StoryEditorOCM
ŠibenikOstali ‘kratkih rukava‘

Je li Dujić kriv za sve? Ni u ovom sazivu Sabora glas šibenskih HDZ-ovaca neće se čuti

Piše Davorka Blažević
23. kolovoza 2020. - 15:23

Koronavirus je promijenio svijet i radikalno utjecao na njega, a na pandemiju nije ostao imun ni HDZ. Uostalom, virus je kriv, bar prema službenom obrazloženju, što do danas nisu provedeni unutarstranački izbori na lokalnim i regionalnim razinama, ali znakovito je da nije bio smetnja za izbore na nacionalnoj razini. Kako bilo, prvi simptomi zaraze u najvećoj hrvatskoj političkoj stranci, k tome i vladajućoj, ovih su se dana manifestirali priopćenjem jednog malog temeljnog ogranka HDZ-a na području Grada Šibenika, koje je izazvalo nevjerojatne učinke na lokalno stranačko vodstvo. Naime, što?

Temeljni ogranak HDZ-a Grebaštice, kojem je na čelu bivši šef šibenske policije, koji je svojedobno obnašao i dužnost ravnatelja (državne) Uprave za zatvorski sustav, Branko Peran, odlučio je o svome nezadovoljstvu činjenicom da Šibenik, kao sjedište županije, nema nijednog saborskog zastupnika, izvijestiti javnost. U priopćenju TO Grebaštica dramatično se pitaju "tko je politički predao Šibenik i kome".

Unatoč uvjerljivoj pobjedi HDZ-a na nedavnim parlamentarnim izborima, konstatira se, Šibenik je ponovo ostao "kratkih rukava" zato što šef šibenskog HDZ-a Željko Burić bespogovorno podržava čelnika Županijskog odbora HDZ-a Nediljka Dujića. A Dujić pak, ističu grebaštički HDZ-ovci, po drugi put mandat saborskog zastupnika odbija konzumirati.

Za koga su glasovali članovi GO HDZ-a Šibenika, pitaju se iz TO Grebaštice.
- Mi ne znamo da ima igdje u Hrvatskoj takvih primjera, da se tako radi, te postavljamo pitanje zašto se tako radi? Svjedoci smo da grad Šibenik pod vodstvom HDZ-a, u javnosti ima fantastične rezultate, i nikako nije u redu da se politički suspendira, jer u zadnja dva izborna ciklusa nema izvornog kandidata iz Šibenika, a bilo bi normalno da su to gradonačelnik ili župan. Takva politika suspendira i druge ljude iz Šibenika- navodi se u priopćenju koje je podiglo veliku prašinu u HDZ-u.

Pravo na mišljenje

Ubrzo se sastao šibenski HDZ i, kako tvrdi predsjednik GO HDZ-a Željko Burić, jednoglasno odlučio predložiti Sudu časti stranke da se raspusti Temeljni ogranak Grebaštice, i u tom slučaju imenuje za povjerenika tajnik GO HDZ-a Stipica Protega, te da se pokrene stegovni postupak prema predsjedniku TO Branku Peranu.

Je li jedini grijeh ovog malog stranačkog ogranka i njegova predsjednika što je svoje nezadovoljstvo izrazio javno, umjesto na stranačkim tijelima? Formalno jest, mada u TO Grebaštica kažu kako su o toj temi višekratno pokušavali otvoriti raspravu na Gradskom odboru HDZ-a, ali su svi njihovi pokušaji ignorirani. I zato su se, kažu, obratili javnosti.

