stdClass Object ( [id] => 471595 [title] => Golemom radnom akcijom Šibenik se pretvara u ogromni apartman - pardon mrtvi grad (FOTO) [alias] => golemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prolazite li starom gradskom jezgrom Šibenika ovih dana, nije zgorega na glavu stavit kacigu, a na škinu reflektirajući prslučić iz paketa autoopreme - da vas uoče iz kamiona, bagerića, s dizalica, građevinskih liftova, sa skela i krovova, dok se pokušavate dokopati slobodnog prostora... negdje tamo u prigradskim dijelovima Šibenika...

Da! Trebate i gas-masku ili bar onu zelenkastu liječničku, za prolaz kroz oblake prašine. Kako su to sitne, uske uličice, u njih mogu zaći samo manji kamioncini, 'tamići' od tri tone, koji šutu i ostali materijal još i mogu ukrcati na samom gradilištu. Do većih kamiona vozi malešni bager s onom velikom 'žlicom' na prednjem dijelu. Bagerić - gle! - ulazi kroz vrata u utrobu srednjovjekovne palače Galbiani, unutra grabi šutu koja se ruši s trećeg, četvrtog kata, i Kalelargom je vozi do kamiona na trgu ispred Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Kad je ubaci u kamion, vidljivost na dva tamošnja štekata smanjuje se za pedeset posto, prolaznici naglo ubrzavaju hod, počinju se uvlačiti u kolare i motati šalove oko glave.

Želite uteći iz oblaka prašine, s puta kamionima i bagerima koji piče Kalelargom kao kroz industrijsku zonu?
Okrenete od Male lože prema Starom pazaru: na putu je novo gradilište, obnavlja se neka stara kuća. Da ćete Ulicom starog kazališta - ma kakvi! Nova šuta, nove gomile kamenja i vreće materijala, željezo za armiranje. Šmugnete u Ulicu Nove crkve? Nema šanse: dva gradilišta!

Nema uličice u staroj gradskoj jezgri u kojoj ne vrije neko gradilište. Mnoge su ulice nadsvođene pa se prolazi kroz tunele: kad se gradilište uvečer smiri ostaje pino silvestre - divan miris friške borovine kroz koju se krećete.
Tražite spas u Docu, uz more: neznano odakle, negdje iz dubina onih spletova skala i prolaza koje se ruše od visina svetog Mihovila, dolje uz more gomilaju se vreće - brdo šute! Krenete uzbrdo, skalama i kalama Gorice - ista stvar. Odnekud izrone dva majstora u trlišu sa dvi kariole negdje oko sv. Lovre, muku mučeći da ručno izvuku tikule ko zna na koju visinu i u koji kantun, a sve je tu uzaskale -nizaskale...

U staroj gradskoj jezgri Šibenika u kojoj u zimske dane ionako nema žive duše, daleko su brojniji građevinski radnici od građana prolaznika - nedaj Bože stanovnika. Kad ova golema radna akcija završi tih će, stanovnika, biti još i manje: ništa se ovdje ne gradi i ne uređuje da bi u starom gradu netko živio: da bi djeca nabijala loptu, da bi mirišala juha iz prvog kata, da bi vas pogodila kap s tiramole! Ma kakvi: sreća je jedino u tome da se neke kuće više neće rušiti prolaznicima po glavi. Nesreća - sve se to pretvara u jedan golemi apartman, a to znači - izuzev dva ljetna mjeseca - u mrtvi grad.

Od četrdeset i pete kad je Šibenik obnavljan poslije savezničkog bombardiranja, nije izgledao ovako: kao jedno ogromno gradilište! Šibenski konzervatori nikad nisu imali ovakvu koncentraciju posla u samo jednoj sezoni.
Napravili smo s njima đir po tom gradilištu. Umjesto radne odjeće i kaciga, oni šporkavaju svoju civilnu robu i postole a kacige im pozajme građevinari. Matično Ministarstvo kulture podrazumjeva terenski rad ali ne i terensku odjeću...

S nama su ravnatelj Konzervatorskog odjela u Šibeniku arhitekt Tomislav Petrinec i njegove dvije šibenske kolegice, više stručne savjetnice konzervatorice, arhitektica Živana Stošić i povjesničarka umjetnosti Dijana Bolanča. Na trgu zvanom Medulić (uskoro ćemo ga zvati hotelsko-apartmansko naselje Medulić), uređuju se dvije gradske palače: Divnić, u kojoj će biti mali luksuzni hotel s osam soba, i Galbiani, u kojoj će se ostvariti davna ideja o uređenju crkvenog, odnosno katedralnog muzeja (premda nije jasno zašto se odjednom zove prezentacijski centar a ne muzej, kako je to desetljećima zazivao biskup u miru Ante Ivas!?!), s restoranom.

