StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGNJUSAN INCIDENT

Vrijeđali kolegu policajca po nacionalnoj osnovi: oni još uvijek rade, a on je premješten. Pročitajte odvratne poruke koje su mu slali

Piše Dušan Miljuš/JL
21. lipnja 2021. - 19:22

Je li majka u kući? Javi kad majka bude solo. Stariji imaju prednost, je l' tako partneru.. "A gdje sam ja u toj priči???" "Ma kratko će to trajati, sve skupa 7,8 minuta... 7-8 puta može ona izdržati, ima iskustva... 7-8 minuta sa skidanjem i oblačenjem."

To su neke od poruka koje su svom kolegi M. P., 37-godišnjem interventnom policajcu Policijske uprave zagrebačke, u internoj WhatsApp grupi Sokoli pisala četvorica njegovih kolega 13. veljače prošle godine, zbog čega su odlukom načelnika Policijske uprave zagrebačke završila na disciplinskom postupku.

No, oni i dalje rade, a njihov kolega M. P.  bio je zbog višemjesečnog, ali kako tvrdi u kaznenoj prijavi koju je još 21. travnja prošle godine podnio njegov zastupnik, odvjetnik Antonio Volarević, i višegodišnjeg, zlostavljanja i mobinga odlukom zapovjednika interventne jedinice premješten u drugi vod.

Na naš upit policija je 11. lipnja odgovorila: "Obavještavamo vas kako je 7. lipnja 2021. godine načelnik Policijske uprave zagrebačke u povodu navedenog događaja u odnosu na četvoricu policijskih službenika Interventne jedinice policije podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a zbog postojanja sumnje da su navedeni policijski službenici počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavak 1. točka 7. Zakona o policiji".

I Općinskom državnom odvjetništvu uputili smo upit i dobili odgovor: "Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u predmetu za koji pitate poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će nakon njihova okončanja donijeti državnoodvjetničku odluku". Osim za zlostavljanje na radnom mjestu, prvoosumnjičenog kolegu M. P. je prijavio i za prijetnju.

Priložene su i poruke iz WhatsApp grupe Sokoli, interne grupe, čiji je pripadnik bio i M. P. Dvojicu svojih kolega predložio je i kao svjedoke.

U prijavi tužiteljstvu navodi se da su M. P. kolege u kombiju pitali: "Kako se tvoja majka zove, Natalija ili Nataša?", "Kako je Natalija? Je li sama doma?" i da mu je prvoosumnjičeni rekao: "Bi li volio imati malog bracu, da postanemo obitelj?" Kad je M. P. izišao zbog tih uvreda iz grupe, nastavili su se komentari na njegov račun pa je tako prvoosumnjičeni napisao:

"U nedjelju, ako smo svi skupa u autu, j...ćemo ga cijeli dan i stavit ću ga da vozi tako da ne može nigdje mrdnuti". Prijavio je i da ga je 10. travnja prošle godine drugoosumnjičeni interventni policajac pitao:

"Koja je tvoj deda parohija? J...ti ja dedinu parohiju?". Isto se, tvrdi, ponovilo i tri dana kasnije od drugoosumnjičenog, a prvoosumnjičeni se nadovezao riječima: "Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiji i dobro pazi da ne bi mi ponovili 1941. godinu. Znaš ono, NDH i tako to. M. P. je naveo i svog kolegu koji je to sve čuo i potvrdio u poruci u grupi što je priloženo kao dokaz kaznene prijave i predložio ga je kao svjedoka.

M. P. je, tvrdi, zbog toga bio posebno uznemiren jer je isprovociran zbog pitanja o nacionalnom porijeklu. Govorili su mu, tvrdi: "Kako deda, je l' živ? Još je živ? Stara komunjara, stara partizančina, stari udbaš, OZNA"... Zbog svega se obraćao psihologinji u kadrovskoj službi PUZ-a, ali je bio i nekoliko mjeseci na bolovanju.

Prvi je na ovakvo ponašanje kolega prema M. P. reagirao zapovjednik Interventne jedinice PUZ-a, prijavio sve nadređenima i protiv četvorice interventnih policajaca nakon više od godinu dana pokrenut je postupak.

26. travanj 2024 06:26