StoryEditorOCM
Šibeniksustavno praćenje

Na Kapriju postavljena suvremena oprema za monitoring klime: senzori će mjeriti temperaturu, oborine, brzinu vjetra...

Piše Šibenski.hr
26. kolovoza 2023. - 12:22

U sklopu projekta “Sustavi automatskih meteoroloških postaja u službi monitoringa klimatskih promjena i ublažavanja njihovih posljedica na otocima” kojeg u 80% udjelu sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na otoku Kapriju su članovi udruge ŠIBENIK METEO prema standardima i uputama Svjetske meteorološke organizacije (WMO) postavili automatsku meteorološku postaju Vantage Vue američkog proizvođača meteorološke opreme Davis koja je opremljena senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra, količine oborina.

Osim meteo postaje na istu lokaciju je postavljena i oprema za mjerenje temperature mora koja se sastoji od mjerne plutače i komunikacijskog seta koji izmjerene podatke obrađuje i šalje na server portala Šibenik Meteo gdje se mogu pratiti u gotovo realnom vremenu.

Ovim projektom kojeg su svojom infrastrukturom pripomogli MO Kaprije, Športsko-ribolovno društvo Gavun iz Kaprija te Lučka uprava Šibensko-kninske županije kao i prethodno odrađenima na otocima Žirje i Zlarin omogućiti će se sustavno praćenje vremenskih prilika u šibenskom arhipelagu.

Također njime se nastoji omogućiti praćenje vremenskih prilika u realnom vremenu kao i temperature mora čime će se otočnoj populacija koja okrenuta moru i ovisi o njegovim čudima osigurati kvalitetna i točna informacija. Sustavnim prikupljanjem podataka i njihovom obradom dobiti će se pokazatelji klimatskih promjena, a brojanjem sunčanih sati i informacija o iskoristivosti solarnih ploča za proizvodnju električne energije kao i kolektora za proizvodnju tople vode.

Osim meteorološke opreme na otoku Zlarinu i Krapnju predviđeno je i postavljanje info LED display-a na kojima će se prikazivati izmjereni podaci uz informiranje javnosti o rastućoj prijetnji klimatskih promjena za održivi razvoj Hrvatske. Na portalu Šibenik Meteo i putem medija široj javnosti prezentirati će se dobiveni rezultati uz održavanje radionica sa članovima udruge i svima zainteresiranima sa svrhom upoznavanja sa Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama, osvješćivanju i proaktivnom djelovanju zajednice u cilju jačanja otpornosti na klimatske promjene koje su sve učestalije i intenzivnije.

 

26. travanj 2024 22:24