- Čekamo rezultate arheoloških istraživanja u palači Galbiani da bismo mogli eventualno revidirati projekt. Palača je imala brojne povijesne promjene, sad je to veliki kompleks slojevito pregrađivan i dograđivan, s prolazima, različitim niveletama, otvorima, napravljen je konzervatorski elaborat ali tek kad se završe istraživački radovi i protumače nalazi arhitekture, finalizirat će se projekt. Mi smo u stalnom nadzoru i stalnom usmjeravanju projektanta - govori konzervatorica Živana Stošić.

Dijagonalno od Galbiani je palača Divnić. Splitski investitor 'Palača Divnić doo' na koncu je pristao da vrijedna stropna slikarija ostane na mjestu nekadašnjeg kućnog salona u prvom katu - imali su ideju preseliti je u prizemlje u budući javni prostor, ali konzervatori nisu dali:

- Nije to samo jedna stropna slikarija, to je bio intergralni prostor salona devetnaestog stoljeća, dakle i strop, i zidovi, parket - sve je to trebalo sačuvati na originalnom mjestu jer osim što je zaštićena palača, dodatno je pod zaštitom salon, taj piano nobile koji je bio rezidencijalni dio objekta. Evo, iako je palača privatna, Ministarstvo kulture financira obnovu freske koja je sad u restauratorskom zavodu u Splitu. Ovakvi su oslici rijetki u Dalmaciji, pronađeni su još jedino u palači Bajamonti u Splitu.
Salon ostaje na starom mjestu a stvar je promidžbe i menadžmenta hotela kako će prikazati priču o toj vrednoti.
Skidajući žbuku s pročelja, radnici su na palači pronašli do sada skriveni grb obitelji Divnić iz petnaestog stoljeća. Bit će restauriran i postavljen na pročelje.

Rušenje ex zgrade Revije za potrebe novog hotela na obali bilo je, po riječima ravnatelja Petrinca, bolna eutanazija ali - drugačije se nije moglo:
- Ostala je nakon bombardiranja tek jedna trećina stare zgrade, stalno prepravljane, današnji izgled nije bio izvoran. To je bila jedna, da tako kažem, izmučena situacija u kojoj smo odlučili dati šansu da se kvalitetnom suvremenom arhitekturom, odnosno interpolacijom, naravno, u zadanim gabaritima, konsolidira cijeli taj dio na obali..

Konzervatori na dnevnoj i 'satnoj' bazi prate sve nove zahvate, evo, na kući Iljadica, jedinoj secesijskoj koja ide u obnovu fasade, na jednom od najstarijih šibenskih stambenih kompleksa u srcu stare jezgre, na Galeri:
- Prvi put postigli smo da Grad bude privremeni skrbnik zgrade kojoj treba skinuti krov i gornji kat jer su pukotine zbog nestručne sanacije krova takve da je postala opasna: kuća je kompletno privatna, a Grad je to pravno uredio hipotekarnim odnosima sa stanarima - zbog toga smo jako zadovoljni i svaka čast odluci gradske uoprave - govore konzervatori.


Počinju sve novi radovi
Poslije 'duge i teške bolesti' ograđeno je gradilište novog poslovno-stambenog bloka na staroj Peškariji - malo niže katedrale sv. Jakova. Popravci očekuju i palaču Rossini - u prizemelju neki Splićanin otvara suvenirnicu. Kuća koja gleda na Kalelargu i Jurja Barakovića - dobit će novi krov. Uređuje se prizemlje prostora Argentum u Zagrebačkoj iliti Masnoj ulici. U Antuna Vrančića su i bez obavijesti konzervatorima promijenili krov...i tako dalje, i tako dalje.


I Duje Draganja dolazi na Medulić
Novi stanovnik famoznog šibenskog Medulića je i proslavljeni plivač Duje Draganja. U Kralja Tomislava 9, na kantunu gdje je bila mitska šibenska parfumerija „Miami“ a nekoć davno slastičarnica, Duje uređuje u donjoj etaži zalogajnicu sirove prehrane, a u prizemlju bistro. Konzervatori su uvjetovali ostanak starog drvenog izloga a Duje je sam kod jednog šibenskog kolekcionara fotografija pronašao sliku i sad će na radost i pohvalu konzervatora - a i svakog Šibenčanina - napraviti izlog kako je nekad izgledao:
- Vjerujte, bit će to prilično skupa donacija jednog privatnika javnom prostoru stare gradske jezgre Šibenika ali nije mi žao - kaže Duje.


