StoryEditorOCM
Šibeniku organizaciji ‘slobodne‘

Konferencija o razvoju održivog turizma: ‘Vrijednost destinacije nije u broju noćenja, Županija i Šibenik grade jednu lijepu i kvalitetnu priču‘

Piše Toni Veljača
30. ožujka 2022. - 14:27

Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku, domaćin je konferencije u organizaciji Slobodne Dalmacije, službenog naziva "Razvoj održivog turizma s ciljem očuvanja prirodne baštine" koja se tematski naslanja na Šibensko-kninsku županiju.

Cilj konferencije koja je okupila brojne stručnjake, je naglasiti, između ostaloga, važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine koja egzistira u šibenskom zaleđu te važnost razvoja suvremenog turizma naslonjenog na autohtonu kulturu jedinstvenog dalmatinskog krša, prepoznatog ne samo na području Hrvatske nego i šire.

Konferenciju koja je počela u 12 sati, uvodnim govorom je otvorio direktor Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić, istaknuvši pri tom zadovoljstvo da se konferencija ovakvoga tipa održala baš u Šibeniku, koji u posljednjih nekoliko godina, doživljava turističku renesansu.

- Zašto Šibenik i ova tema. Kao rijetko koji dio naše obale, Šibenik je bogat kulturnim, prirodnim bogatstvima i svjedoci smo naglog razvoja turizma na ovom području. Razvoj održivog turizma je nemoguć bez lokalnog, domicilnog stanovništva i nadam se da će naši panelisti danas dati odgovor na brojna pitanja vezana za za ovu temu – istaknuo je Ivić.

Odgovor na pitanje kako pomiriti turizam s poviješću i prirodnim bogatstvima dala je Željana Šikić, direktorica TZ-a Šibensko-kninske županije.

- U proteklom razdoblju su se mijenjali turistički trendovi, s tim da smo do početka pandemije konstantno bilježili rast gostiju. Vrijednost destinacije se ne bi trebala mjeriti brojem noćenja, Županija i Šibenik grade jednu lijepu i kvalitetnu priču.

Što radi šibensko Veleučilište u kontekstu razvoja turizma, rekao je dekan, Ljubo Runjić.

- Što se tiče kadrova, proizvodimo kadrove koji teško pronalaze mjesto na tržištu rada. Mi smo među ostalom pokrenuli i studij turističkom menadžmenta. Treba krenuti sa srednjoškolskim obrazovanjem, povećati upisne kapacitete jer ćemo na taj način izbjeći da u turizmu imamo deficitarni kadar.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ivana Spahija iz Zelenog grada rekla je nešto više od reciklaži otpada na području Šibenika

- Što se tiče Grada radimo korak po korak. Podijelili smo oko 14 tisuća kanti i podzemne spremnike. Na početku je bilo nešto otpora od strane građana, međutim danas je to objeručke prihvaćeno – istaknula je Spahija

Matej Matić, voditelj projekta Zero waste Šibenik dotakao se rezultata tog projekta.

- Projekt je prijavljen još 2019 godine. Mi smo ispitali što mladi očekuju od Šibenika kao turističke destinacije, i rezultat tog istraživanja je ovaj projekt, koji je financiran od strane Coca-cola fundacije.

Gordana Goreta iz NP Krka, komentirala je činjenicu da se na područje Šibenika i Županije prije dolazilo isključivo zbog Nacionalnog parka.

- Danas je to mnogo drugačije, Krka nije više jedini razlog za posjet ovom području -  naglasila je Goreta

Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture, dotakla se revitalizacije šibenskih tvđava, kao jednog od razloga za procvat turizma u Šibeniku i Županiji

- EU fondovi su omogućili da u kratko vrijeme obnovimo naše tvrđave. Bez njih bi obnova također bila moguća, međutim taj proces bi bio mnogo, mnogo sporiji - istaknula je ravnateljica.

 

 

17. travanj 2024 22:08