StoryEditorOCM
ŠibenikZeleno osvajanje

HTV-ova vrtlarica pokazala kako biljke mogu biti turistička atrakcija i kako običan bosiljak može povezati ljude, Šibenčani je zasuli pitanjima (FOTO)

4. svibnja 2017. - 23:21


Zašto moje hortenzije nisu plave boje, kako orezivati bugenviliju, koja je razlika između lavandina i lavande – samo neka od brojnih pitanja kojima su Šibenčani doslovno zasuli najpoznatiju hrvatsku „vrtlaricu“ Korneliju Benyovski Šoštarić, voditeljicu istoimene HTV-ove emisije.

Benyovski Šoštarić u Šibenik je stigla u na poziv Vinke Protege iz Udruge Terra i Tine Vickov iz agencije Šibenik plus, a u sklopu projekta „Posadi cvijet, probudi svije(s)t“ koji je počeo večeras u gradskoj knjižnici predavanjem popularne „vrtlarice“. Cilj projekta koji je podržala i šibenska Turistička zajednica je ozeleniti povijesnu gradsku jezgru, odnosno potaknuti stanovnike i korisnike poslovnih prostora da posade bilje u vrtovima ako ih imaju ili u pitarima na balkonima, prozorskim daskama ili ispred svojih ulaza na ulici.

A da biljaka u šibenskoj gradskoj jezgri zaista fali osvjedočila se i Benyovski Šoštarić.

-Možda je to profesionalna deformacija, ali uvijek kada negdje dođem tražim i gledam kakvo je bilje. Prošetala sam se Šibenikom i grad je zaista prazan – kazala je dodajući kako vjeruje da će se ta slika promijeniti.
Na taj zaključak nesumnjivo ju je nadahnuo i veliki odaziv Šibenčana nanjezino  predavanje, pa se u multimedijalnoj dvorani knjižnice tražila stolica više.



-Biljke mogu biti i turistička atrakcija. Stepenište na Maloj loži koje je puno cvijeća, vidjela sam to danas, privlačilo je poglede svih koji su prošli, a turisti su to fotografirali! I u Splitu sam vidjela jednu bugenviliju koju su turisti više snimali nego spomenike kulture između kojih je rasla!

Koliko biljke mogu poticati turistički razvoj, pozitivnu energiju i povezivati ljude potvrđuje i primjer iz gradića Izole u Sloveniji. Jedne je mala i uska ulica u tom gradu postala nadaleko poznata nakon što su njeni stanovnici ispred svojih kuća u lončanicama počeli sadi razne vrste bosiljka. O tomu je Benyovski Šoštarić snimila i posebnu emisiju „Vrtlarice“ pa je isječak iz nje prikazan publici. Ono što je u početku bila tek zamisao jedne obitelji, proširilo se na cijelu ulicu i šire, na cijeli grad. U međuvremenu mirišljava ulica ujedinila je svoje stanare koji redovito zajedno feštaju, a grad je dobio i svoj festival „Bazilikijanu“ (basilico, tal. – bosiljak) koji posjećuju brojni turisti kojima se nude zanimljiva jela i slastice s bosiljkom.

Hoće li Šibenik svoje kale uspjeti oplemeniti biljem, kako će osmisliti i ispričati svoju zelenu priču, predstoji vidjeti. Odgovor bi mogao biti pozitivan, ako je suditi prema večerašnjem odazivu Šibenčana, zapravo Šibenčanki, jer je muškaraca predvođenih direktorom TZ Šibenik Dinom Karađolom bilo tek na prste izbrojiti. Ali su zato pažljivo slušali, pitali i zapisivali vrtlaričine savjete!
Sutra će se pak u srednjovjekovnom mediteranskom vrtu sv. Lovre održati radionica sadnje bilja koju će također voditi Kornelija Benyovski Šoštarić, a u subotu od 10 – 15 sati na Maloj loži održat će se sajam cvijeća.

 

27. travanj 2024 18:34