Hoteli, apartmani, suvenirnice...
Dakle, osim starog i do sada jedinog Hotela Jadran, Šibenik je na Meduliću već dobio mali Hotel Life Palace Heritage, sad će dobiti i maleni hotel koji metar dalje u kući Divnić, pa će dobiti novi hotel na obali, ex Revija, šuška se da će poslovno-stambeni kompleks peškarija imati hotelski dio (konzervatori o tome ništa ne znaju)... apartmanima se ne zna broja! Opću je apartmanizaciju potaklo čuveno formiranje famozne recepcije Raspršeni hoteli - recepcija je u međuvremenu krepala a ljudu se pomamili za apartmanima...
Kaže meni moj „sobni“ kolega: kad se grade vrtići, škole, bolnice, onda se napravi staregija i plan i tzv „mreža“ da se zna gdje, za koga i koliko...
Tako bi trebalo biti i kad se grade hoteli, apartmani, hosteli... To u Šibeniku nitko nije napravio. Investitorima u smještajne kapacitete treba poželjeti puno sreće i naklonosti s nebesa...
A trgovinski dio već je počeo funkcionirati štandovski: u listopadu se dućani i izlozi samog centra grada prazne, svjetla se gase a trgovine nestaju- baš kao štandovi i bankarele...


Pomama Splićana za Šibenikom
Površan pregled lokacija koje se uređuju u staroj jezgri Šibenika govori o tome kako su za Šibenik naročito zainteresirani - Splićani. Osim Duje Draganje koji svojim imenom i prezimenom stoji iza svoje investicije, zna se da sa splitske strane dolazi investitor na Peškariji, u palači Divnić, u manjem prostoru Palače Rossini...ali izravne investitore još ne znamo - ako ikad saznamo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREŠIMIR S KACIGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-03 13:30:52 [created_by] => 3143 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-03 13:30:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-03 13:30:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7441 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490602.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490600.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8493011.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8493018.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490593.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490595.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490598.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490587.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490584.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490585.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490606.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490611.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490609.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490597.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490614.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490589.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490583.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490615.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490616.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490619.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490617.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490620.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490613.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490586.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490582.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490588.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490604.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490591.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490623.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490622.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490625.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490624.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8490621.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8496455.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8496457.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8496453.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/03\/03\/VIJ-\u0160ibenik\/8193454.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x2000"},{"size0":"864x1152"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x758"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x861"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x877"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x2000"},{"size0":"1200x2000"},{"size0":"1200x2000"},{"size0":"1200x790"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38913728 Threads: 3 Questions: 7135090794 Slow queries: 3314632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609296097 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/golemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto-471595 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/golemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto-471595?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271611 [name] => šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472721 [name] => radovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radovi [link] => /tag/radovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 296210 [name] => stara gradska jezgra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stara-gradska-jezgra [link] => /tag/stara-gradska-jezgra ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297344 [name] => mrtav grad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mrtav-grad [link] => /tag/mrtav-grad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 376416 [name] => apartman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartman [link] => /tag/apartman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREŠIMIR S KACIGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Golemom radnom akcijom Šibenik se pretvara u ogromni apartman - pardon mrtvi grad (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3143 [name] => Jordanka Grubač [username] => jordanka-gruba [email] => jordanka-gruba@sd.hr [password] => $2y$10$mfgr/rLSzS.YG29Joawh8eMoSixr2ky.oJA2tbFx5IhCFP1KqO0o2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jordanka-grubac-3143 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1661 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2ca3bd7500ba4a410e63bb33d936aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490602.jpg [galleryCount] => 37 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490602.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490600.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8493011.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8493018.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490593.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490595.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490598.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490587.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490584.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490585.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490606.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490611.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490609.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490597.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490614.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490589.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490583.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490615.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490616.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490619.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490617.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490620.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490613.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490586.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490582.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490588.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490604.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490591.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490623.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490622.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490625.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490624.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8490621.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8496455.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8496457.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8496453.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/03/03/VIJ-Šibenik/8193454.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prolazite li starom gradskom jezgrom Šibenika ovih dana, nije zgorega na glavu stavit kacigu, a na škinu reflektirajući prslučić iz paketa autoopreme - da vas uoče iz kamiona, bagerića, s dizalica, građevinskih liftova, sa skela i krovova, dok se pokušavate dokopati slobodnog prostora... negdje tamo u prigradskim dijelovima Šibenika...

