StoryEditorOCM
Šibenikberba 1961.

Generacija nogometaša i doktora: maturanti slavne Šibenske gimnazije proslavili veliki jubilej

Piše Ivo Mikuličin
26. rujna 2021. - 15:10

Ni sve prisutnija pandemija koronavirusa nije bila prepreka da se u Krešimirovu gradu ponovno okupe dame i gospoda, radi proslave 60. obljetnice mature u nadaleko poznatoj Šibenskoj gimnaziji.

Od njih 96, mahom rođenih ratne 1942. godine, na drugi svijet ih se preselila gotovo polovica. Stoga je okupljanje počelo sjetnom misom u crkvi sv. Frane, a nastavljeno ugodnim druženjem i čavrljanjem u hotelu „Jadran“.

- Svaka čast organizatorima. Nisu nas činili da puno hodamo. Od sv. Frane do hotela je jedva 150 metara, pa se nismo stigli umoriti prije ručka – (polu)ozbiljno je zborio pravnik Ante Žaja, puno poznatiji kao nogometaš Šibenika i Hajduka, te direktor splitskog prvoligaša. A Ante nije bio jedini od nazočnih veterana Šibenika i Hajduka. Drugi je iz iste generacije Anđelko Aralica, poznat iz čuvene šibenske momčadi, kojoj je perjanica bio Pere Nadoveza.

Ante i Anđelko samo su medijski najpoznatiji u generaciji, koja je dala niz vrsnih stručnjaka. Poput liječnika Branka Sladića, Vinka Smolčića, Biserke Bujas i Borisa Zmijanovića. Barijeru anonimnosti uvelike su probili i arhitekti Stevan Čičo Popović, Gustav Červar i Paško Livaković, ostavljajući „pristojan“ trag u šibenskom urbanizmu i arhitekturi. Niz vrsnih pravnika, sudaca i odvjetnika predvode Igor Lučev i Klaudio Kapeli.

Zanimljiv je i podatak da je dio te generacije i Leo Šupuk, unuk najuspješnijeg šibenskog gradonačelnika svih vremena, koji je najzaslužniji što je Krešimirov grad među prvima u svijetu dobio električnu rasvjetu. Tu su, među inim, i profesori Ante Škalić i Maja Stojanac, televizijski redatelj Vladimir Fulgosi, izuzetno uspješni poduzetnik inž. Živko Mikulandra
Kolo uspješnosti na poseban način vode doktori znanosti i sveučilišni profesori Željko Parat, Marijan Vukičević i Živko Lazinica, koji je bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik, a potom napravio uspješnu karijeru u inozemstvu (Pariz).

- Kakva bi to bila šibenska fešta, a da se ne zapiva. Moram priznati da su u pismi žene bile bolje od nas muških – otkrio nam je za kraj inž. Stanko Bogdan.

26. travanj 2024 12:57