StoryEditorOCM
Šibeniksve na jednom mjestu

Najvažnije informacije o projektima, događajima i planovima šibenske gradske uprave

Piše Šibenski.hr
28. studenog 2022. - 16:56

U Šibeniku 20 posto više noćenja i 24 posto više dolazaka nego u 2021.

Rezultati turističke sezone predstavljeni su na konferenciji za medije u restoranu “Armerun Heritage Hotela” u Šibeniku. U prvih 11 mjeseci ove godine na području TZ-a Šibenika ostvareno je 1.044.000 noćenja, što je 20 posto više nego lanjske godine. Također, u istom razdoblju ostvareno je 226 tisuća dolazaka, što je 24 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako su to odlične brojke koje dokazuju da je Šibenik u ovom trenutku nezaobilazna i prepoznatljiva turistička destinacija.

– Šibenik je jako odmaknuo u svojem turističkom razvoju i zbog činjenice da smo riješili gotovo sve infrastrukturne probleme, od brzih ulaza u grad, paralelnih prometnica i mogućnosti parkiranja. Mi smo jedan od rijetkih gradova u kojima je završen projekt odvodnje i vodoopskrbe. U ovom trenutku čeka se objavljivanje natječaja za čvorove Njivice 1 i Njivice 2, te se čeka otvaranje natječaja i za čvor Mandalina.

Sve su to projekti koji će smanjiti prometne gužve i dovesti do protočnosti sustava. Jedan smo od gradova koji se mogu pohvaliti titulom čistoga grada. Ono što Šibeniku nedostaje da bi bio perjanica hrvatskog turizma su luksuzni hoteli. No do kraja godine objavit ćemo natječaj za investitora na Batiželama, što će biti snažan impuls jer će tamo biti najmanje tri luksuzna hotela, produžetak plaže Banj, te sadržaji koji će doprinijeti održavanju sezone tijekom cijele godine. Naš je koncept da to bude gradska četvrt koja će dati sadržaj u turizmu – naglasio je Burić.

Direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole istaknuo je da je protekla sezona bila odlična s obzirom na okolnosti pandemije te geopolitičku situaciju s ratom u Ukrajini. U sljedećoj godini očekuje potpunu normalizaciju i postizanje brojki iz 2019. godine.

– Uspoređujući se s 2019., ostvareno je 80 posto tog rezultata, i to zbog lošije predsezone i činjenice da Šibenik sa 60-70 posto ovisi o jednom turističkom subjektu, “Amadria Parku”. Sezona je zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom počela nešto kasnije, odnosno predsezona je bila zasnovana samo na individualnim putovanjima, dok su izostala grupna organizirana putovanja, koja su najviše pogodila kongresni turizam. Usprkos crnim procjenama, ni tragični rat u Ukrajini nije znatnije utjecao na kretanja na našem tržištu. Glavna sezona prošla je uspješno te smo imali potpunu popunjenost u kolovozu. Posezona je bila dobra, a tu su se, uz nautički i kongresni turizam, dijelom kompenzirali nedostaci predsezone – kazao je Karađole.

image

Gorana Barišić Bačelić, Željko Burić i Dino Karađole
 

Grad Šibenik

Ravnateljica Javne ustanove “Tvrđava kulture Šibenik” Gorana Barišić Bačelić kazala je kako je ova godina bila dosta bolja nego prethodna što se tiče posjetitelja.

– Do 1. studenog 2022. šibenske je tvrđave u dnevnom posjetu posjetilo 123 tisuće posjetitelja, a što se tiče naših večernjih događanja, ostvarili smo veliki porast zbog dva razloga: prvi je povećanje broja događanja jer smo imali 65 večernjih događanja, a od toga polovinu na Tvrđavi svetog Mihovila, a drugi je razlog što smo ove godine mogli primiti normalan broj posjetitelja na pozornici. To bi značilo da je ukupno gotovo 30 tisuća ljudi bilo na našim večernjim događanjima, što na Svetom Mihovilu, što na Baroneu, što na Svetom Ivanu, a što u Kući umjetnosti “Arsen”. Kad sve zbrojimo, ukupno je na našim sadržajima bilo oko 150 tisuća posjetitelja – rekla je Barišić Bačelić.

Róisín Murphy, svjetska glazbena ikona, uvest će Šibenčane u Novu 2023.

Šibenik će u Novu 2023. godinu ući na čak nekoliko pozornica unutar stare gradske jezgre, s već provjerenim, festivalskim konceptom dočeka. Nakon nezaboravnih Stereo MC’s, glavnu novogodišnju binu, na jednom od najljepših mediteranskih trgova – trgu ispred katedrale svetog Jakova, preuzet će svjetska glazbena ikona, Róisín Murphy, koja se u Šibenik vraća nakon fantastičnog koncerta na Tvrđavi svetog Mihovila 2018. godine.