Da! Trebate i gas-masku ili bar onu zelenkastu liječničku, za prolaz kroz oblake prašine. Kako su to sitne, uske uličice, u njih mogu zaći samo manji kamioncini, 'tamići' od tri tone, koji šutu i ostali materijal još i mogu ukrcati na samom gradilištu. Do većih kamiona vozi malešni bager s onom velikom 'žlicom' na prednjem dijelu. Bagerić - gle! - ulazi kroz vrata u utrobu srednjovjekovne palače Galbiani, unutra grabi šutu koja se ruši s trećeg, četvrtog kata, i Kalelargom je vozi do kamiona na trgu ispred Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Kad je ubaci u kamion, vidljivost na dva tamošnja štekata smanjuje se za pedeset posto, prolaznici naglo ubrzavaju hod, počinju se uvlačiti u kolare i motati šalove oko glave.

Želite uteći iz oblaka prašine, s puta kamionima i bagerima koji piče Kalelargom kao kroz industrijsku zonu?
Okrenete od Male lože prema Starom pazaru: na putu je novo gradilište, obnavlja se neka stara kuća. Da ćete Ulicom starog kazališta - ma kakvi! Nova šuta, nove gomile kamenja i vreće materijala, željezo za armiranje. Šmugnete u Ulicu Nove crkve? Nema šanse: dva gradilišta!

Nema uličice u staroj gradskoj jezgri u kojoj ne vrije neko gradilište. Mnoge su ulice nadsvođene pa se prolazi kroz tunele: kad se gradilište uvečer smiri ostaje pino silvestre - divan miris friške borovine kroz koju se krećete.
Tražite spas u Docu, uz more: neznano odakle, negdje iz dubina onih spletova skala i prolaza koje se ruše od visina svetog Mihovila, dolje uz more gomilaju se vreće - brdo šute! Krenete uzbrdo, skalama i kalama Gorice - ista stvar. Odnekud izrone dva majstora u trlišu sa dvi kariole negdje oko sv. Lovre, muku mučeći da ručno izvuku tikule ko zna na koju visinu i u koji kantun, a sve je tu uzaskale -nizaskale...

U staroj gradskoj jezgri Šibenika u kojoj u zimske dane ionako nema žive duše, daleko su brojniji građevinski radnici od građana prolaznika - nedaj Bože stanovnika. Kad ova golema radna akcija završi tih će, stanovnika, biti još i manje: ništa se ovdje ne gradi i ne uređuje da bi u starom gradu netko živio: da bi djeca nabijala loptu, da bi mirišala juha iz prvog kata, da bi vas pogodila kap s tiramole! Ma kakvi: sreća je jedino u tome da se neke kuće više neće rušiti prolaznicima po glavi. Nesreća - sve se to pretvara u jedan golemi apartman, a to znači - izuzev dva ljetna mjeseca - u mrtvi grad.

Od četrdeset i pete kad je Šibenik obnavljan poslije savezničkog bombardiranja, nije izgledao ovako: kao jedno ogromno gradilište! Šibenski konzervatori nikad nisu imali ovakvu koncentraciju posla u samo jednoj sezoni.
Napravili smo s njima đir po tom gradilištu. Umjesto radne odjeće i kaciga, oni šporkavaju svoju civilnu robu i postole a kacige im pozajme građevinari. Matično Ministarstvo kulture podrazumjeva terenski rad ali ne i terensku odjeću...

S nama su ravnatelj Konzervatorskog odjela u Šibeniku arhitekt Tomislav Petrinec i njegove dvije šibenske kolegice, više stručne savjetnice konzervatorice, arhitektica Živana Stošić i povjesničarka umjetnosti Dijana Bolanča. Na trgu zvanom Medulić (uskoro ćemo ga zvati hotelsko-apartmansko naselje Medulić), uređuju se dvije gradske palače: Divnić, u kojoj će biti mali luksuzni hotel s osam soba, i Galbiani, u kojoj će se ostvariti davna ideja o uređenju crkvenog, odnosno katedralnog muzeja (premda nije jasno zašto se odjednom zove prezentacijski centar a ne muzej, kako je to desetljećima zazivao biskup u miru Ante Ivas!?!), s restoranom.

