StoryEditorOCM
ŠibenikBITKA ZA DEKANA

Danas se sastaje Stručno vijeće Veleučilišta u Šibeniku; Jedan od kandidata Branko Peran tvrdi: Ovakav način izbora nije pravedan!

22. listopada 2019. - 10:19

Aktualni predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Donja, inače umirovljenik i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, nekadašnji načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, a kraće vrijeme vodio je i Policijsku upravu zagrebačku, dr. sc. Branko Peran (HDZ) ponovo se javio na natječaj za dekana Veleučilišta u Šibeniku na kojem je svojedobno i predavao, štoviše, neko je vrijeme bio i voditelj studij menadžmenta.

Peran je već nekoliko godina u mirovini, no dekanom Veleučilišta prvi je put želio postati 2013. godine, kada se javio na natječaj, ali je svoju dokumentaciju tijekom procedure izbora povukao i tako odustao od daljnje utrke za tu funkciju. Šest godina kasnije, Peran je promijenio mišljenje te je odlučio ponovo sudjelovati u "lovu" na dekanovu fotelju koja je ostala upražnjena nakon što je Ivan Malenica ovog ljeta, nakon skandala i odlaska Lovre Kuščevića, postao ministrom uprave u Vladi RH.

No, Peranova očekivanja ni ovaj put, barem tako tvrdi, nisu "spektakularna". Javio se, kaže, da bi ukazao na problematičnost ovakvog biranja dekana/ice.

Nelogičnosti izbori

- Javljanjem na natječaj, između ostalog, želim ukazati na nelogičnosti biranja, tj. zapošljavanja dekana javnim natječajem. Ovakav način nije pravedan, odnosno svi kandidati nisu ravnopravni u startnoj poziciji. Kao primjer navodim da oni koji su zaposlenici na Veleučilištu imaju veliku prednost u odnosu na kandidate koji tu nisu zaposleni zato što raspolažu svim informacijama vezanim za Veleučilište, puno bolje poznaju prilike na Veleučilištu npr. organizaciju, zaposlenike, članove Stručnog vijeća koji glasuju, te mogu kod članova Stručnog vijeća lobirati za sebe. Sve to nije moguće kandidatima koji nisu u radnom odnosu na Veleučilištu – smatra Peran koji kao doktor sigurnosnih znanosti s nastavnim zvanjem, kako tvrdi, profesora visoke škole, formalno zadovoljava uvjetima natječaja, ali problematičnim smatra situaciju u kojoj netko od kandidata može biti član Upravnog vijeća ili nekog drugog upravljačkog tijela Veleučilišta.

Je li Peran pri tom aludirao na dr. sc. Ljubu Runjića iz Splita, višeg predavača koji je od 2008. zaposlen na Upravnom odjelu Veleučilišta gdje predaje nekoliko predmeta iz područja prava? Runjić je, naime, član Upravnog vijeća i jedan od četvero kandidata koji su se javili na natječaj. Uz njega i Perana, dekanom bi željeli biti i aktualna v. d. dekanice mr. sc. Tanja Radić Lakoš, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine i članica HDZ-a, te Zdenko Balaž s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu koji, za razliku od svih ostalih, jedini nije predavao na Veleučilištu.

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta, mr. sc. Ivan Livaja, potvrđuje pak kako je Runjić član tog tijela i u svemu, čini se, ne vidi ništa sporno.

Glasaš sam za sebe?!

- Gospodin Ljubo Runjić u Upravno je vijeće ušao kao predstavnik Stručnog vijeća, te kao član Upravnog vijeća može glasovati kao i na Stručnom vijeću – objasnio je Livaja.

Dodaje kako će novi dekan/ica na dužnost stupiti odmah čim bude izabran, a njegovo ime trebalo bi biti poznato najkasnije do kraja listopada. Naime, u utorak, 22. listopada sastat će se Stručno vijeće, a tjedan dana kasnije, najvjerojatnije 28. listopada, najavio je Livaja i Upravno vijeće.

Iako, prema proceduri, dekana zapravo, bira Stručno vijeće koje čine svi zaposlenici koji imaju nastavno ili znanstveno-nastavno zvanje, zadnju riječ ipak ima Upravno vijeće koje taj izbor može potvrditi ili ne. U tom glasovanju, kako stvari stoje, Runjiću pak nitko ne bi mogao braniti - da digne ruku sam za sebe.

02. svibanj 2024 21:51