StoryEditorOCM
ŠibenikKuća Djeda Božićnjaka na Adventuri

Božićna vila prva je Barbie u nas, a Ken je rođeni Šibenčanin!

Piše Branimir PERIŠA ANTE BARANIĆ/HANZA MEDIA
29. prosinca 2016. - 14:50

Tko se krije iza kostima Bake i Djeda Božićnjaka na Tvrđavici, kako se na šibenskom adventskom sajmu zove dio đardina namijenjen najmlađima i jesmo li razbijači čarolije otkrijemo li da Djed nema nikakve veze sa finskom Laponijom, planinom Korvantuturi i gradom Rovaniemijem u polarnom krugu, već da na svakodnevni posao u prvi mrak zajedno sa svojom družicom dolazi iz Žaborića?
– Ma ne, ne ide to s djecom baš tako! – govori Nataša Divila, alias Baka Božićnjak ili pak Božićna vila u ovoj prigodi. Ona je, prema svemu, glavna pokretačka snaga i PR obiteljske tvrtke za organizaciju i izvođenje najrazličitijih zabavnih sadržaja i programa, od nastupa na dječjim rođendanima do animiranja gostiju u hotelima ili pak prolaznika đardinom na advetskim sajmovima. Tumačica brojnih izmaštanih likova, od kojih neke sama osmišljava, a drugi su postali baštinom popularne kulture cijelog svijeta poput Djeda Božićnjaka objašnjava da djeca na prvu ruku uopće ne vjeruju ni u što od toga, no ako se njihova naklonost zasluži, onda će na kraju priznati da ih je recimo, uveseljavala Božićna vila, kao ovih dana dok su obilazi škole u županiji.
– Oslikam im lica, izvedem neku žonglersku točku ili kakvu drugu "čaroliju"... Treba zaslužiti i zaraditi njihovo poštovanje i onda nastaje ona prava čarolija, da dijete na kraju kaže: "Pa ti si stvarno Božićna vila!" – govori Nataša, dok se iza zamućenog ulaznog zastora Kuće Djeda Božićnjaka za naslovnu ulogu Djedice crvenog nosa i obilatog trbuha pripremao Saša Karađole, njezin poslovni i životni partner, inače povučeniji i šutljiviji dio tandema, zajedno sa suradnicima, Frankom i Vinkom Miletić. Udruženi u nastupu pri čemu plešu, žongliraju ili se fotografiraju zajedno s cijelim obiteljima, dok iz stroja pršti snijeg, veselo jato Djeda Božićnjaka mami osmijehe i širi dobro ozračje na svakog tko se zatekne na Tvrđavici. Budući da je sadržajima namijenjen najmlađima taj dio šibenskog đardina na adventskom sajmu najranije utihne, dok se Kraljev dvor i Kod sata tek zagrijavaju.
– Ovaj posao nikad ne bih mogla raditi da ne volim ljude i komunikaciju – ističe svestrano nadarena Nataša, rođena Zagrepčanka vodičkih korijena. U njezinoj biografiji stoji da je završila studij tekstilnog dizajna, voditeljica je suvremenog plesa nakon godina provedenih u plesnim ansamblima Tihane Škrinjarić i Edite Cebalo, svira harmoniku, žonglira, bljuje vatru i umjetnica je oslikavanja tijela, čak je zajedno s bratom i pobjednica jednog festivala i naposljetku, kroji i šiva, tako je da je većinu od mnogobrojnih kostima koje koriste u svojim nastupima i iznajmljuju izradila svojim rukama.
Na nagovor jedne prijateljice počela je kao klaun na dječjim rođendanima, ne sluteći da si je tada izmislila posao u kojem se pronašla. Bila je već rastavljena, trebalo je s dvoje djece od nečega živjeti, a 2000. je postala prva hrvatska Barbie, također na dječjim zabavama. Zacijelo najuzbudljivije razdoblje u ovom poslu u kojem su joj također kćer i sin iz prvog braka, a Baka Mraz bila je čak i Natašina majka - nastupilo je govori, kada se zaljubila u Sašu, koji je odmah pristao biti Ken. Tako je prvi Ken u Hrvata rođeni Šibenčanin iz Škopinca, Barbie je zagrebačka Vodiška, a njih dvoje su kao najpoznatnija lutka na svijetu i njen partner živjeli i izvan priredbi u kojima su oživljavali Barbiein ružičasti svijet.
- Tu u Šibeniku otvoreno su nas držali za "maknute", a kada su novine počele o nama pisati, onda su već promijenili pjesmu, smije se Nataša. Priznaje da ni njima baš nije sve bilo jasno, i sami su se smijali svemu tome, no bilo je puno partija "u ružičastom" koje su sami organizirali, najviše u zagrebačkom Kaptol centru. Na ljeto 2006. počeli su svoj "woonderland" raditi za hotele "Solaris", tu su dali sve od sebe i trajalo je do 2013., kada su za Dalmare centar osmislili vrlo dobro prihvaćeni Zimograd. Prije sedam godina preselili su u Žaborić i tu im je sada dom i baza. Čak je i kućica djeda Mraza s njihovog prvog adventa 2004. u Zagrebu preselila zajedno s njima i podsjeća ih na vrijeme kada je za njihovu tvrtku i samo na tome adventskom sajmu radilo 30 ljudi i još 110 u jedanaest hrvatskih gradova!
– Do 2007., i početka krize doslovce se nismo mogli braniti od poslovnih aranžmana, naročito u prosincu. Padali bismo s nogu, bili smo prvi s toliko razgranatim poslom, no taj ritam bio je previše ubitačan, a rodila sam i kćer Vanessu. Sada su nam Žaborić i Šibenik nekako dobra mjera, za mirnije razdoblje života – govori Nataša. Sigurno bi se s ovim složili Ken i Barbi, da ne govorimo o Mrazovima: kojem Sjevernjaku nije san živjeti na toplome jugu?


Sirene plivaju u čistome moru!
– Saša je vrlo dobar pripovjedač i lako smišlja različite priče, pa ćemo za proljeće i ljeto pripremiti barem dva edukativna programa na njegove scenarije. Čisto more i okoliš bez otpada i zagađenja promovirat će prave pravcate sirene, a razradili smo i predstavu na temu zdrave prehrane – najavljuje Nataša.
Pored ostaloga, izrađuje i kostime za filmske pretpremijere jednog poznatog lanca multiplex kino-dvorana i to bez ikakvog nacrta, samo pregledavajući reklamni trailer filma koji joj obično pošalju u zadnji trenutak. No, za nju je to pravi izazov.
– Ukućani me odgovaraju od toga, jer u kući nastane prava konfuzija kada prionem poslu, a kostime treba isporučiti za dva-tri dana – priča nam Nataša.
Međutim, uvijek prihvati, jer kako kaže, ništa joj ne može nadomjestiti ponos i veselje kada naručitelj na vrijeme dobije savršene kopije najupečatljivijih kostima u filmu koji mu upravo kreće u distribuciju!

03. lipanj 2024 03:06