- Čekamo rezultate arheoloških istraživanja u palači Galbiani da bismo mogli eventualno revidirati projekt. Palača je imala brojne povijesne promjene, sad je to veliki kompleks slojevito pregrađivan i dograđivan, s prolazima, različitim niveletama, otvorima, napravljen je konzervatorski elaborat ali tek kad se završe istraživački radovi i protumače nalazi arhitekture, finalizirat će se projekt. Mi smo u stalnom nadzoru i stalnom usmjeravanju projektanta - govori konzervatorica Živana Stošić.

Dijagonalno od Galbiani je palača Divnić. Splitski investitor 'Palača Divnić doo' na koncu je pristao da vrijedna stropna slikarija ostane na mjestu nekadašnjeg kućnog salona u prvom katu - imali su ideju preseliti je u prizemlje u budući javni prostor, ali konzervatori nisu dali:

- Nije to samo jedna stropna slikarija, to je bio intergralni prostor salona devetnaestog stoljeća, dakle i strop, i zidovi, parket - sve je to trebalo sačuvati na originalnom mjestu jer osim što je zaštićena palača, dodatno je pod zaštitom salon, taj piano nobile koji je bio rezidencijalni dio objekta. Evo, iako je palača privatna, Ministarstvo kulture financira obnovu freske koja je sad u restauratorskom zavodu u Splitu. Ovakvi su oslici rijetki u Dalmaciji, pronađeni su još jedino u palači Bajamonti u Splitu.
Salon ostaje na starom mjestu a stvar je promidžbe i menadžmenta hotela kako će prikazati priču o toj vrednoti.
Skidajući žbuku s pročelja, radnici su na palači pronašli do sada skriveni grb obitelji Divnić iz petnaestog stoljeća. Bit će restauriran i postavljen na pročelje.

Rušenje ex zgrade Revije za potrebe novog hotela na obali bilo je, po riječima ravnatelja Petrinca, bolna eutanazija ali - drugačije se nije moglo:
- Ostala je nakon bombardiranja tek jedna trećina stare zgrade, stalno prepravljane, današnji izgled nije bio izvoran. To je bila jedna, da tako kažem, izmučena situacija u kojoj smo odlučili dati šansu da se kvalitetnom suvremenom arhitekturom, odnosno interpolacijom, naravno, u zadanim gabaritima, konsolidira cijeli taj dio na obali..

Konzervatori na dnevnoj i 'satnoj' bazi prate sve nove zahvate, evo, na kući Iljadica, jedinoj secesijskoj koja ide u obnovu fasade, na jednom od najstarijih šibenskih stambenih kompleksa u srcu stare jezgre, na Galeri:
- Prvi put postigli smo da Grad bude privremeni skrbnik zgrade kojoj treba skinuti krov i gornji kat jer su pukotine zbog nestručne sanacije krova takve da je postala opasna: kuća je kompletno privatna, a Grad je to pravno uredio hipotekarnim odnosima sa stanarima - zbog toga smo jako zadovoljni i svaka čast odluci gradske uoprave - govore konzervatori.


Počinju sve novi radovi
Poslije 'duge i teške bolesti' ograđeno je gradilište novog poslovno-stambenog bloka na staroj Peškariji - malo niže katedrale sv. Jakova. Popravci očekuju i palaču Rossini - u prizemelju neki Splićanin otvara suvenirnicu. Kuća koja gleda na Kalelargu i Jurja Barakovića - dobit će novi krov. Uređuje se prizemlje prostora Argentum u Zagrebačkoj iliti Masnoj ulici. U Antuna Vrančića su i bez obavijesti konzervatorima promijenili krov...i tako dalje, i tako dalje.


I Duje Draganja dolazi na Medulić
Novi stanovnik famoznog šibenskog Medulića je i proslavljeni plivač Duje Draganja. U Kralja Tomislava 9, na kantunu gdje je bila mitska šibenska parfumerija „Miami“ a nekoć davno slastičarnica, Duje uređuje u donjoj etaži zalogajnicu sirove prehrane, a u prizemlju bistro. Konzervatori su uvjetovali ostanak starog drvenog izloga a Duje je sam kod jednog šibenskog kolekcionara fotografija pronašao sliku i sad će na radost i pohvalu konzervatora - a i svakog Šibenčanina - napraviti izlog kako je nekad izgledao:
- Vjerujte, bit će to prilično skupa donacija jednog privatnika javnom prostoru stare gradske jezgre Šibenika ali nije mi žao - kaže Duje.


