StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Mogu li socijaldemokrati preživjeti u Dalmaciji? U šibenskim političkim krugovima počelo se govoriti da je idući korak osnivanje SDP-a 2021.

Piše Zdravko Pilić
10. listopada 2021. - 20:01

Sedmero pobunjenika na čelu s Davorom Bernardićem izbačeno je iz SDP-a. A među tih sedmero otpisanih je i zadarsko-šibenski dvojac iz IX. izborne jedinice, Renata Sabljar Dračevac i Franko Vidović. Čije su političke sudbine u posljednje vrijeme prilično isprepletene. Jer, ne samo da su zajedno, u paketu, izbačeni iz SDP-a, nego su zajedno i izabrani u Hrvatski sabor prije godinu i pol dana - Franko je bio prvi, a Renata Sabljar Dračevac druga na SDP-ovoj koalicijskoj listi.

S još šest drugih stranaka, od kojih su najvažnije - ili najpoznatije - HSS i HSU. I koja je osvojila više od 30 tisuća glasova. Od čega je Vidović sam dobio četvrtinu, skoro 26 posto. Respektabilan broj preferencijskih glasova ostvarila je i njegova zadarska kolegica, 2386 ili 7,7 posto. Što je točno trećina svih glasova SDP-a - i koalicije - u Devetoj izbornoj jedinici.

Imajući te brojeve u vidu, njihovo "pedaliranje" iz SDP-a dobiva sasvim novu dimenziju. I otvara dvojbu - može li SDP u IX. izbornoj jedinici, koja je - skoro - pola Dalmacije i Like, uopće preživjeti takvu drastičnu amputaciju. Koja nalikuje onoj klasičnoj - operacija uspjela, pacijent umro.

Grbin se riješio svojih kritičara, ali i vlastite stranke. Jer, dok se Grbin trudi da u Saboru zadrži status SDP-a kao druge političke supersile pa je u to ime morao malo i taktizirati, te je za još sedam pobunjenika u SDP-u udijelio samo opomene, takvih slatkih briga u Šibeniku i Šibensko- kninskoj županiji već odavna nema.

Tamo je, naime, nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine, u Županijskoj skupštini SDP tek - četvrta politička snaga. Ispred njih su, pored HDZ-a koji je osvojio 35 posto, i Nezavisna lista Stipe Petrine sa 16,6 te Nezavisna lista Marka Jelića s 15,6 posto glasova. Lista koju je nosio Joško Šupe - koji, inače, s Frankom nije udobre - osvojila je tek 9,2 posto glasova. Ili nešto više od četiri tisuće.

Na treće mjesto SDP je pao i u Gradu Šibeniku, na izborima za Gradsko vijeće, i tu ga je pretekla Nezavisna lista Stipe Petrine, koju je nosila Iris Ukić Kotarac, sa 18,2 posto, dok je listu SDP-a koja je osvojila 17,10 posto glasova nosio Vidovićev unutarstranački oponent Tonči Restović. Koji se u ovim izborima, za razliku od Franka, koji je u koalicijskim odnosima uvijek gledao prema centru, prema HSS-u, HNS-u, pa čak i HSP-u, kada je trebalo formirati većinu, okrenuo na skroz drugi kraj, prema Novoj ljevici. Računali su da će, sinergijski, proći kao Možemo! u Zagrebu, ali rezultat nije bio spektakularan. Tek osrednji - trojka.

Kako se u šibenskim političkim krugovima već u petak navečer počelo govoriti da je idući korak osnivanje nove stranke, SDP 2021., zvuči logično da bi Stranka demokratskih promjene mogla krenuti stopama HSP-a, od kojeg je nastao HSP 1861, a poslije "HSP nijedan". Ili HSLS-a, od kojeg je nastao LS, pa Libra, ili HNS-a, od kojeg su nastali Reformisti, a Reformiste su naslijedile neke druge nezavisne liste, od njih i sličnih političkih organizama nastale, koje se množe jednostaničnom diobom, poput ameba. Toliki im je otprilike i životni vijek. Rijetko nadžive predizbornu kampanju i prežive izbore.

19. travanj 2024 23:48