StoryEditorOCM

Vlada daje skoro milijun eura za Hrvate izvan zemlje: ‘Oni su demografski potencijal‘

Piše Hina
23. prosinca 2023. - 08:30

Za posebne programe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2023., dodijeljeno je 880.000 eura (6.630.360 kuna), priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te istaknuto da su Hrvati izvan Hrvatske veliki demografski potencijal.

Odluka o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske za 2023. objavljena je danas, na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Program je osmišljen i pokrenut s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva. 

Svim hrvatskim zajednicama

Namijenjen je svim hrvatskim zajednicama u svijetu - Hrvatima u Bosni i Hercegovini, hrvatskoj manjini i hrvatskom iseljeništvu, najugroženijim hrvatskim pojedincima u inozemstvu koji se nalaze u iznimno teškim životnim okolnostima kao i ugroženim pojedincima - povratnicima/useljenicima iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore.

Hrvati izvan Republike Hrvatske predstavljaju veliki demografski potencijal na mnogo načina - od jačanja suradnje i jačanja položaja Hrvata izvan RH, partnerske suradnje putem programa i projekata, razmjene iskustava, ideja i inicijativa, veće uključenosti iseljenika u razvoju Hrvatske, do povratka hrvatskog iseljeništva i njihovih potomaka u Hrvatsku.

Navedena Odluka dostupna je na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/odluka-o-dodjeli-financijske-potpore-za-posebne-potrebe-i-projekte-od-interesa-za-hrvate-izvan-republike-hrvatske-za-2023-godinu-6343/6343, navedeno je u priopćenju.

27. travanj 2024 23:30