Hoteli, apartmani, suvenirnice...
Dakle, osim starog i do sada jedinog Hotela Jadran, Šibenik je na Meduliću već dobio mali Hotel Life Palace Heritage, sad će dobiti i maleni hotel koji metar dalje u kući Divnić, pa će dobiti novi hotel na obali, ex Revija, šuška se da će poslovno-stambeni kompleks peškarija imati hotelski dio (konzervatori o tome ništa ne znaju)... apartmanima se ne zna broja! Opću je apartmanizaciju potaklo čuveno formiranje famozne recepcije Raspršeni hoteli - recepcija je u međuvremenu krepala a ljudu se pomamili za apartmanima...
Kaže meni moj „sobni“ kolega: kad se grade vrtići, škole, bolnice, onda se napravi staregija i plan i tzv „mreža“ da se zna gdje, za koga i koliko...
Tako bi trebalo biti i kad se grade hoteli, apartmani, hosteli... To u Šibeniku nitko nije napravio. Investitorima u smještajne kapacitete treba poželjeti puno sreće i naklonosti s nebesa...
A trgovinski dio već je počeo funkcionirati štandovski: u listopadu se dućani i izlozi samog centra grada prazne, svjetla se gase a trgovine nestaju- baš kao štandovi i bankarele...


Pomama Splićana za Šibenikom
Površan pregled lokacija koje se uređuju u staroj jezgri Šibenika govori o tome kako su za Šibenik naročito zainteresirani - Splićani. Osim Duje Draganje koji svojim imenom i prezimenom stoji iza svoje investicije, zna se da sa splitske strane dolazi investitor na Peškariji, u palači Divnić, u manjem prostoru Palače Rossini...ali izravne investitore još ne znamo - ako ikad saznamo.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/golemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto-471595 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a18cca274760fd7935a857dfefec9bb2c189269 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Golemom+radnom+akcijom+%C5%A0ibenik+se+pretvara+u+ogromni+apartman+-+pardon+mrtvi+grad+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fgolemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto-471595 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fgolemom-radnom-akcijom-sibenik-se-pretvara-u-ogromni-apartman-pardon-mrtvi-grad-foto-471595 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREŠIMIR S KACIGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikKREŠIMIR S KACIGOM

Golemom radnom akcijom Šibenik se pretvara u ogromni apartman - pardon mrtvi grad (FOTO)

3. ožujka 2017. - 14:30

Prolazite li starom gradskom jezgrom Šibenika ovih dana, nije zgorega na glavu stavit kacigu, a na škinu reflektirajući prslučić iz paketa autoopreme - da vas uoče iz kamiona, bagerića, s dizalica, građevinskih liftova, sa skela i krovova, dok se pokušavate dokopati slobodnog prostora... negdje tamo u prigradskim dijelovima Šibenika...

Da! Trebate i gas-masku ili bar onu zelenkastu liječničku, za prolaz kroz oblake prašine. Kako su to sitne, uske uličice, u njih mogu zaći samo manji kamioncini, 'tamići' od tri tone, koji šutu i ostali materijal još i mogu ukrcati na samom gradilištu. Do većih kamiona vozi malešni bager s onom velikom 'žlicom' na prednjem dijelu. Bagerić - gle! - ulazi kroz vrata u utrobu srednjovjekovne palače Galbiani, unutra grabi šutu koja se ruši s trećeg, četvrtog kata, i Kalelargom je vozi do kamiona na trgu ispred Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Kad je ubaci u kamion, vidljivost na dva tamošnja štekata smanjuje se za pedeset posto, prolaznici naglo ubrzavaju hod, počinju se uvlačiti u kolare i motati šalove oko glave.

Želite uteći iz oblaka prašine, s puta kamionima i bagerima koji piče Kalelargom kao kroz industrijsku zonu?
Okrenete od Male lože prema Starom pazaru: na putu je novo gradilište, obnavlja se neka stara kuća. Da ćete Ulicom starog kazališta - ma kakvi! Nova šuta, nove gomile kamenja i vreće materijala, željezo za armiranje. Šmugnete u Ulicu Nove crkve? Nema šanse: dva gradilišta!