No, što su rekli, a što već nije poznato?
Prije četiri godine umjesto Dujića u Sabor je otišao Sinjanin Ivan Šipić, a u ovom, 10. sazivu Sabora prepustio je svoje zastupničko mjesto bivšoj vodičkoj gradonačelnici Branki Juričev Martinčev. Time je Šibenik ponovo ostao bez zastupnika. I to su fakti o kojima se u šibenskim kuloarima neposredno nakon izbora itekako govorilo, ali sva je novost da se sada o tome javno govori i to sa stranačke adrese. A u HDZ-u takvo što ne prolazi bez posljedica…

Burić na zanimljiv način demantira i tezu TO Grebaštice da Šibenik nema zastupnika u Saboru, jer, kaže, Ivan Malenica, koji je bio i nositelj HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici, izabrani je saborski zastupnik i svoj mandat može aktivirati kad god želi.
No, Ivan Malenica je ministar uprave i pravosuđa, i činjenica je da ne sjedi u parlamentu nego u Vladi. Po logici šefa šibenskog HDZ-a i Nediljko Dujić je izabrani zastupnik koji može, kad želi, aktivirati mandat, iako neće sjediti u Saboru, nego u upravi Hrvatskih šuma gdje je zaposlen kao savjetnik. Ako se prihvati tumačenje čelnika šibenskog HDZ-a Željka Burića, to bi značilo da Šibenik ima čak dva zastupnika u Saboru ?!

Kako god se ova situacija interpretirala, činjenicom ostaje da se glas iz Šibenika u 10. sazivu Sabora neće čuti, ma koliko Burić tvrdio da je to- laž!

Nelegalna tijela

Čelnik šibenskog HDZ-a tvrdi da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje i svoju percepciju o događanjima u stranci, ali nezadovoljstvo i nedoumice treba komunicirati unutar stranke, a ne u javnosti, priopćenjima za medije. I što se njega tiče, u tome je Peranov najveći krimen...

Zanimljivo je da vodećim ljudima HDZ-a ne smeta što Dujić uzastopce prihvaća kandidaturu, zauzima mjesto na listi, biva dvaput izabran, i oba puta, s obrazloženjem da je korisniji u županiji, svoj mandat prepušta nekom drugome. Ali, itekako je zasmetalo kad je TO Grebaštica javno izrazio svoje neslaganje s takvim postupkom čelnog čovjeka ŽO HDZ-a. Posebno im je zamjereno što su pozvali i druge ogranke da ih "podrže u nastojanjima da se ispravi politička nepravda prema gradu Šibeniku koji politički gubi pozicije, kao i nepravda prema nama članovima GO HDZ-a Šibenika".

To je, međutim, ocijenjeno kao poziv na rušenje legalno izabranih stranačkih tijela u gradu i županiji. A baš u tome, u (ne)legalnosti stranačkih tijela i vodstva, je izgleda, i najveći problem kojeg je ovo priopćenje grebaštičkog HDZ-a isprovociralo...
Peranu se, naime, spočitava što je izašao u javnost s, kako tvrdi Burić, potpuno pogrešnim stavom da su ŽO i GO HDZ-a, i sva ostala stranačka tijela, pa dakle i Sud časti, nelegalna jer im je istekao mandat, a izbori za novo vodstvo nisu provedeni. Da je sve ostalo "u kući", u stranci, to bi bilo prihvatljivo, ali ovako, Burić smatra da se radi o klasičnom stavljanju osobnih interesa i ambicija iznad stranačkih. Jer, Branko Peran se kandidira za predsjednika ŽO HDZ-a, pa je i ovaj njegov potez, posredovan preko temeljnog ogranka, zapravo osobno motiviran, a ogranak tek instrumentaliziran za njegovu kampanju diskreditiranja aktualnog vodstva tezom o njihovoj nelegalnosti, smatra šef šibenskog HDZ-a. No, nepobitno je da se u priopćenju TO HDZ-a Grebaštica nijednom riječju ne spominje pitanje legalnosti stranačkog vodstva, pa je doista intrigantno kako se i zašto to stavlja " na dušu" temeljnog ogranka:::

I eto, kako rekosmo na početku teksta, za sve je kriv koronavirus! Jer, zbog pandemije virusa su stopirani izbori u HDZ-u, na svim razinama, osim na nacionalnoj. Andrej Plenković je htio znati na čemu je, filtrirati stranku od unutarnje opozicije i preuzeti konačno uzde u svoje ruke. Ali, i kad je izabran predsjednik HDZ-a i njegovi potpredsjednici, na lokalnim i regionalnim razinama izbori nisu provedeni. Nacionalni odbor HDZ-a odlučio je da se odgađaju do daljnjega. Unatoč tome što je mandat lokalnim čelnicima istekao još proljetos…!? I to je krucijalno u ovom unutarstranačkom sporu. A ako je mandat svim lokalnim čelnicima stranke(i svim stranačkim tijelima) istekao, to znači da su i sve odluke koje su donijeli nakon isteka mandata- nelegalne!

