trebale biti puno prije poznate, a sve što su škole uspjele napraviti da se približe propisanim mjerama zaštite, jer je, napominje, iluzorno očekivati da se sve može sto posto poštovati, budući da je svaka škola priča za sebe, svaka ima svoje probleme i ograničenja. Također, da škole nakon što obave svoje o tomu izvijeste roditelje. U današnje vrijeme ništa lakše od toga. Ionako su svi umreženi i premreženi, škole imaju e-mail adrese svih učenika, pa i roditelja, razredi svoje WhatsApp grupe...

Zaboravili na rizičnu djecu?

- Koliko god se do sada govorilo o školi i početku nastave nigdje nisam čula ni pročitala, barem u nekom okviriću, da se spominju djeca koja boluju od imunusupresivnih bolesti ili primaju lijekove koji djeluju na imunosni sustav. Nitko ih ne spominje. Takve djece nema puno, i hvala Bogu da je tako, ali oni pripadaju rizičnoj skupini. Moja cura bi najradije da ima online nastavu. Zato, jer se boji... Zbog sve te djece, mislim da je trebalo nešto napraviti i za njih, da im se ova situacija olakša. Zato su ove mjere za škole trebale biti prije donesene, jer suština je da se odmah svi pridržavamo mjera, a ne, da primjerice, svi skupa dođemo u školu i saznamo da se moramo razdvojiti- kaže ova mama.

- Kao roditelj voljela bih znati je li se razmišljalo i ovakvoj djeci i kakvi su modeli nastave predviđeni za njih. Također, važno mi je znati jesu li maske u razredu i po hodnicima obvezne, hoće li se dezinfekcija temeljito obavljati pri ulazu u razred, hoće li biti obvezna? Također, što znači pojačana higijena? Što će se, kada i kako čistiti, hoće li dezinficirati klupe, kvake... Ti su detalji izuzetno važni za ovakvu djecu. Njima se ne može jednostavno reći: moraš u školu kao drugi, stavi masku i to je to. Ta djeca imaju dodatne bojazni i mora ih se uvjeriti da će u školi biti sigurni- zaključuje svjesna kako će odgovore na ta pitanja morati sama potražiti, pa sljedećeg tjedna o tomu planirana razgovarati s pedagogom u školi.

A da će sljedećih desetak dana svi u školama imati pune ruke posla, ali i punu glavu briga o tomu koliko su provedive propisane upute, jasno je ravnateljici OŠ Juraj Šižgorić Ivani Rupić. Jasno joj je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve prebacilo na leđa škola i ravnatelja koji će se sada morati snalaziti kako znaju i umiju. No, Rupić smatra da to i nije tako loše, jer svaki ravnatelj najbolje zna što u svojoj školi može napraviti i kako organizirati sigurnu i kvalitetnu nastavu.

- Nama ravnateljima sada su dane neke veće ovlasti nego li je to bilo u prvom valu korone. Naravno upućeni smo na suradnju sa lokalnim stožerom civilne zaštite, a toga se malo i pribojavam, jer na proljeće ta suradnja nije bila baš učinkovita. Bila je previše spora. Prvi komentari kolega na upute resornog ministarstva kažu da sve nije baš jasno, ali vidjet ćemo. U četvrtak je najavljen sastanak u gradskoj upravi sa svim ravnateljima osnovnih škola i dosta očekujem od tog sastanka- naglasila je Rupić.
Nova će školska godina, nema sumnje, biti kao hod po oštrici mača. Tisuće je situacija koje je nemoguće predvidjeti, ali Rupić je optimistična. I tom virusu, kao i drugima prije njega, kaže, jednom će doći kraj!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/nakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno-1041492 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2263b37e7d20d4f96f30075376d9f09acb927d87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+%C5%A1to+su+objavljene+upute+za+novu+%C5%A1kolsku+godinu%2C+%C5%A0iben%C4%8Dani+i+dalje+puni+pitanja%3A+I+roditeljima+i+djeci+jedino+je+jasno+da+im+ni%C5%A1ta+nije+jasno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fnakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno-1041492 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fnakon-sto-su-objavljene-upute-za-novu-skolsku-godinu-sibencani-i-dalje-puni-pitanja-i-roditeljima-i-djeci-jedino-je-jasno-da-im-nista-nije-jasno-1041492 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila stresa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Šibenikgomila stresa

Nakon što su objavljene upute za novu školsku godinu, Šibenčani i dalje puni pitanja: I roditeljima i djeci jedino je jasno da im ništa nije jasno

Piše Marija Lončar
31. kolovoza 2020. - 16:30

Škola je pred vratima. Kako će izgledati i kako će biti organizirana nastava, a nadasve hoće li djeca u svojim školama biti sigurna, pitanja su koja muče i šibenske roditelje već izluđene koronom i epidemiološkim mjerama i preporukama, ovakvim i onakvim, njihovim poštivanjem i nepoštivanjem dok se se svakoga dana prebrojavaju zaraženi i oboljeli od bolesti Covid-19 da bi posljednjih tjedana padali i rekordi od kada je u veljači epidemija zahvatila i Hrvatsku? Muči ih cijelo more nepoznanica koje su se samo množile kako je rastao broj oboljelih, a upute koje je u ponedjeljak, s debelim zakašnjenjem, donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, nisu dovoljno jasne i konkretne, smatraju roditelji s kojima smo razgovarali želeći čuti njihova razmišljanja, nelagode i bojazni s kojom, zajedno sa svojom djecom, dočekuju početak nove školske godine.