Na svjetsku se glazbenu scenu probila kao istaknutiji dio britansko-irskog elektronskog dua Moloko, nakon čijeg razlaza ova eklektična, ekscentrična i svestrana umjetnica započinje iznimno uspješnu karijeru. Potvrdila je to već solo prvijencem iz 2005.,’’Ruby Blue’’, a glazbeni je put nastavila nizati još uspješnijim singlovima s ‘’Overpowered’’ iz 2007. godine.

image

Roisin Murphy

Afp

Nakon velikih koncertnih turneja, zamijećenih glazbenih suradnji i nekoliko izdanih albuma, s dugo očekivanim, petim studijskim izdanjem nastalim u vrijeme pandemije – “Róisín Machine” – osvaja svjetsku kritiku. Za mnoge je to najbolji album njezine karijere kojim Róisín ulazi u novu eru plesne, klupske glazbe, a čiji naslov sama objašnjava – Ja sam stroj nikad ne staje.

Čini se da art-pop heroina neće stati ni u Šibeniku koji će u novu 2023. uvesti u solo izvedbi i s posebnim vizualno osmišljenim nastupom.

Inovativna i jedinstvena Róisín iznova će se otkriti hrvatskoj publici s premijerom svog vizualnog performansa, a intimni će, pitoreskni trg zaštićene UNESCO-ove baštine učiniti najpoželjnijim klupskim izlaskom godine.

Šibenčani u koloni sjećanja

Izaslanstvo Grada Šibenika sudjelovalo je 18. studenoga u Vukovaru u programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. godine pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta”. Šibenčani su prisustvovali komemorativnom skupu i svečanom programu u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “ Dr. Juraj Njavro” kojim je započelo središnje obilježavanje 31. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, kao i Koloni sjećanja – Križnom putu vukovarskom ulicama do memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.

Večer prije u molitvi i paljenju svijeća u bolničkom dvorištu iskazali su počast vukovarskim i svim žrtvama u Domovinskom ratu, a zapaljene su svijeće i ispred Spomen-doma Ovčara.

Večer uoči na Trgu palih branitelja Domovinskog rata ispred zgrade Gradske uprave u Šibeniku zapaljene su svijeće u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Lampione u obliku simbola vukovarske obrane – vodotornja zapalili su učenici OŠ “Juraj Šižgorić” i OŠ “Meterize” predvođeni učiteljicama Ivanom Guberinom i Silvijom Mikulandrom, zajedno s predstavnicima Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

image
Grad Šibenik

Prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Željko Burić i župan Marko Jelić istaknuvši da žrtva koju su za našu slobodu podnijeli stanovnici Vukovara i Škabrnje 1991. godine ne smije biti zaboravljena, a ovim simboličnim činom svima njima iskazujemo duboko poštovanje i zahvalnost.

– Hvala vam svima što ste došli u ovolikom broju odati počast našim herojima. Žrtva koju su oni podnijeli za našu slobodu neće biti zaboravljena – poručio je gradonačelnik Burić.

U programu na Trgu s prigodnim recitalom i porukama mira, nade i ljubavi sudjelovali su učenici OŠ “Juraj Šižgorić” i OŠ “Meterize”.

U brojnim šibenskim župnim crkvama služile su se svete mise u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a građani Šibenika zapalili su lampione u svojim domovima.

Otvorena izložba posvećena velikom Milivoju Zeniću

Četvrta natječajna izložba fotografija “Lovely Old Town” 11. je izložba članova Foto kluba Šibenik i njegovih prijatelja, posvećena prerano preminulom, velikom šibenskom kulturnom djelatniku Milivoju Zeniću. Izložba je otvorena 17. studenoga. a bit će otvorena do 10. prosinca.

image

Milivoj Zenić

Grad Šibenik

Izložba je prvotno nazvana “Kalama, skalama, butama... (Šibenika)”, prema jednoj od najpoznatijih Zenićevih knjiga, a 2019. mijenja naziv u “Lovely Old Town” i postaje međunarodnom. Izložba donosi ljepote starih gradova diljem svijeta. Za ovogodišnju izložbu zaprimljeno je 168 fotografija 42 autora. Dodijeljene su nagrade za prva tri mjesta i pet posebnih pohvala. Za ovogodišnju izložbu je primljeno 58 fotografija, a u Gradskoj knjižnica “Juraj Šižgorić” bit će izložene 34.

NAGRADE:

1. Andrija Vrcan:

Brime godina

2. Ante Jelić:

Zlatno doba

3. Marina Blažević:

Ispod volta

KATEGORIJA DO 18 GODINA:

Matija Bumbak:

U nizu

POSEBNE POHVALE:

Boris Stanić: Na trgu

Branimir Grubišić:

Beskraj

Karmen Donđivić: Senjska bura

Ljiljana Dorčić:

Moram razmisliti

Siniša Štrkalj:

Šibenik 10

23. travanj 2024 06:49