StoryEditorOCM
Šibenikveliki interes

Grad osigurao asistente: u šibenskim osnovnim školama od jeseni i 39 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju

Piše Katarina Rudan
4. kolovoza 2021. - 20:18

U osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, osim učenika, učitelja i nastavnika, prvog dana nove školske godine bit će i 39 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Naime, Grad je prije ljeta prijavio projektni prijedlog pod nazivom "Pomoćnici u nastavi 3", na otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV".

Iako projektni prijedlog još nije odobren, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je suglasnosti za podršku i Grad je početkom srpnja objavio natječaj za 41 slobodno radno mjesto pomoćnika u nastavi i jedno mjesto za stručnog komunikacijskog posrednika.

– Provedena je natječajna procedura i povjerenstvo je donijelo odluku o prijemu 39 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika, dok za dvoje pomoćnika u nastavi još čekamo suglasnost roditelja. Inače, interes kandidata je bio jako velik i stiglo nam je više od 80 prijava. Dvadesetak prijavljenih na natječaj nije se pojavilo na intervjuu i automatski su ispali iz konkurencije – kaže nam Mate Petrović, viši savjetnik za društvene projekte u šibenskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti. Dodaje da su primljene osobe koje imaju iskustvo i koje su prošle edukaciju za pomoćnike u nastavi.

image
Zgrada Osnovne škole Tina Ujevića na Baldekinu
Nikša Stipaničev/Cropix

– U pravilu, a to smo radili i prijašnjih godina, prednost pri izboru imali su pomoćnici koji su već radili prijašnjih godina. Većina ih nastavlja raditi s učenicima s kojima su i do sada radili i dobro se poznaju. Budući da se radi o osjetljivoj skupini, to je za učenike najbolje – reče Petrović.

Što se samog projektnog prijedloga tiče, prije nekoliko dana iz resornog je ministarstva stigla obavijest da je prijedlog dobio 96 od maksimalnih 100 bodova ocjene kvalitete programa.

– Praktički, projekt je prošao i sada čekamo odluku o financiranju. Planirana vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna, uz sufinanciranje od 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz državnih izvora, a trajanje projekta je 12 mjeseci i odnosi se na školsku godinu 2021./2022. – kaže Petrović.

Partneri na projektu "Pomoćnici u nastavi 3" su škole u kojima će pomoćnici u nastavi i raditi. To su OŠ "Meterize", OŠ Tina Ujevića, OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Fausta Vrančića, OŠ Petra Krešimira IV, OŠ "Vidici", OŠ "Brodarica" i OŠ Jurja Dalmatinca.

19. travanj 2024 09:49