Jedna od njih je Iva Milutin, majka dvoje djece od kojih jedno pohađa vrtić, a starija kći ide u srednju školu. Milutin je šibenskoj javnosti poznata i kao pokretačica velike online peticije od prije tri godine kojom je tražila da Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, po uzoru na druge, sve brojnije, sredine osigura besplatne udžbenike za svoje školarce. Bez dlake na jeziku prozivala je odgovorne zbog derutnog izgleda i prostora u kojem radi dječji dispanzer. Bunila se i uspjela pokrenuti, ili barem ubrzati u radu gradske komunalce, da urede dječje igralište na Bualima... Upute o radu škola resornog ministarstva za nju su, reći će bez uvijanja, "totalna nebuloza".

- Mjere su sve zakomplicirale više nego da ih nema. Ne ulijevaju mi povjerenje niti je ikome jasno što i kako će biti. Čini mi se da su donesene tako da se školama dalo da se same brinu oko svega. Ministarstvo se očito nije na vrijeme pripremilo za početak školske godine - govori Milutin i dodaje kako je sva ova situacija djeci i roditeljima izvor ogromnog stresa. Premda, ističe, nije ju strah da se njezina kći u školi zarazi, ali stalna upozorenja stručnjaka kako dolazi teška jesen i zima u kojoj tko zna što nas čeka, nameću i pitanje koliko će povratak u klupe dugo trajati.

Histerija oko 'fibre'

- Moram reći da me, kao roditelja, nije toliko strah same zaraze, niti se bojim da će mi se dijete zaraziti u školi. Mislim da su u školi sigurni više nego što su sad na ljetnim praznicima. S druge strane, mislim da nikakva testiranja ni mjerenja temperature prije odlaska u školu nisu potrebna. Od virusa se sakriti ne možemo, možemo se samo pokušati zaštititi. Histerija s mjerenjem temperature i testiranjem nema nekog smisla, pogotovo ako možete biti zaraženi bez simptoma, a isto tako test može biti negativan danas, a nakon dva dana pozitivan. Djeci je, prema mom mišljenju, puno bolje i jednostavnije da su u školi. Prvenstveno zbog toga što su među vršnjacima i u svom radnom okruženju na koje su navikli. Kući je puno dodatnih podražaja koji ih vrlo lako mogu ometati u kvalitetnom učenju. Prošlogodišnje iskustvo s online nastavom mene je kao roditelja zadovoljilo, ali mislim da je moja kćer bila daleko manje zadovoljna. Škola joj je prolazila sasvim okej, ali prijatelji i druženje s razredom pokazali su se apsolutno nezamjenjivim- smatra Milutin.

Povratak u školu s olakšanjem je dočekala i Ivana L. čiji sin ide u šesti razred jedne šibenske osnovne škole. Jer, škola, naglašava, nema samo obrazovnu funkciju.

- Mislim da je socijalna komponenta koju djeca razvijaju u školi vrlo važna za njihov psihički razvoj. Moje je dijete reklo kako se želi vratiti u školu i da će poludjeti ako opet sve bude online. Mislim da im je takva nastava bila i napornija, koliko god da je moj sin odlikaš i vrlo je samostalan u radu. Osim toga, nama u obitelji problem je i to što nemamo odgovarajući prostor u kući za nastavu na daljinu. Zato mi je drago što se ide normalno u školu. Iako, naravno, postoji strah, ali nadam se da će sve biti u najboljem redu. Zato mislim da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve ove mjere i preporuke trebalo donijeti puno prije da budemo upoznati sa svim mogućim situacijama: što ako se dijete ili nastavnik razboli, što je s maskama, moraju li ih svi nositi, kako će se čistiti i dezinficirati prostor, kako će funkcionirati viši razredi zbog kabinetske nastave, hoće li biti podijeljeni u dvije smjene, primjerice u školi koju pohađa moje dijete, što je s djecom putnicima i onima koji ovise o javnom prijevozu, kako će se održavati distanca, kakav je točno protokol ako se dijete razboli ili ako razred ide u samoizolaciju?

