StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzlatni kvadrati

Prodana atraktivna zgrada kultne dalmatinske vinarije, tvrtka iz Brodarice odustala od kupnje

Piše Jadranka Matić/SD
26. studenog 2022. - 12:10

Autoprijevoznička tvrtka “Fraternitas”, Darka Bošnjaka iz Kaštela, uknjižila je pravo vlasništva na nekadašnju vinariju, poznatu i pod imenom “Vinalko”, na rivi u Kaštel Starom, dok je iz Zemljišnika izbrisano “Dalmacijavino” u stečaju.

Uknjižba je provedena u listopadu na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu, kojom je odbijena žalba “Dalmacijavina” i potvrđena presuda Općinskog suda u Splitu, koji je nekretninu dosudio “Fraternitasu” za 5,38 milijuna kuna.

Bila je to treća dosuda po redu budući da tvrtka Marija Pražena “Pražen putovanja” iz Brodarice kod Šibenika, koja je na elektroničkoj dražbi u Financijskoj agenciji, održanoj u studenome prošle godine, ponudila najvišu cijenu od čak 44,52 milijuna kuna, deset i pol puta veću od početne, nije u zadanom roku obavila uplatu.

Budući da izlicitirani iznos od 44,50 milijuna kuna (drugi po visini), nije uplatio ni Jure Ivanović iz Livna, uredujuća sutkinja je 7. travnja donijela rješenje kojim je ta prodaja oglašena nevažećom, a nekretnina dosuđena tvrtki “Fraternitas”.

Podizali cijenu

”Dalmacijavino” u stečaju se, podsjetimo, i žalilo na dinamiku dražbovanja obrazlažući da su “Pražen putovanja” i Jure Ivanović u zadnjem satu dražbovanja cijenu nekretnine podignuli na 44,52 milijuna kuna dražbujući svaki ponaosob od četiri do 10 sekundi, što je sve druge uplatitelje jamčevine onemogućilo da pristupe dražbovanju.

Kad su dosegnuli cijenu, Pražen pa onda i Ivanović odustali su od plaćanja kupovnine, što je, naveli su, zloporaba prava dražbovanja. Na elektroničkoj javnoj dražbi kod Financijske agencije (Fina), jamčevinu od 533 tisuća kuna uplatilo je deset natjecatelja.

Županijski sud u Varaždinu, kako smo naveli u uvodu, žalbu nije prihvatio.

Prodaja nekadašnje vinarije provedena je u ovršnom postupku po početnoj cijeni od 4,26 milijuna kuna, a tu vrijednost nekretnine procijenio je sudski vještak. Radi se o parceli površine 1811 četvornih metara, na kojoj je dotrajali objekt, ali vrijednost joj podiže atraktivna lokacija uz more, u neposrednoj blizini novoizgrađene luke.

image
Joško Šupić/Cropix

Ovršni postupak je pred Općinskim sudom u Splitu pokrenuo splitski odvjetnik Vinko Samardžić radi naplate potraživanja od 3,3 milijuna kuna. Samardžić je zastupao “Dalmacijavino” u parnicama vođenim tijekom stečajnog postupka, za koje nije bio isplaćen jer je tvrtka bila u blokadi.

Prodaja “Vinalka” izazvala je pozornost javnosti ponajprije zbog uistinu visoke izlicitirane cijene od gotovo šest milijuna eura, iz čega proizlazi cijena kvadrata od fantastičnih 3291 euro, ali i zbog činjenice da je, kako je službeno bilo navedeno, poslovno-skladišna zgrada kulturno dobro, što opet znači da je Grad Kaštela imao pravo prvokupa, koje nije iskoristio.

Nema rušenja

Kad je prodaja službeno najavljena, još se nije znalo hoće li Grad sudjelovati u dražbovanju, da bi nakon njezina okončanja gradonačelnik Denis Ivanović na sjednici Gradskog vijeća najavio da će se lokalna vlast upustiti u kupnju ako dođe do drugog kruga prodaje, u kojem je cijena niža.

Postojao je još jedan uvjet, da vijećnici za kupnju daju zeleno svjetlo. Pravo prvokupa moglo se iskoristiti i na način da Grad plati cijenu koju je ponudio najbolji kupac, što se također nije dogodilo makar je Grad imao namjeru komercijalizirati “Vinalka”.

Ostaje sad vidjeti koje će sadržaje “Fraternitas” “smjestiti” u “Vinalka”, čija parcela po kaštelanskom GUP-u nosi oznaku M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena.

Jedno se, međutim, već sada zna: rušenje kulturnog dobra, što bivša vinarija jest, nije dopušteno pa ni radi eventualne izvedbe faksimila. Prema kazivanju nadležnih konzervatora, “određene preinake interijera i preinake vanjskog plašta u načelu su moguće, no to se ne odnosi na tlocrtnu dispoziciju, koja će ostati ista”. 

‘Vinalko‘ ovjekovječen i u legendarnoj seriji

Zanimljivo je spomenuti da je zgrada ‘Vinalka‘ zajedno s pristaništem "glumila" i u više epizoda televizijske serije "Velo misto".

Objekti su itekako vidljivi u epizodama kada lučki radnici predvođeni Feratom (Aljoša Vučković) iskrcavaju teret s brodova pod nadzorom ruskog emigrantskoga "gazde" Borožinskog (Ivan Hajtl), te u epizodi vezanoj uz kapitulaciju fašističke Italije, kada su građani praznili skladišta s hranom i drugom robom, a djeca se provozala vojnim motociklom.

16. travanj 2024 20:38