StoryEditorOCM
ŠibenikNapokon pod istim krovom

Kasne radovi u krugu Opće bolnice: Zavod za javno zdravstvo u novu zgradu useljava se na jesen

Piše Branimir Periša
2. ožujka 2020. - 12:19

Aneks zgrade županijskog Zavoda za javno zdravstvo je pred dovršetkom, no useljenje će kasniti nekoliko mjeseci te će sve službe Zavoda razmještene na trima različitim lokacijama sigurno dospjeti pod isti krov do jeseni, govori ravnateljica Dijana Dulibić.

Izgradnja i opremanje zajednička su investicija Županije iz decentraliziranih sredstava, resornog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo od približno 16 milijuna kuna, a time završava druga i posljednja faza objedinjavanja djelatnosti javnog zdravstva na području županije. Prva etapa bila je prije deset godina, kad je za potrebe Zavoda preuređena stara bolnička dermatologija.

Kašnjenje će biti u okviru tolerantnog roka uobičajenog za takve investicije, najviše zbog tehnološkog usklađivanja opreme nekoliko laboratorija koji će zauzeti dvije trećine arhitektonski dopadljive dogradnje suvremenih linija u krugu Opće bolnice Šibenik, tik do Peričićeve ulice.

Novi objekt namijenjen službama javnog zdravstva prostire se na 1300 četvornih metara podrumskog dijela, prizemlja i dva kata, te će nakon useljenja na okupu biti odjeli epidemiologije, kliničke mikrobiologije, zdravstvene ekologije i školske medicine.

Nakon dovršetka aneksa kompleks Zavoda za javno zdravstvo imat će i zasebni, tzv. vatrogasni ulaz na uglu Gupčeve i okomite joj Peričićeve ulice.

S postojećim objektom Zavoda izgrađenim u austrijskom stilu novi aneks spojen je hodnikom, budući da se zgrade ne dodiruju bočnim stranama.

– Najveći dio novog objekta zauzet će službe iz SES-a, u podnožju Tvrđave sv. Mihovila, a školska medicina preselit će se iz zgrade u krugu bivšeg TEF-a, gdje je Zavod u unajmljenom prostoru – objašnjava Dijana Dulibić.

U TEF-u je također Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Zbog osjetljivosti te djelatnosti i poželjne diskrecije, podalje je od glavnine službi uskoro objedinjenih na jednome mjestu, te je vodstvo županijskog Zavoda za javno zdravstvo razmišljalo o preseljenju tog odjela u objekt SES-a, inače u vlasništvu Županije, osnivača Zavoda.

Za tu se zgradu, međutim, u međuvremenu zainteresirao Grad Šibenik, s namjerom da je kupi za svoje potrebe.
– To pitanje još neko vrijeme ostaje otvoreno – govori Dulibić.

– Upravno vijeće Zavoda ne može raspolagati imovinom bez dogovora sa Županijom i možda bi bilo najbolje da Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti ostane gdje je i sada, u TEF-u. S druge strane, i na tom prostoru situacija će se ubrzo promijeniti s obzirom na sporazum Grada Šibenika i države, tako da sadašnja zgrada u krugu bivše tvornice Zavodu više neće biti na raspolaganju. Kako bilo, u novom aneksu ima mjesta za sve službe Zavoda, no o tom potom – zaključila je Dijana Dulibić.

03. svibanj 2024 16:04