StoryEditorOCM
Šibenik'Idemo do grada'

Ambiciozna ideja Turističke zajednice: Šibenik treba živjeti i izvan sezone

31. siječnja 2020. - 10:24

Turistička zajednica grada Šibenika objavila je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kroz program “Idemo do grada”.

 

Na taj će se način sufinancirati manifestacije u staroj gradskoj jezgri Šibenika, koje će se održavati izvan glavne turističke i privući dolazak ne samo lokalnog stanovništva, već i domaćih i stranih turista u Krešimirov grad.

 

U obzir dolaze programi koji doprinose razvoju turizma te valorizaciji kulturno-povijesne baštine, podizanju kvalitete i količine kulturne i turističke ponude, razvoju sadržaja koji omogućuju poboljšanje kvalitete turističke sezone i njezino produženje, promociji grada Šibenika, a posebno stare gradske jezgre u zemlji i inozemstvu te stvaranju prepoznatljivog imidža turizma grada Šibenika.

 

- Dakle, javni poziv se odnosi isključivo na manifestacije u predsezoni, odnosno u veljači, ožujku, travnju i svibnju te posezoni, odnosno u listopadu i studenom i na manifestacije koje će se održati isključivo na području stare gradske jezgre Šibenika, kao definirane kulturno-povijesne cjeline, kaže Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice.

 

Ovo je druga godina provođenja programa “Idemo do grada” kojeg je lani pokrenuo Grad Šibenik, a u realizaciju se uključila gradska Turistička zajednica.

 

Kultura, sport, zabava, hrana... za svakog ponešto

 

- Od 14 programa kojima je odobreno sufinancirenje u prošloj godini odrađeno je njih dvanaest. Pedeset tisuća kuna koji su bili namijenjeni za sufinanciranje programa dva organizatora, a oni ih nisu uspjeli realizirati, preneseno je u ovu godinu. Inače, lani smo za program “Idemo do grada” osigurali 155 tisuća kuna, a ove godine iznos je povećam na 200 tisuća kuna. Novac osiguravaju Grad i Turistička zajednica, svatko po 100 tisuća kuna, kaže Karađole.

 

Na pitanje kakva su iskustva u prvoj godini provedbe programa, Karađole odgovara da je bilo odličnih programa, a ako nešto i nije bilo onako kako je zamišljeno, ove će godine ispraviti.

 

- Mislim da smo s relativno malim sredstvima uspjeli pokrenuti kulturne i druge događaje u staroj gradskoj jezgri izvan špice turističke sezone, što nam je bio i ostao glavni cilj. Programi su bili raznovrsni: od kulturno-zabavnih, glazbenih, izložbi na otvorenom do kvizova. Ove smo godine povećali maksimalni iznos sufinanciranja svakog pojedinog programa s prošlogodišnjih 35 na 50 tisuća kuna, a organizatoru se može odobriti potpora do maksimalno 90 posto opravdanih troškova manifestacije, odnosno u maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna. Prednost u ostvarivanju većeg postotka iznosa sufinanciranja imati će organizatori čije se manifestacije odvijaju na javnim gradskim površinama i ne predviđaju naplatu ulaznica, kaže Karađole.

 

Kako se navodi u javnom pozivu, kandidirati se mogu pravne i fizičke osobe i to trgovačka društva, obrti, sportski klubovi te kulturne i druge javne ustanove. Poželjni programi su kulturno-zabavnog sadržaja, edukativne i eno-gastronomske manifestacije, te sportsko-rekreativna događanja. Rok za podnošenje kandidature je 17.veljače, a više informacija, kao i potrebne materijale za prijavu mogu se preuzeti na linku https://bit.ly/311eS6z

04. svibanj 2024 22:46