StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOderi i oguli

Za cijenu jedne i pol ulaznice za Plitvička jezera možete obići svih 60 nacionalnih parkova u SAD-u. Vrijede li Plitvice toliko?

Piše PSD.
8. ožujka 2020. - 11:42

Plitvice su, složit ćemo se, mjesto iznimne ljepote.

Jezera, rječice, potoci, sve povezano kaskadama i slapovima, u prekrasnoj šumi, skriveno među planinama… Kutak raja na zemlji pogled na kojeg je – kako se to običava reći u poznatoj reklami - neprocjenjiv.

No, uprava Nacionalnog parka mora odrediti neku cijenu. Nju posjetitelji plaćaju za ulaznicu, od toga se pokrivaju troškovi održavanja, plaća zaposlenih. Nešto zaradi lokalna zajednica, nešto ostane državi.

Pa su ovoga tjedna odlučili da ona u sezoni bude 300 kuna. Četveročlana obitelj za ulaznicu će tako morati izdvojiti – sa popustom za dvoje djece – fantastičnih 840 kuna. 

Prije dvije godine, 2018., cijena ulaza na Plitvice bila je 180 kuna. Prošle godine povećana je na 250 kuna. Da bi sada ponovno skočila. Što je rast od ukupno 70 posto posto. A da zauzvrat posjetitelji za to nisu dobili nikakav dodatan sadržaj.

Vrijede li Plitvice toliko?

Vrijede, kao što smo rekli, i više od toga. I ne, turisti koji dođu u Hrvatsku neće zbog cijene u širokom luku zaobilaziti ovaj Nacionalni park. Možda će ih biti nešto manje, ali ne toliko da ugroze hrvatsku zaradu.

Stvar je jedino što će nakon posjeta u ustima možda imati gorak okus.

Ne zato što priroda na Plitvicama nije veličanstvena. Nego zato što rijetko gdje na svijetu za ulaznicu u Nacionalni park trebaju izdvojiti 40 eura. Po osobi. Za ulaznicu koja vrijedi samo jedan jedini dan.

Neka plate, reći ćete hladnokrvno. Ta oni su turisti. Bogate budale. Hodajuće vreće novca koje samo čekaju nekog da ih odere. Oguli. Očerupa.

Oderati. Oguliti. Očerupati.

Pogledajmo kako to, uostalom, rade u drugim zemljama.

U susjednoj Sloveniji posjet Bledskom jezeru je besplatan. A vožnja tradicionalnom platnom, barkom kojom posjetitelji obilaze jezero, je 12 eura po osobi. Naše su Plitvice, naravno, ljepše. A ledenjačko jezero kao i pitoreskna crkvica na otočiću sa zasnježenim vrhovima Alpa u pozadini, jasno je to svakome, ne može se sa njima mjeriti po ljepoti.

Idemo onda odmah u glavu. Na Viktorijine slapove. Veličanstvene vodopade na granici Zimbabvea i Zambije koje je svijetu otkrio Škot David Livingstone. Cijena ulaznice za strane turiste je 30 dolara po osobi. Ili, prevedeno na hrvatski, dvjestotinjak kuna.

No, to je Afrika. Pa je zato i cijena niža.

Goreme u Kapadokiji? Neobične vulkanske kreacije u središnjoj Turskoj koje oduzimaju dah svima koji ih vide. Nacionalni park koji se, kao i Plitvice, nalaze na UNESCO listi. Ulaznica za Muzej na otvorenom po osobi dođe 25 turskih lira ili – 27 kuna.

To je ipak Azija. To uopće nije za usporedbu.

Slapovi Niagare. Oni definitivno moraju biti skupi. Ipak je to Zapad, tamo se oko svega vrti velika lova.

Park u kojemu su smješteni ovi impresivni vodopadi na granici SAD-a i Kanade za posjetitelje je besplatan. Plaćaju se dodatni programi. Oni koji se, primjerice, žele provozati u brodu ispod samih slapova, u kinu odgledati film o Niagari, posjetiti tamošnji akvarij, uživati u panoramskoj vožnji trolejbusom, svjedočiti o danima koje je Nikola Tesla tamo proveo ili spustiti se u podnožje vodopada i izbliza osjetiti snagu prirode, to moraju ekstra i platiti.

Cijena koja uključuje svih šest popratnih programa iznosi 49 dolara. Odnosno 324 kune. Tek nešto više od cijene koju odrasla osoba mora platiti za ulaz na Plitvice. Za prelijepu prirodu, vožnju električnim brodom u kojega se zbog gužve najčešće ne može ući i turistički vlakić.

Grand Canyon? Nacionalni park u Arizoni, impresivni kanjon kojega je u stijeni milijunima godina oblikovala rijeka Colorado. Obzirom na fotografije viđene na internetu, naprosto mora biti skup bar kao Plitvice. Naprosto mora.

Ulaznica košta 20 dolara po osobi. Sto i trideset kuna. Cijena za automobil je 35 dolara, i svejedno je vozi li se u njemu jedna ili pet osoba. Što u teoriji znači da cijena za krstarenje po Grand Canyonu po osobi može koštati samo 7 dolara. Točnije, 46 kuna.

Da stvar bude gora, Amerikanci omogućavaju posjetiteljima da za 80 dolara u istoj kalendarskoj godini jednim automobilom mogu ući u svih 62 nacionalnih parkova u SAD-u. Yellowstone, Everglades, Rocky Mountain, Dolina smrti, Zion, Yosemite…

Da, dobro ste razumjeli. Za 530 kuna - manje od dvije jednodnevne ulaznice za odrasle na Plitvicama – petero ljudi u istom autu može posjetiti američka 62 nacionalna parka. Koliko to ispada po osobi? Stotinu i šest kuna. Jednu kunu i 70 lipa po parku.

Australija mora osvjetlati obraz. Jedna je to od najskupljih zemalja na svijetu. I ako itko dere turiste, to su oni.

Vraga. Ulaznica za Uluru, popularni Ayers Rock, najveći kameni monolit na svijetu, iznosi „astronomskih“ 25 australskih dolara po osobi. Za tri dana. Stotinu i devet kuna. A 32,50 dolara (polovina cijene za Plitvice) za čitavu godinu.

Oderati. Oguliti. Očerupati.

Zašto moramo ići baš tim putem?

28. travanj 2024 19:28