Prljavo rublje

Nije to u svom priopćenju spominjao grebaštički ogranak, ali se, nekim razlogom, ova tema vezala uz njihovo obraćanje javnosti i doslovce ga preuzela.
Činjenica je da je predsjedniku šibenskog GO HDZ-a mandat je istekao u travnju, a čelniku ŽO HDZ-a u svibnju. Nikakvom stranačkom odlukom njihov mandat nije produžen, a na snazi je tek odluka Naiconalnog odbora o zamrzavanju izbornih aktivnosti do daljnjega. No, mandat je istekao i svim stranačkim tijelima na gradskoj i županijskoj razini, pa,dakle, i sudu časti HDZ-a. Konzekventno tome, neki dovode u pitanje i legalnost odluke o izbacivanju Josipe Rimac iz stranke (donesena 4.lipnja ove godine), s obzirom da je i sudu časti mandat istekao u travnju!

Burić, međutim, na to kaže:
- Peran zanemaruje činjenicu da je Nacionalno vijeće stranke donijelo svojevremeno odluku o zamrzavanju svih unutarstranačkih izbornih aktivnosti dok se ne stvore uvjeti za izbore, koji će biti uskoro provedeni. A s obzirom da se Peran kandidira za šefa ŽO HDZ-a, mogao je u izbornoj kampanji govoriti o svim stranačkim pitanjima, pa i onima koje je TO Grebaštice iznio u priopćenju javnosti- ističe Burić.

U Statutu HDZ-a, u članku 33., koji govori o djelokurugu Nacionalnog odbora, uz ostalo, stoji da to tijelo odlučuje o održavanju unutarstranačkih izbora. No, isto tako u članku 75. decidirano se navodi da mandat izabranih stranačkih tijela traje četiri godine. O produžavanju mandata nema ni spomena.

Je li problem u Statutu koji ne predviđa ovakve situacije, ili je propušteno učiniti nešto što se čini najlogičnijim u ovakvim situacijama:- imenovati povjerenike koji bi vodili stranačke organizacije do izbora novog vodstva?
Ovaj se unutarstranački spor može interpretirati i kao statutarni i kao personalni, odnosno kao problem manjkave stranačke demokracije od čega ne pati samo HDZ nego i druge, pa i lijevo-liberalne stranke. Uostalom, nisu li i neki SDP-ovi prvotimci bili suspendirani na čak dvije godine zbog javnog iznošenja stranačkog "prljavog rublja", odnosno kritika na račun šefa SDP-a?
Branko Peran i vrh HDZ-a u gradu i županiji već neko vrijeme su na "vi". Prije tri godine (rujan 2017.) Peran je javno optužio župana Gorana Pauka da je "z osvete minirao njegovo imenovanje čelnim čovjekom zatvorskog sustava", a Pauk je na te optužbe hladno konstatirao da Peranove ambicije prelaze u- bolest (!?)

Peran i TO Grebaštica čekaju pravorijek Suda časti, a neki su skloni vjerovati kako bi bivšem čelniku PU Šibensko-kninske stranka ovog puta mogla dati "crveni karton". Sam Peran ne želi ništa komentirati, tek nam je potvrdio da je Temeljni ogranak dobio službenu informaciju o prijedlogu za raspuštanje ogranka i pokretanju stegovnog postupka protiv njega kao predsjednika TO, na što će se, kazao je, svakako žaliti.

Hoće li, nakon svega,pod istim, HDZ-ovim krovom, biti mjesta za sve aktere ove priče…?

17. travanj 2024 02:00