StoryEditorOCM
ŠibenikDi ćete za Novu?

Elektronike više neće biti podno katedrale, drugih žanrova - hoće

Piše M. P.
23. svibnja 2024. - 13:23

Kako sada stvari stoje, novogodišnji program na Trgu Republike Hrvatske i katedrale sv. Jakova u Šibeniku, nije upitan. Nije, doduše, rečeno ni da će ga biti, ali za to je vjerojatno još rano, budući da su Tvrđava kulture i Grad trenutačno zaokupljeni ljetnim programom.

No, čini se da izvođači poput Stereo MC‘s, Parov Stellar ili Roisin Murphy, i svi slični kojima matrica udara plesni ritam, neće više biti dijelom novogodišnjeg slavlja.

Aktualiziralo se danas, naime, pismo biskupa Tomislava Rogića što ga je, u veljači ove godine, poslao ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek. Žalio se tada biskup na buku, ali ne zbog buke same, već zbog  štete koju bi mogla nanijeti.

"Odgovorni za to u gradu Šibeniku ne uzimaju u obzir da postoji rizik od prevelikih decibela i vibracija za kipove na katedrali, prozore, vitraje i rozetu. Kako uvjerava struka, statika građevine nije dolazila u pitanje, ali kipovi, prozori, vitraji i rozeta mogu biti oštećeni", pisalo je u dopisu šibenskog biskupa ministrici, koji je dostavljen na znanje i gradonačelniku Željku Buriću, šefici Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angeli Bujas, voditeljici Hrvatskog restauratorskog zavoda Ani Škevin Mikulandra, te Tomislavu Petrinecu u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Biskup je zaključio ovim:

"Želim zamoliti da se spriječi moguća šteta: da padne kip svetog Mihovila ili neki od ostalih na krovu katedrale što ove vibracije, u ovakvim trajanjima po više sati, mogu izazvati. Bila bi to ne samo neprocjenjiva šteta, nego i moguća katastrofa, ozbiljna opasnost po ljude na trgu."

A evo što danas kažu iz Grada:

"Poštivanje preporuke Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o izbjegavanju događanja koji proizvode visoki zvučni intenzitet od strane Grada Šibenika nije upitno. S ciljem zaštite kulturno-povijesne baštine  na Trgu Republike Hrvatske neće se održavati koncerti elektroničke glazbe visokog zvučnog intenziteta (na koje se i upozorava u preporuci Građevinskog fakulteta), no programi i koncert drugih glazbenih žanrova hoće. Navedeno neće ugroziti kvalitetu kulturne i glazbene ponude u gradu Šibeniku, naprotiv, otvorit će nove mogućnosti i lokacije, koje ponudu mogu samo obogatiti. U trenutku kad se intenzivno zahuktava sezona i kreiraju se  različiti  glazbeno-scenski  sadržaji, rano je govoriti detaljnije o  novogodišnjem programu, no jedno je sigurno – da će, kao i dosadašnjih godina, biti fantastičan", stoji u odgovoru na naš upit.

 

14. lipanj 2024 23:07