StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Kampus na tvrđavi sv. Ivana: Studenti će na Tanaji učiti o šibenskoj baštini

16. prosinca 2019. - 10:46

I dok su radovi na Tvrđavi sv. Ivana, trećoj gradskoj utvrdi koja se obnavlja, najvećim dijelom, novcem iz europskih fondova, u punom zamahu, paralelno se radi i na sadržajima koji su sastavni dio programa revitalizacije te tvrđave.

Jedan od takvih je i edukativni kampus namijenjen učenicima i studentima koji bi, među ostalim, trebao, osigurati da tvrđava živi, odnosno bude zanimljiva posjetiteljima tijekom cijele godine, a ne samo u turističkoj sezoni.

Budući kampus imat će tri suvremeno opremljene učionice, a kako je planirano da mladi na tvrđavi i borave tijekom svoje edukacije, izgradit će se 14 soba koje će moći primiti pedesetak gostiju, dnevni boravak te kuhinja. Ipak, razlog zbog kojeg će mladi poželjeti dolaziti u Šibenik i boraviti na Tvrđavi sv. Ivana bit će prije svega razni edukativni programi koje je osmislila i razvila arheologija Jelena Jovanović, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu te ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva, smatra pročelnik šibenskog Upravnog odjela za poduzetništvo i gospodarstvo, ujedno i voditelj projekta obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana Petar Mišura.

- Angažirali smo vanjsku stručnjakinju s iskustvom i nagradama za rad s mladima i dobili smo raznovrsnu dokumentaciju: od programa radionica, studije slučaja do prezentacija, kvizova i slično. Podsjećam da je za potrebe kampusa i edukacije nabavljen i minibus, što nam pruža široke mogućnosti za izvođenje ovih programa - rekao je Mišura.

 

 

Prema riječima Jelene Jovanović, programi i aktivnosti u budućem kampusu moći će se nadopunjavati i prilagođavati, a ovisit će i o potrebama Tvrđave kulture Šibenik, javne gradske kulturne ustanove koja će upravljati Tvrđavom sv. Ivana, kao što upravlja prethodno obnovljenim Sv. Mihovilom i Tvrđavom Barone.

Projekt od 60 milijuna

- Izrađeni materijal je odličan temelj za naše buduće aktivnosti. Kontinuirano pratimo i sudjelujemo u svim aktivnostima u projektu kako bismo što spremniji dočekali otvaranje. Ostajemo u kontaktu s Jelenom za moguće prilagodbe ovih programa – istaknula je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Cjelokupni projekt obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana vrijedan je više od 60 milijuna kuna, a prvotno planirana investicija od oko 49 milijuna kuna poskupjela je zbog porasta cijena u građevini zbog čega je i Grad Šibenik u svom proračunu morao osigurati dodatna sredstva. Građevinski radovi počeli su u srpnju ove godine, a otvorenje tvrđave, prema najavi iz gradske uprave, planira se u proljeće 2021. godine. Radovi obuhvaćaju površinu od gotovo 19 tisuća četvornih metara, odnosno sjeverni dio poznat kao kliješta te južni dio tvrđave, tzv. zvijezdu kao i obnovu bedema.

Osim što će posjetiteljima nuditi zanimljive i atraktivne sadržaje uz korištenje 3D mappinga, zahvaljujući čemu će se na zidinama tvrđave prikazivati razne optičke iluzije i stvarati dojam pomicanja i kretanja statičkih objekta, Tvrđava sv. Ivana, podsjetio je šibenski gradonačelnik Željko Burić, na jedinstven će način promicati šibensku kulturnu baštinu.

- Tvrđava sv. Ivana je naša najveća tvrđava i otvara nam mnoge opcije za poboljšanje turističke, kulturne i edukativne ponude. Uz gastronomski i vizualni koncept Rudija Štefana - obsidio, koji će imati svoju publiku, cilj je bio razviti i inicijalni program za naš kampus, koji će prezentirati bogatu baštinu Šibenika i okolice - zaključio je Burić.

19. travanj 2024 05:29