StoryEditorOCM
ŠibenikODLIČNI REZULTATI

Na šibenskom području boravi oko 3500 gostiju; u špici sezone bit će sve puno kao šipak

Piše Katarina Rudan
11. lipnja 2022. - 09:26
Dino Karađole: U prvih pet mjeseci ove godine na području našeg TZ-a imali smo 31.804 dolaska i 93.017 noćenja domaćih i stranih turistaNiksa Stipanicev/Hanza Media

U Krešimirovu gradu, uostalom kao i u svim ostalim turističkim mjestima uz obalu, iz dana u dan gužve su sve veće. Stižu turisti, domaći i strani, na dvodnevni, trodnevni ili malo duži odmor. Grad, ali i okolna mjesta živnuli su, pune se hoteli, apartmani, kampovi… Sve je više automobila stranih registracija na šibenskim ulicama, kalama i skalama, osim domaće riči, čuju se i strane. I ako se ovako nastavi, sezona bi mogla biti jako dobra. Nadaju se tomu ne samo u turističkom i ugostiteljskom sektoru, nego i u ostalim uslužnim i drugim djelatnostima čije je poslovanje vezano uz turizam. Da je dobro krenulo, potvrđuju i brojke koje nam iznosi direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole.

Simbolična predsezona

– Od početka lipnja počeli su se snažnije puniti smještajni kapaciteti na području koje pokriva naša Turistička zajednica. To su mjesta u administrativnim granicama Šibenika, izuzev naselja Brodarica-Krapanj, Zlarin i Grebaštica, koja imaju svoje turističke zajednice. Ovih dana na području Šibenika imamo između 3000 i 3500 domaćih i stranih gostiju, što je na razini 80 do 85 posto u odnosu na relevantnu 2019. godinu, kad ih je bilo oko 4000. Najviše je gostiju, pola od navedenog broja, u "Amadria Parku Solaris", u kojem se održavaju kongresi i seminari, oni što su u zadnje dvije godine zbog korone i epidemioloških mjera koje su bile na snazi odgođeni, ali ima i novih. Međutim, zbog korone i mjera koje su bile na snazi u travnju i svibnju, izostao je predsezonski jak period, koji je u 2019. godini bio izrazito dobar. Tragom toga, rekao bih da nam je predsezona ove godine bila simbolična, ali nadam se da ćemo to nadoknaditi najesen, u posezoni – govori Karađole.

Prema podacima e-Visitora, u svibnju su na području šibenske Turističke zajednice boravila 18.302 gosta, što je 164 posto više u odnosu na lanjski svibanj, a ostvareno je 54.978 noćenja, što je 149 posto više u odnosu na svibanj 2021., kad je bilo 22.057 noćenja.

image

Turisti su se razmiljeli po Šibeniku

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

– S obzirom na to da nam 2021. godina nije objektivna, uvijek se uspoređujemo s 2019., i po tomu nam je svibanj bio na 56 posto dolazaka i 63 posto noćenja u odnosu na svibanj pretpandemijske godine. Inače, gotovo sav turistički promet u travnju i svibnju ostvaren je u hotelskom smještaju, jer se najveći dio privatnog smještaja aktivira krajem svibnja i početkom lipnja. Kumulativno gledajući, u prvih pet mjeseci ove godine na području našeg TZ-a imali smo 31.804 dolaska i 93.017 noćenja domaćih i stranih turista. Strani turisti ostvarili su nešto manje od 20.000 dolazaka i nešto više od 66.000 noćenja, a ostalo su domaći gosti. Prema strukturi gostiju, tradicionalno najviše noćenja ostvarili su Nijemci, potom Amerikanci, Britanci, Nizozemci, Poljaci, Slovenci i Austrijanci. Dakle, vraćaju nam se i Britanci, i to uglavnom mladi ljudi, te Amerikanci, nakon ukidanja restrikcija zbog korone – kaže Karađole.

Ukrajinski odjeci

Iako je teško prognozirati, budući da turisti u pravilu bukiraju "last minute", Karađole vjeruje da će špica sezone, srpanj i kolovoz, biti "dupkom puna".

– Očekujemo da će ta dva mjeseca biti na razini lanjskih, kad praktički nije bilo slobodnih kapaciteta i kad se tražio krevet više. Za sada, ovaj nesretni rat u Ukrajini nema direktnog utjecaja na kretanja u turizmu, osim ekonomskih posljedica – inflacije, rasta cijena, energetske krize i ostalog. Iako je naša županija isključivo autodestinacija, bitno je da su krenuli i avioletovi, jer Šibenik nije daleko ni od zadarskog ni od splitskog aerodroma, tako da vjerujemo da će i ti turisti stizati kod nas – rekao je Karađole.

Osim sunca, mora i različitih oblika turističke ponude, Šibenik svojim gostima pruža i kvalitetnu zabavu. Brojna su zbivanja u organizaciji institucija, udruga, Grada, mjesnih odbora i drugih čimbenika koji gostima, ali i domaćem svitu pripremaju bogato – kako se to obično govori – kulturno ljeto.

image

Obnovljena tvrđava Sv. Ivana 
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

A sam Šibenik dobio je nedavno još jedan adut u bogatom kulturno-povijesnom sadržaju, koji je još jedan siguran "mamac" za turiste – obnovljenu Tvrđavu svetog Ivana, koja je nedavno otvorila svoja vrata za posjetitelje. Time su sve tri kopnene utvrde, kojima upravlja gradska ustanova "Tvrđava kulture" i kojima se Šibenik diči, revitalizirane, bogate sadržajima i dostupne svima. Gradska Turistička zajednica financijski, u okviru svojih mogućnosti, pomaže brojne manifestacije, a neke su u njihovoj organizaciji. Prva je večeras, 11. lipnja, na Trgu Pavla Šubića, Šibenčanima poznatijeg kao trg ispred zgrade Županije.

Pidoća i debit

– Riječ je o manifestaciji "Pidoća & Debit se vole", koju organiziramo zajedno s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije. Prvi put je ova manifestacija krenula lani, naišla je na veliko zanimanje i odlučili smo je organizirati svake godine s ciljem promocije pidoće iz Šibenskog kanala i vina od sorte debit vinara s područja naše županije. Pidoće će na razne načine pripremati sami uzgajivači, te nekoliko restorana koji su se priključili manifestaciji, a devet naših vinara posjetiteljima će ponuditi svoj debit.

image

Večeras u Šibeniku izniman eno- gastro doživljaj

U našoj režiji su Klapske večeri, koje će se održavati jednom tjedno na Maloj loži, 28. kolovoza organiziramo manifestaciju "Light iz life", u prijevodu "Svjetlo je život", kao spomen na taj datum 1895. godine kad je Šibenik među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Među tradicionalnim su manifestacijama koje su pred nama, a koje naš TZ sufinancira, Međunarodni festival djeteta, Šibenski plesni festival, "Supertoon" – festival animacije, Večeri dalmatinske šansone, Festival putnika "Croatian Travel Festival" i jako puno drugih, većih ili manjih, manifestacija u organizaciji institucija i udruga – zaključio je direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.

29. svibanj 2024 06:56