Nema uličice u staroj gradskoj jezgri u kojoj ne vrije neko gradilište. Mnoge su ulice nadsvođene pa se prolazi kroz tunele: kad se gradilište uvečer smiri ostaje pino silvestre - divan miris friške borovine kroz koju se krećete.
Tražite spas u Docu, uz more: neznano odakle, negdje iz dubina onih spletova skala i prolaza koje se ruše od visina svetog Mihovila, dolje uz more gomilaju se vreće - brdo šute! Krenete uzbrdo, skalama i kalama Gorice - ista stvar. Odnekud izrone dva majstora u trlišu sa dvi kariole negdje oko sv. Lovre, muku mučeći da ručno izvuku tikule ko zna na koju visinu i u koji kantun, a sve je tu uzaskale -nizaskale...

U staroj gradskoj jezgri Šibenika u kojoj u zimske dane ionako nema žive duše, daleko su brojniji građevinski radnici od građana prolaznika - nedaj Bože stanovnika. Kad ova golema radna akcija završi tih će, stanovnika, biti još i manje: ništa se ovdje ne gradi i ne uređuje da bi u starom gradu netko živio: da bi djeca nabijala loptu, da bi mirišala juha iz prvog kata, da bi vas pogodila kap s tiramole! Ma kakvi: sreća je jedino u tome da se neke kuće više neće rušiti prolaznicima po glavi. Nesreća - sve se to pretvara u jedan golemi apartman, a to znači - izuzev dva ljetna mjeseca - u mrtvi grad.

Od četrdeset i pete kad je Šibenik obnavljan poslije savezničkog bombardiranja, nije izgledao ovako: kao jedno ogromno gradilište! Šibenski konzervatori nikad nisu imali ovakvu koncentraciju posla u samo jednoj sezoni.
Napravili smo s njima đir po tom gradilištu. Umjesto radne odjeće i kaciga, oni šporkavaju svoju civilnu robu i postole a kacige im pozajme građevinari. Matično Ministarstvo kulture podrazumjeva terenski rad ali ne i terensku odjeću...

S nama su ravnatelj Konzervatorskog odjela u Šibeniku arhitekt Tomislav Petrinec i njegove dvije šibenske kolegice, više stručne savjetnice konzervatorice, arhitektica Živana Stošić i povjesničarka umjetnosti Dijana Bolanča. Na trgu zvanom Medulić (uskoro ćemo ga zvati hotelsko-apartmansko naselje Medulić), uređuju se dvije gradske palače: Divnić, u kojoj će biti mali luksuzni hotel s osam soba, i Galbiani, u kojoj će se ostvariti davna ideja o uređenju crkvenog, odnosno katedralnog muzeja (premda nije jasno zašto se odjednom zove prezentacijski centar a ne muzej, kako je to desetljećima zazivao biskup u miru Ante Ivas!?!), s restoranom.

- Čekamo rezultate arheoloških istraživanja u palači Galbiani da bismo mogli eventualno revidirati projekt. Palača je imala brojne povijesne promjene, sad je to veliki kompleks slojevito pregrađivan i dograđivan, s prolazima, različitim niveletama, otvorima, napravljen je konzervatorski elaborat ali tek kad se završe istraživački radovi i protumače nalazi arhitekture, finalizirat će se projekt. Mi smo u stalnom nadzoru i stalnom usmjeravanju projektanta - govori konzervatorica Živana Stošić.

Dijagonalno od Galbiani je palača Divnić. Splitski investitor 'Palača Divnić doo' na koncu je pristao da vrijedna stropna slikarija ostane na mjestu nekadašnjeg kućnog salona u prvom katu - imali su ideju preseliti je u prizemlje u budući javni prostor, ali konzervatori nisu dali:

- Nije to samo jedna stropna slikarija, to je bio intergralni prostor salona devetnaestog stoljeća, dakle i strop, i zidovi, parket - sve je to trebalo sačuvati na originalnom mjestu jer osim što je zaštićena palača, dodatno je pod zaštitom salon, taj piano nobile koji je bio rezidencijalni dio objekta. Evo, iako je palača privatna, Ministarstvo kulture financira obnovu freske koja je sad u restauratorskom zavodu u Splitu. Ovakvi su oslici rijetki u Dalmaciji, pronađeni su još jedino u palači Bajamonti u Splitu.
Salon ostaje na starom mjestu a stvar je promidžbe i menadžmenta hotela kako će prikazati priču o toj vrednoti.
Skidajući žbuku s pročelja, radnici su na palači pronašli do sada skriveni grb obitelji Divnić iz petnaestog stoljeća. Bit će restauriran i postavljen na pročelje.

