StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČuvari kristova groba

Festival žudija prvi put održan je u Vodicama. Ove godine preselio se u Hrvatsko zagorje i opet nije mogao proći bez Šime Strikomana

Piše Šibenski.hr/Stanislav Soldo /SD
31. ožujka 2024. - 18:58

Festival žudija, čuvara Kristova groba koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak ove godine preselio se u Zagorje, ali ni ovaj susret nije mogao proći bez vodičkog akademskog snimatelja Šime Strikomana koji je snimio još jedu milenijsku fotografiju žudija na brežujlju kod crkve sv. Ante.

Inače, domaćin ovogodišenjg Festivala žudija je Viteško društvo Svetoga križa Lobor i Općina Lobor, a riječ je o 23. po redu Festivalu žudija koji se održano na Trgu svete Ane u Loboru.

Tradicija žudija čuvara Kristova groba prisutna je u gotovo svim dalmatinskim župama. Paraliturgijsko uprozorenje Kristove muke postalo je sastavni dio obreda Velikog tjedna i Uskrsa, a najzanimljivije je takozvano padanje žudija u noći vazmenog bdijenja, kada na zvuk svečane pjesme "Slava na visini Bogu" žudije kao mrtvi padaju na pod dok Isus ustaje iz groba.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

 

29. travanj 2024 23:42