Otvorena pitanja

- Sve je trebalo razraditi do u detalje da nema otvorenih pitanja. Ovako, upute su stigle prije nekoliko dana, a vrtići, recimo, počinju s radom tjedan nakon toga. Gdje je tu vrijeme da se odrade sve potrebne pripreme. Mlađi sin ide u vrtić i, primjera radi, prošle godine u ovo vrijeme već bi bio održan roditeljski sastanak, znali bismo u kojoj je grupi i koje su tete, a sada još ništa ne znamo- kaže mama Ivana.

Brdo upitnika je i nad glavom majke jedne srednjoškolke (podaci poznati redakciji) koja boluje od autoimune bolesti. Da se nju pita, ona bi i ovu školsku godinu odradila online. Razlog je vrlo jednostavan, zbog naravi svoje bolesti, ta je djevojka vulnerabilna, kako to kažu epidemiolozi, tj. izrazito osjetljiva i podložna većem riziku za razvoj težih oblika bolesti Covid-19.

Djetetu koje se u svojoj bolesti dovoljno puta suočavalo s životno ugrožavajućim situacijama, dodatan strah nije potreban. Treba mu sigurnost. Stoga, mama ove srednjoškolke smatra kako su donesene epidemiološke mjere i upute trebale biti puno prije poznate, a sve što su škole uspjele napraviti da se približe propisanim mjerama zaštite, jer je, napominje, iluzorno očekivati da se sve može sto posto poštovati, budući da je svaka škola priča za sebe, svaka ima svoje probleme i ograničenja. Također, da škole nakon što obave svoje o tomu izvijeste roditelje. U današnje vrijeme ništa lakše od toga. Ionako su svi umreženi i premreženi, škole imaju e-mail adrese svih učenika, pa i roditelja, razredi svoje WhatsApp grupe...

Zaboravili na rizičnu djecu?

- Koliko god se do sada govorilo o školi i početku nastave nigdje nisam čula ni pročitala, barem u nekom okviriću, da se spominju djeca koja boluju od imunusupresivnih bolesti ili primaju lijekove koji djeluju na imunosni sustav. Nitko ih ne spominje. Takve djece nema puno, i hvala Bogu da je tako, ali oni pripadaju rizičnoj skupini. Moja cura bi najradije da ima online nastavu. Zato, jer se boji... Zbog sve te djece, mislim da je trebalo nešto napraviti i za njih, da im se ova situacija olakša. Zato su ove mjere za škole trebale biti prije donesene, jer suština je da se odmah svi pridržavamo mjera, a ne, da primjerice, svi skupa dođemo u školu i saznamo da se moramo razdvojiti- kaže ova mama.

- Kao roditelj voljela bih znati je li se razmišljalo i ovakvoj djeci i kakvi su modeli nastave predviđeni za njih. Također, važno mi je znati jesu li maske u razredu i po hodnicima obvezne, hoće li se dezinfekcija temeljito obavljati pri ulazu u razred, hoće li biti obvezna? Također, što znači pojačana higijena? Što će se, kada i kako čistiti, hoće li dezinficirati klupe, kvake... Ti su detalji izuzetno važni za ovakvu djecu. Njima se ne može jednostavno reći: moraš u školu kao drugi, stavi masku i to je to. Ta djeca imaju dodatne bojazni i mora ih se uvjeriti da će u školi biti sigurni- zaključuje svjesna kako će odgovore na ta pitanja morati sama potražiti, pa sljedećeg tjedna o tomu planirana razgovarati s pedagogom u školi.

A da će sljedećih desetak dana svi u školama imati pune ruke posla, ali i punu glavu briga o tomu koliko su provedive propisane upute, jasno je ravnateljici OŠ Juraj Šižgorić Ivani Rupić. Jasno joj je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sve prebacilo na leđa škola i ravnatelja koji će se sada morati snalaziti kako znaju i umiju. No, Rupić smatra da to i nije tako loše, jer svaki ravnatelj najbolje zna što u svojoj školi može napraviti i kako organizirati sigurnu i kvalitetnu nastavu.

- Nama ravnateljima sada su dane neke veće ovlasti nego li je to bilo u prvom valu korone. Naravno upućeni smo na suradnju sa lokalnim stožerom civilne zaštite, a toga se malo i pribojavam, jer na proljeće ta suradnja nije bila baš učinkovita. Bila je previše spora. Prvi komentari kolega na upute resornog ministarstva kažu da sve nije baš jasno, ali vidjet ćemo. U četvrtak je najavljen sastanak u gradskoj upravi sa svim ravnateljima osnovnih škola i dosta očekujem od tog sastanka- naglasila je Rupić.
Nova će školska godina, nema sumnje, biti kao hod po oštrici mača. Tisuće je situacija koje je nemoguće predvidjeti, ali Rupić je optimistična. I tom virusu, kao i drugima prije njega, kaže, jednom će doći kraj!

18. svibanj 2024 10:38