StoryEditorOCM
ŠibenikOŠTRO PREMA VLADAJUĆIMA

Ivica Ledenko pozvao na hitne mjere za revitalizaciju šibenskog zaleđa: ‘Ovaj kraj je zapostavljen od gradske vlasti‘

Piše Šibenski.hr
30. srpnja 2024. - 19:46
”Ovaj kraj je zapostavljen već dugo od šibenske gradske vlasti, neopravdano. Ima svoju perspektivu, a novi projekt hibridnih vlakova Hrvatskih željeznica može vratiti nekadašnji sjaj željezničkom kolodvoru u Perkoviću,” rekao je Ledenko.Ivica Ledenko/

Danas je na Željezničkoj postaji Perković u Sitnom Donjem održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali saborski zastupnik kluba Mosta, Ivica Ledenko, te inicijatori zbora građana iz lokalne zajednice, među kojima je bio i Zoran Kljajić.

Saborski zastupnik Ivica Ledenko istaknuo je važnost održavanja ovakvih skupova na terenu, naglašavajući potrebu za demografskom revitalizacijom zapostavljenih krajeva. "Ovaj kraj je zapostavljen već dugo od šibenske gradske vlasti, neopravdano. Ima svoju perspektivu, a novi projekt hibridnih vlakova Hrvatskih željeznica može vratiti nekadašnji sjaj željezničkom kolodvoru u Perkoviću," rekao je Ledenko.

Posebno je ukazao na potrebu za obnovom prometne infrastrukture, ističući značaj projekta izlaza s autoputa Vrpolje koji bi povezao Primošten i Rogoznicu te olakšao tranzit kroz Brodaricu i Grebašticu. "Burićeva administracija smatra taj projekt ‘science fiction‘, dok se s druge strane grade zahtjevniji projekti poput tunela Sveti Ilija kroz Biokovo," dodao je.

Zoran Kljajić, inicijator zbora građana, detaljno je izložio probleme i inicijative lokalnih mještana. "Naše mjesto je nekad imalo 750 do 800 stanovnika, a sada smo pali na 500. Želimo očuvati javne ustanove poput škole, dječjeg vrtića, ambulante, pošte i željezničkog kolodvora. Tražimo od gradskih vlasti da legaliziraju terene koje su naši sumještani izgradili, kako bi postali pravno prepoznati građani ove države i mogli se dalje razvijati," rekao je Kljajić.

image
Ivica Ledenko/

Naglasio je i potrebu za dodjelom dodatnih 50 terena kako bi se omogućio dolazak novih obitelji, s obzirom na postojeće infrastrukturne kapacitete. "Imamo željeznički kolodvor, poštu, ambulantu, školu, dječji vrtić, magistralni plinovod i vodovod, blizinu autoputa i aerodroma. Ove prednosti možemo iskoristiti za privlačenje novih stanovnika i revitalizaciju našeg mjesta," istaknuo je Kljajić.

Kljajić je također zatražio sufinanciranje dječjeg vrtića u iznosu od 17.000 eura godišnje, što bi značajno olakšalo život obiteljima s djecom. "Naša gradska uprava troši novac na razne manifestacije, a za ovako važnu stvar nemaju sluha. To je minimalan iznos koji bi mnogo značio za našu zajednicu," dodao je.

Ivica Ledenko je obraćanje novinarima zaključio najavom amandmana na proračun za 2025. godinu kojim će se tražiti izrada projektne dokumentacije za zaboravljeni pristup od Vrpolja prema Grebaštici. "Ovdje postoji narod koji želi živjeti na ovom prostoru. Grad Šibenik mora početi rješavati probleme svojih građana na periferiji, a ne samo u centru," zaključio je Ledenko, pozivajući novog ministra demografije na konkretnu akciju.

20. rujan 2024 21:20