StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetminimalno invazivan

Velika nada za oboljele od raka pluća, u Hrvatskoj prvi put izveden težak zahvat: ‘Osjećaj je savršen!‘

Piše VIJESTI SD
23. siječnja 2024. - 21:25

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo je video-torakoskopsku resekciju pluća. Takozvana "Sleeve" resekcija omogućuje minimalno invazivan pristup i izvodi se na pacijentima s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile. Velika je to nada i vijest u zemlji u kojoj je rak pluća vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca.

Šezdesetpetogodišnjem godišnjem Ivanu karcinom pluća zahvatio je i dišni sustav, nakon operacije, prima kemoterapije.

- Operacija je dobro prošla, dobro se osjećam i za sad je dobro, radite po kući, isto kao da nisam bio na operaciji, rekao je Ivan Koščak za HRT.

Pet sati operacije

I dok nam Ivan pokazuje mali rez, liječnici objašnjavaju kako im je to uspjelo.

- Jedina alternativa mu je bila ili odstranjenje cijelog plućnog krila s te strane ili pokušati maksimalno sačuvati plućnog tkiva koliko se može tako da se ponovno spajaju dijelovi koji su izrezani. U ovom slučaju smo spajali dio desnog glavnog bronha i bronha za srednji donji režanj, kazao je Dorian Hiršl, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Operacija je trajala pet sati i riječ je o teškom i složenom resekcijskom zahvatu u torakalnoj kirurgiji.

- Bez širenja rebara, s vrlo malim rezom, svega tri centimetra između rebara, pacijenti imaju kraći boravak u bolnici, uzimaju manje analgetske terapije i mogu se puno prije vratiti svom normalnom životu, istaknuo je Hiršl.

- U ovakvim situacijama mi zapravo odstranjujemo onaj dio koji je zahvaćen s tumorom, a sačuvamo onaj zdravi dio koji ne moramo ukloniti.

Osjećaj je savršen, ali to je naša zadaća. Mi moramo pomicati granice i moramo našim pacijentima u Hrvatskoj omogućiti da dobiju svu moguću terapiju koju mogu dobiti vani, naglasio je Goran Madžarac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Znanje su stjecali u poznatim svjetskim klinikama, u Njemačkoj, Austriji, Pekingu, Šangaju.

Osobno bio u Šangaju

- Ja sam osobno otišao i u Šangaj u tamo najveću kliniku za torakalnu kirurgiju gdje sam radio dva tjedna. Preciznost je ključna, a pomaže i to što imamo kameru koja nam uvećava pa čak i bolje vidimo nego na otvorenoj operaciji onda nam to olakšava situaciju.

Ključno je zato što je pacijentima puno lakši oporavak i nemaju veliki rez, naglasio je Ivan Bunjevac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Uz kirurge, na zahvatu su bili i anesteziolozi i medicinske sestre. 

- Izuzetna čast je sudjelovati na ovakvoj vrsti operacije s obzirom na to da je provedena prvi put u Hrvatskoj, istaknula je Lidija Trepšić, instrumentarka, KBC Zagreb. 

Nova je to nada za oboljele od karcinoma pluća zbog kojeg u Hrvatskoj godišnje umre oko 3000 građana.

26. travanj 2024 08:27