Rušenje ex zgrade Revije za potrebe novog hotela na obali bilo je, po riječima ravnatelja Petrinca, bolna eutanazija ali - drugačije se nije moglo:
- Ostala je nakon bombardiranja tek jedna trećina stare zgrade, stalno prepravljane, današnji izgled nije bio izvoran. To je bila jedna, da tako kažem, izmučena situacija u kojoj smo odlučili dati šansu da se kvalitetnom suvremenom arhitekturom, odnosno interpolacijom, naravno, u zadanim gabaritima, konsolidira cijeli taj dio na obali..

Konzervatori na dnevnoj i 'satnoj' bazi prate sve nove zahvate, evo, na kući Iljadica, jedinoj secesijskoj koja ide u obnovu fasade, na jednom od najstarijih šibenskih stambenih kompleksa u srcu stare jezgre, na Galeri:
- Prvi put postigli smo da Grad bude privremeni skrbnik zgrade kojoj treba skinuti krov i gornji kat jer su pukotine zbog nestručne sanacije krova takve da je postala opasna: kuća je kompletno privatna, a Grad je to pravno uredio hipotekarnim odnosima sa stanarima - zbog toga smo jako zadovoljni i svaka čast odluci gradske uoprave - govore konzervatori.


Počinju sve novi radovi
Poslije 'duge i teške bolesti' ograđeno je gradilište novog poslovno-stambenog bloka na staroj Peškariji - malo niže katedrale sv. Jakova. Popravci očekuju i palaču Rossini - u prizemelju neki Splićanin otvara suvenirnicu. Kuća koja gleda na Kalelargu i Jurja Barakovića - dobit će novi krov. Uređuje se prizemlje prostora Argentum u Zagrebačkoj iliti Masnoj ulici. U Antuna Vrančića su i bez obavijesti konzervatorima promijenili krov...i tako dalje, i tako dalje.


I Duje Draganja dolazi na Medulić
Novi stanovnik famoznog šibenskog Medulića je i proslavljeni plivač Duje Draganja. U Kralja Tomislava 9, na kantunu gdje je bila mitska šibenska parfumerija „Miami“ a nekoć davno slastičarnica, Duje uređuje u donjoj etaži zalogajnicu sirove prehrane, a u prizemlju bistro. Konzervatori su uvjetovali ostanak starog drvenog izloga a Duje je sam kod jednog šibenskog kolekcionara fotografija pronašao sliku i sad će na radost i pohvalu konzervatora - a i svakog Šibenčanina - napraviti izlog kako je nekad izgledao:
- Vjerujte, bit će to prilično skupa donacija jednog privatnika javnom prostoru stare gradske jezgre Šibenika ali nije mi žao - kaže Duje.


Hoteli, apartmani, suvenirnice...
Dakle, osim starog i do sada jedinog Hotela Jadran, Šibenik je na Meduliću već dobio mali Hotel Life Palace Heritage, sad će dobiti i maleni hotel koji metar dalje u kući Divnić, pa će dobiti novi hotel na obali, ex Revija, šuška se da će poslovno-stambeni kompleks peškarija imati hotelski dio (konzervatori o tome ništa ne znaju)... apartmanima se ne zna broja! Opću je apartmanizaciju potaklo čuveno formiranje famozne recepcije Raspršeni hoteli - recepcija je u međuvremenu krepala a ljudu se pomamili za apartmanima...
Kaže meni moj „sobni“ kolega: kad se grade vrtići, škole, bolnice, onda se napravi staregija i plan i tzv „mreža“ da se zna gdje, za koga i koliko...
Tako bi trebalo biti i kad se grade hoteli, apartmani, hosteli... To u Šibeniku nitko nije napravio. Investitorima u smještajne kapacitete treba poželjeti puno sreće i naklonosti s nebesa...
A trgovinski dio već je počeo funkcionirati štandovski: u listopadu se dućani i izlozi samog centra grada prazne, svjetla se gase a trgovine nestaju- baš kao štandovi i bankarele...


Pomama Splićana za Šibenikom
Površan pregled lokacija koje se uređuju u staroj jezgri Šibenika govori o tome kako su za Šibenik naročito zainteresirani - Splićani. Osim Duje Draganje koji svojim imenom i prezimenom stoji iza svoje investicije, zna se da sa splitske strane dolazi investitor na Peškariji, u palači Divnić, u manjem prostoru Palače Rossini...ali izravne investitore još ne znamo - ako ikad saznamo.

20. svibanj 2024 22:54