StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZbog događaja u Mostaru

Vlada RH zabrinuta zbog sudbine Aluminija;  za promjenu poslovnog modela potrebna podrška Vlade Federacije BIH

12. srpnja 2019. - 22:36

 

Hrvatska Vlada, kao manjinski dioničar mostarskog Aluminija najavila je konzultacije s Upravom i Vladom Federacijom BiH kako bi se razmotrila moguća rješenja, a smatra i da se tržišno i ekonomski opravdana i konkurentna proizvodnja u toj kompaniji može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, što pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH.
"Slijedom informacija o tome da je u proteklim danima prekinuta isporuka električne energije i zaustavljena proizvodnja u trgovačkom društvu Aluminij d.d. Mostar, hrvatska Vlada kao manjinski dioničar izražava zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele BiH", navodi se u priopćenju Vlade.


Pritom podsjećaju da je, prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju, Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Aluminija (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). "U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar", ističu iz Vlade.


Nadalje navode da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave Aluminija s potencijalnim strateškim partnerima.
"Ujedno će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (imateljem 44 posto dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem", najavljuju iz Vlade.


"Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH", zaključuje se u priopćenju Vlade RH.
Proizvodnja u Aluminiju prekinuta je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute poslije ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.


Do prekida proizvodnje došlo je nakon što su početkom ovog tjedna propali razgovori između Vlade Federacije BiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke koji su veći od 200 milijuna eura. Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost.
Zbog eskalacije problema u mostarskom Aluminiju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je zatražila i očitovanje Vlade te izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.


"Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje hrvatske Vlade", poručila je Grabar-Kitarović u priopćenju.
Predstavnici Uprave te sindikata i zaposlenika Aluminija tijekom jučerašnjeg su dana u prostorijama HDZ-a BiH u Mostaru održali niz sastanaka s vodećim političkim dužnosnicima Hrvata u BiH te usvojili zajedničke zaključke prema kojima bi se u kraćem vremenskom roku trebala postupno pokrenuti proizvodnja i spasiti posrnuli mostarski gigant, a očekuju i potporu hrvatske vlade.


Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. neće ići u stečaj dok se ne razmotre sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela, a poručili su i kako je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija "zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i svih drugih političara svih razina vlasti u BiH a posebno Vlade Federacije BiH", ali i hrvatske vlade.


Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić u srijedu je ustvrdio kako gašenje proizvodnje u Aluminiju ne znači nužno i konačnu propast te tvrtke te je najavio kako će se, unatoč dramatičnom razvoju događaja, nastaviti pregovori i kontakti s ciljem pronalaska strateškog partera koji bi uložio kapital kroz nužni preustroj tvrtke kako bi ona bila u stanju profitabilno poslovati.


Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, dok po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH te radnici mostarske tvrtke.

 

19. travanj 2024 01:53