StoryEditorOCM
Šibenikdobili milijun kuna

Dragana Radovančić boluje od cerebralne paralize i u svojih je 30 godina imala priliku raditi svega četiri godine. Zaposlio ju je šibenski Centar za socijalnu inkluziju u svojoj fotokopirnici; Posla će biti za još osoba iz 'ranjivih' skupina

8. svibnja 2019. - 16:12

Dragana Radovančić u svojih je 30 godina života imala priliku raditi svega četiri godine. Zaposlio ju je šibenski Centar za socijalnu inkluziju u svojoj fotokopirnici.

– Bolujem od cerebralne paralize, pa su me u Inkluziji zaposlili preko njihovih aktivnosti. Za svoj sam rad i trud dobivala naknadu i ona je bila zadovoljavajuća. Toga posla više nema, ali bih voljela ponovno raditi. Bilo gdje, samo da radim i da je taj posao prilagođen mom invaliditetu – govori Dragana, koja je zajedno s još nekoliko korisnika Centra za socijalnu inkluziju Šibenik došla u Gradsku vijećnicu na predstavljanje projekta "Razvoj klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije", vrijednog nešto više od 954.000 kuna.

Novac je u potpunosti osiguran od Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta je povećati zaposlenost ranjivih skupina. Odnosi se to prije svega na osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, dugotrajno nezaposlene branitelje, mlade, žene te sve koji su stariji od 50 godina.

Nositelj projekta je Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, a trajat će dvije i pol godine, tijekom kojih će biti održan niz radionica koje će sudionicima omogućiti stjecanje dodatnih vještina i znanja kako bi se bolje predstavili potencijalnim poslodavcima, odnosno kako bi lakše dobili posao. Voditeljica Marijana Mijat podsjeća kako su partneri na projektu šibenski Centar za socijalnu skrb, Područni ured HZZ-a, ali i tri srednje škole: Medicinska i Industrijsko-obrtnička škola iz Šibenika te Srednja škola Lovre Montija iz Knina.

Radionice u ciklusima

– Želimo omogućiti ljudima da budu konkurentniji na tržištu rada. Zato planiramo održati radionice poput informatičkih ili onih gdje ćemo korisnike podučiti vještini pisanja životopisa, predstavljanja poslodavcu i slične stvari. Pogotovo se to odnosi na osobe s invaliditetom, s kojima smo već radili i znamo da im toga nedostaje. Radionice će se najvećim dijelom održavati u Šibeniku, a nadamo se i u Kninu i Vodicama, ovisno o tomu koje ćemo korisnike uspjeti zainteresirati. Naši partneri imaju ulogu pronaći te korisnike, ljude koje će aktivirati i zainteresirati za naš projekt – kazala je Mijat.

Radionice će se, dodaje, održavati u ciklusima i svaki će trajati po četiri tjedna s ukupno 16 sastanaka, a tijekom projekta predviđeno je čak sedam takvih ciklusa.

Projekt će obuhvatiti ukupno 50 pripadnika ranjivih skupina te ukupno 150 srednjoškolaca i 50 učenika osnovnih škola. Osim povećanja zaposlenosti, cilj je, kada je riječ o učenicima, da oni dobiju više informacija o potrebama poslodavaca i bolju sliku o stanju tržišta na području županije.

– Želimo također od učenika doznati što bi oni htjeli, odnosno da bolje profiliraju svoje želje i potencijale, te da zajedno s njima na kraju izradimo informativne materijale koji će biti korisni i drugim učenicima – zaključila je Mijat.

29. svibanj 2024 09:04