StoryEditorOCM
ŠibenikKairos i Recolor

Kako vratiti život na Malu ložu: Mogu li dva urbana europska projekta odgovoriti na pitanje koje muči brojne Šibenčane?

Piše Vjera Zorić
27. veljače 2020. - 15:22

Projekt KAIROS-Heritage as Urban Regeneration u kojem sudjeluje Grad Šibenik predstavljen je danas na Maloj loži. Cilj je kvalitetno iskoristiti otvorene i zatvorene prostore koji su dio kulturnog naslijeđa stare gradske jezgre.

- Ovo je novi URBACT projekt, četvrti u gradu po kojem smo vodeći u Hrvatskoj zajedno s Dubrovnikom. Bavi se kulturnom baštinom kako bismo ga spojili sa suvremenim trendom života te što bolje iskoristili javne površine u starom gradu. Strategiju radimo za cijelu povijesnu gradsku jezgru a naglasak je na Maloj loži, kazao je Petar Mišura pročelnik odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

- Ovakvi projekti će oživjeti staru gradsku jezgru, gdje je život na ulicama i trgovima davno izblijedio. Djeca imaju priliku upoznati se s kulturnim aktivnostima koje su nekada bile aktualne u našem gradu. Od likovnih radionica, slikarstva do starih zanata i tako će upoznati ono što do sada nisu imali prilike vidjeti. Trebamo oživjeti tradiciju i našu ulicu, kazala je Ivana Guberina, učiteljica razredne nastave, sudionica na projektu KAIROS.

Sličan projekt provodi i šibensko Veleučilište nazvan ReColor, koji je također predstavljen na Maloj loži.
- ReColor se sufinancira iz programa prekogranične suradnje Interreg, Italije i Hrvatske. Projekt košta oko 2 milijuna eura od čega Veleučilište Šibenik raspolaže s oko 200.000 eura, ističe Jelena Želina članica projektnog tima.

Nekoliko partnera je iz Hrvatske, a to su Zadar i Labin, a iz Italije regija Emilia-Romagna koji je također njihov glavni partner, napomenula je Želina. Projekt je započeo prošle godine a planirani završetak je u lipnju 2021. Također je usmjeren na razvoj turističkog potencijala određenih lokacija u Hrvatskoj i u Italiji koje nisu bile u dovoljnoj mjeri iskorištene i uključene u turističke tokove.

- Jedna od takvih lokacija u Šibeniku je prostor Male lože na kojem ćemo provesti različite aktivnosti, kazala je Jelena Želina. Jedna od tih je i revitalizacija nekadašnje zelene tržnice na Maloj loži u srpnju i kolovozu. Namjera je da Šibenčani, a i gosti, ujutro kupuju na zelenoj tržnici, te doručkuju domaću, prirodno uzgojenu hranu koju će im ponuditi OPG-ovi s područja županije na svojim štandovima. Navečer ih očekuju glazbeni i likovni programi koje ćemo organizirati, navode nositelji projekta ReColor. Javni natječaj OPG-ovima zainteresiranim za prodaju na Maloj loži bit će objavljen na stranicama Veleučilišta u Šibeniku.

11. lipanj 2024 06:46