StoryEditorOCM
ŠibenikU subotu

Još jedna hvale vrijedna akcija šibenskih turističkih vodiča: Đir po gradu i za hendikepirane

Piše Marija Lončar
19. veljače 2020. - 15:40

Kako biti turist koji se otežano kreće ili je u invalidskim kolicima, a dođe u grad kao što je Šibenik? To jest, u grad koji svoju turističku atraktivnost gradi i na činjenici da u povijesnoj jezgri ima više od 2 800 skalina...
Odgovor na to pitanje ponudit će vrijedni šibenski vodiči okupljeni u udruzi Mihovil, koji u subotu, 22. veljače organiziraju još jedan organizirani razgled grada.

Okupljanje je najavljeno u 11 sati u Perivoju Roberta Visianija, a ovu zanimljivu rutu šibenski su vodiči pripremili povodom Međunarodog dana turističkih vodiča u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom "Sv. Bartolomej" iz Knina, Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije te županijskom Udrugom gluhih i nagluhih.

- Zamišljeno je da ova tura traje jedan, odnosno jedan i pol sat, a bit će organizirana u tri grupe. U jednoj će biti slabije pokretne i osobe u kolicima, u drugoj gluhi i nagluhi, dok će treću skupinu činiti naši slijepi i slabovidni sugrađani. Za svaku od tih grupa pripremljen je drugačiji, prilagođeni pristup, no vrijedi naglasiti da naš poziv za ovo tematsku razgledavanje vrijedi i za sve ostale građane. Bilo bi nam drago da nam se i oni pridruže, jer često mnogi ne znaju kako pristupiti osobama s invaliditetom ili se srame to napraviti pa zbog toga ni ne ponude svoju pomoć. Ovo je prilika da da upoznaju svoje sugrađane s invaliditetom, doznaju njihove potrebe i shvate što su za njih prepreke i tako im, kada budu u situaciji, pomognu – kazuje Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil.

Katedrala bez rampe

Biluš ističe kako šibenska gradska jezgra, osobito Gorica kao njezin "najbrdovitiji" dio, predstavlja vrlo zahtjevnu rutu za mnoge starije turiste kakvi prevladavaju u turističkim grupama u predsezonskom i posezonskom razdoblju.

- S problemom stepenica, uzbrdica i nizbrdica mi smo kao vodiči davno upoznati, baš zbog toga što u takvim grupama najviše imamo ljudi treće životne dobi. Zbog toga često, umjesto penjanja po Gorici, kada dođemo do Male lože i crkve sv. Ivana spustimo se na Medulić kod "Civitas sacra" i dalje Kalelargom idemo prema katedrali. To je i ruta kojom će u subotu ići vodiči s grupom slabije pokretnih i osoba u invalidskim kolicima i ništa im neće biti uskraćeno u tom razgledavanju. Problem je, recimo, ulaska u neke objekte. Primjerice, katedrala još nema rampu na ulazu, a ima suvenirnica nasuprot, pa je ovo prigoda da se apelira i da katedrala nabavi takvu rampu – objašnjava Biluš.

Dodaje kako će tura za slijepe i slabovidne turiste uključiti puno dodirivanja i opipavanja spomenika, dok će sami vodiči u svojoj prezentaciji nastojati biti što slikovitiji. Šibenski vodiči prošli su i tečaj za osnove znakovnog jezika, pa će to znanje koristiti za vođenje grupe gluhih i nagluhih. No, kako bi njihov doživljaj bio cjelovit uz vodiča u grupi će biti i službeni tumač znakovnog jezika.

- U subotu je najavljeno lijepo i toplo vrijeme i nadamo se da će odaziv i ovaj put biti velik. Pozivamo, još jednom, i ostale Šibenčane da dođu i upoznaju ne samo baštinu svoga grada nego i sugrađane s invaliditetom, njihove potrebe i probleme s kojim se suočavaju u ovakvim situacijama – zaključila je Biluš.

Subotnji đir, završna je, peta tematska tura u ciklusu turističkog razgledavanja Šibenika. Preteklih vikenda posjetitelji su prvo slijedili tragove Fausta Vrančića, potom su se upoznali s tajnama Civitas Sacra, otkrivali gradske palače dok su prošle subote upoznali sv. Jeronima u kulturnoj baštini grada.


 

 

19. travanj 2024 02:44