StoryEditorOCM
Šibeniklakše se diše

Dočekali smo blagi pad temperature zraka; danas još mogući lokalni neverini, navečer osvježenje uz buru

Piše šibenski.hr
26. srpnja 2023. - 08:28

Frontalni sustavi, jake oluje i superčelije prethodnih dana uglavnom su zaobilazile južni dio zemlje pa je u Dalmaciji i dalje uz južinu bio prisutan izraženi toplinski val s maksimalnim temperaturama zraka koje su se penjale do 38, a noćne se nisu spuštale ispod 30°C.

Dolina s hladnom frontom danas se premješta preko Jadrana dalje na istok nakon čega će sa zapada ojačati anticiklonalni greben. U takvim okolnostima jugo je u noći okrenulo na sjeverozapadnjak koji je na otvorenom moru i pojačan, a puhati će do ranih poslijepodnevnih sati kada će s prolazom glavnine pogoršanja, pri čemu je lokalno moguć i poneki lokalni neverin i pljusak, okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru, piše Šibenik meteo.

Okretanjem vjetra na dominantne sjeverne smjerove već jutros se osjeti dašak svježine koji će dodatno doći do izražaja u večernjim i noćnim satima. Temperature zraka su u odnosu na jučer u isto vrijeme jutros u prosjeku niže za 2 do čak 10 stupnjeva primjerice u Skradinu, dok se u Šibeniku ta vrijednost kreće oko 5 stupnjeva. Prema mjerenjima meteo postaja jutro je najtoplije na jugu gdje je u 7h izmjereno 27°C, a najugodnije s 20 je u Kninu i Kijevu, a 22°C izmjerena su u Putičanju.

Sredinom dana maksimalne temperature zraka na našem području kretati će s oko 29, a u večernjim i noćnim satima te vrijednosti će se spustiti na ugodnih 20°C, a u zaleđu za stupanj do dva i niže.

Od sutra pa do kraja tjedna nastupa razdoblje stabilnijeg vremena kojeg će pratiti pretežno sunčano vrijeme i ugodne temperature zraka. Nakon još sutra pojačanog sjeverozapadnjaka u petak će vjetar okrenuti na vjetrove s mora, a u drugom dijelu vikenda na slabo jugo.

29. travanj 2024 05:39