StoryEditorOCM
Šibenikulica paška zjačića

Godinu i pol nakon što su uklonjeni kontejneri u Varošu, građani tu i dalje bacaju smeće!

Piše MARIJA LONČAR
8. travnja 2021. - 19:49

Ne mogu radnici "Zelenog grada" toliko čistiti koliko neki građani Šibenika mogu "šporkati"! Jedan od primjera takve nekulture svakodnevni je prizor u Ulici Paška Zjačića u Varošu.

Hrpe smeća pobacanog i rasutog iz vrećica, gomila granja, lišća i drugog zelenog otpada, šuta, odbačeni stari namještaj, stolice, police... svega se toga nađe na mjestu gdje su se nekada, na križanju te ulice s Ulicom Zdravka Bege, nalazili kontejneri za smeće. "Zeleni grad" ih je uklonio još sredinom listopada 2019. godine, a svi stanari dobili su svoje zelene kante za mješoviti komunalni otpad. No, neki se starih navika očito ne mogu i ne žele odreći, pa betonirano postolje na kojem su se nekada nalazili kontejneri nastavljaju i dalje koristiti za odlaganje smeća. Očito umjesto svojih kanti.

image
Nekada su se tu nalazili kontejneri za otpad
Marija Lončar

I tako, eto, gotovo godinu i pol dana. Radnici "Zelenog grada", koji kante za otpad prazne dva puta tjedno, više-manje redovito pokupe i smeće koje se nagomila, ali nikada ne mogu biti ni dovoljno brzi ni efikasni kao oni koji se na taj način rješavaju svog smeća, biljnog otpada iz vrtova ili stare krame iz podruma i s tavana. Osim toga, pristup tom prostoru, a time i njegovo čišćenje, nerijetko im otežavaju automobili koji su, nakon uklanjanja kontejnera, tu našli još jedno mjesto za parkiranje.

Sporan izgrađeni zid

Situacija se dodatno zakomplicirala kada je podignut dodatni zid pa je nekadašnji prostor tako postao ograđen sa sve četiri strane. Taj su "zahvat" naručili iz Grada Šibenika budući da je riječ o javnoj površini. No, svaki put kada padne kiša, to postane pravi mali bazen, jer "graditelji" zida očito nisu predvidjeli takve situacije, pa voda ne može otjecati i dugo se zadrži u bazenu. U kombinaciji sa smećem brzo se pretvori u smrdljivu baruštinu tamnozelene boje.

image
Smeće i voda koja se nakupi nakon kiša ovaj su bazen, koji bi trebao biti pitar s cvijećem, pretvorili u smrdljivu baruštinu
Marija Lončar

Iz "Zelenog grada" još su davno najavili kako će taj betonski bazen pretvoriti u svojevrsni pitar i u njemu zasaditi odgovarajuće zelenilo, sve kako bi doskočili bezobrazluku i nekulturi nesavjesnih građana. No, mjeseci su prolazili, a u "Zelenom gradu" ponavljali su kako je im je, zbog parkiranih automobila, veliki problem ući u tu ulicu s velikim kamionom kojim moraju dovesti zemlju kako bi mogli ozeleniti sporni bazen. Potvrdio je to i koordinator operativnih poslova "Zelenog grada" Ante Rakić.

– Planirali smo tu rupu koja je nastala nakon što smo uklonili kontejnere ispuniti zemljom i oplemeniti je zelenilom, ali nam je stvarno problem doći kamionom u tu ulicu. Znate i sami da su tamo na jednoj strani duž cijele ulice parkirana vozila. Ali, evo, obećavamo da ćemo to učiniti do kraja tjedna. Iskoristit ćemo situaciju s radovima na aglomeraciji u susjednoj Ulici Nikole Tesle. Dogovorit ćemo se s izvođačima i riješiti problem dovoza zemlje – obećao je Rakić.

Podsjetio je kako zaista nema potrebe odlagati glomazni otpad na sve strane, jer svaki građanin ima pravo besplatno jednom godišnje na takvu uslugu. Također i kada je riječ o zelenom otpadu. Dovoljno je, reći će Rakić, nazvati "Zeleni grad" i njegovi radnici će u roku od 48 sati pokupiti otpad.

19. travanj 2024 18:20